Autor Wysmakowane 28 listopada 2022
ŁOSOŚ Z JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU - DANIE PEŁNE WITAMINY D
Kto już tęskni za słoneczkiem? Pewnie większość z Was! Poza tym, że jest cudownie przyjemnie gdy tak miło grzeje, to Słońce jest też niesamowicie ważne (i potrzebne!) naszemu organizmowi. To właśnie pod wpływem słońca wytwarza on naturalnie witaminę D. Po co nam witamina D? A po co nie? Witamina D pomaga niemal na wszystko, bo i na nowotwory i na rozwój i mineralizację kości i na depresję, a nawet walkę z nadwagą.
Ponoć nawet latem mamy jednak wciąż za mało witaminy D. To co dopiero w takie pochmurne dni jak teraz? W tym artykule ciekawie i obszernie rozpisane zostały objawy niedoboru witaminy D. Warto się zapoznać. Oczywiście warto też dbać o jej wysoki poziom w organizmie. Można pomyśleć o suplementacji, ale zdecydowanie polecam też zadbać o codzienne menu bogate w witaminę D.
Produkty bardzo bogate w witaminę D:
- Tłuste ryby – to najlepsze źródło. Warto sięgać np. po węgorza, łososia, makrelę, śledzia czy tuńczyka
- Jajka, a właściwie to w żółtku jaj
Produkty zawierające niewielkie ilości witaminy D (ale każda ilość na wagę złota!)
- Mięso, zwłaszcza wątróbka wołowa i wieprzowina
- Mleko i jego przetwory
- Grzyby
- Orzechy
Dziś mam dla Was właśnie taki obiadek, wypakowany witaminą D po brzegi. Łosoś z jajkiem poche i kruszonką orzechową. Rewelacyjnie dobre, ale i zdrowe danie.
Zobacz też inne Wysmakowane pomysły na pysznego łososia pod tagiem: ŁOSOŚ. Co powiecie na rewelacyjnego łososia teriyaki ? A może uda się Wam zakupić łososia świetnej jakości skusicie się na tatar ze świeżego łososia? A może wolicie tatar z łososia wędzonego?
ŁOSOŚ Z JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU I CRUNCHY ORZECHOWYM
- ok. 20 pistacji
- ok. 10 połówek orzechów włoskich
- 15 g bułki tartej
- 15 g masła
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 600 g łososia świeżego
- 2 łyżeczki oliwy
- niepełna łyżeczka rozmarynu suszonego
- 4 jajka
ŁOSOŚ Z JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU I CRUNCHY ORZECHOWYM
Orzechy i pistacje uprażyć na suchej patelni. Rozgnieść na mniejsze części w moździerzu (alternatywnie można też w krótko w pojemniku do siekania lub zawinięte w ściereczkę tłuczkiem). Połączyć z rozpuszczonym masłem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Łososia umyć, osuszyć i upewnić się, że nie ma ości. Pozbawić skóry i pokroić na 4 mniej więcej równe części. Każdą część natrzeć oliwą ze wszystkich stron. Pozostałą oliwę wylać na dno formy żaroodpornej, rozprowadzając ją równomiernie na dnie. Ułożyć w formie kawałki łososia. Oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Na wierzch wyłożyć przygotowaną wcześniej kruszonkę orzechową. Formę z łososiem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.
Pod koniec pieczenia zagotować wodę w średnim garnku i wykonać po kolei 4 jajka w koszulce (zobacz jak zrobić idealne jajka w koszulce). Na 4 talerze rozłożyć ryż, wyłożyć kawałki łososia i na wierzch każdego położyć jajko w koszulce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.