Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Łosoś z jajkiem po Benedyktyńsku i z crunchy orzechowym

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

ŁOSOŚ Z JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU - DANIE PEŁNE WITAMINY D

Kto już tęskni za słoneczkiem? Pewnie większość z Was! Poza tym, że jest cudownie przyjemnie gdy tak miło grzeje, to Słońce jest też niesamowicie ważne (i potrzebne!) naszemu organizmowi. To właśnie pod wpływem słońca wytwarza on naturalnie witaminę D. Po co nam witamina D? A po co nie? Witamina D pomaga niemal na wszystko, bo i na nowotwory i na rozwój i mineralizację kości i na depresję, a nawet walkę z nadwagą. 

Ponoć nawet latem mamy jednak wciąż za mało witaminy D. To co dopiero w takie pochmurne dni jak teraz? W tym artykule ciekawie i obszernie rozpisane zostały objawy niedoboru witaminy D. Warto się zapoznać. Oczywiście warto też dbać o jej wysoki poziom w organizmie. Można pomyśleć o suplementacji, ale zdecydowanie polecam też zadbać o codzienne menu bogate w witaminę D.

Produkty bardzo bogate w witaminę D:

  • Tłuste ryby – to najlepsze źródło. Warto sięgać np. po węgorza, łososia, makrelę, śledzia czy tuńczyka
  • Jajka, a właściwie to w żółtku jaj

Produkty zawierające niewielkie ilości witaminy D (ale każda ilość na wagę złota!)

  • Mięso, zwłaszcza wątróbka wołowa i wieprzowina
  • Mleko i jego przetwory
  • Grzyby
  • Orzechy

Dziś mam dla Was właśnie taki obiadek, wypakowany witaminą D po brzegi. Łosoś z jajkiem poche i kruszonką orzechową. Rewelacyjnie dobre, ale i zdrowe danie.

Zobacz też inne Wysmakowane pomysły na pysznego łososia pod tagiem: ŁOSOŚ. Co powiecie na rewelacyjnego łososia teriyaki ? A może uda się Wam zakupić łososia świetnej jakości skusicie się na tatar ze świeżego łososia?  A może wolicie tatar z łososia wędzonego?

ŁOSOŚ Z JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU I CRUNCHY ORZECHOWYM

ŁOSOŚ Z JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU I CRUNCHY ORZECHOWYM

Orzechy i pistacje uprażyć na suchej patelni. Rozgnieść na mniejsze części w moździerzu (alternatywnie można też w krótko w pojemniku do siekania lub zawinięte w ściereczkę tłuczkiem). Połączyć z rozpuszczonym masłem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Łososia umyć, osuszyć i upewnić się, że nie ma ości. Pozbawić skóry i pokroić na 4 mniej więcej równe części. Każdą część natrzeć oliwą ze wszystkich stron. Pozostałą oliwę wylać na dno formy żaroodpornej, rozprowadzając ją równomiernie na dnie. Ułożyć w formie kawałki łososia. Oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Na wierzch wyłożyć przygotowaną wcześniej kruszonkę orzechową. Formę z łososiem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.

Pod koniec pieczenia zagotować wodę w średnim garnku i wykonać po kolei 4 jajka w koszulce (zobacz jak zrobić idealne jajka w koszulce). Na 4 talerze rozłożyć ryż, wyłożyć kawałki łososia i na wierzch każdego położyć jajko w koszulce.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

łosoś z jajkiem po benedyktyńsku i crunchy
łosoś z jajkiem po benedyktyńsku i z orzechami
łosoś z jajkiem po benedyktyńsku i z pistacjami
łosoś z jajkiem po benedyktyńsku w koszulce

POST ZAWIERA LINK SPONSOROWANY

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
Makaron z szparagami i jajkiem poche
MAKARON ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM POCHE
Łosoś z chrupiącą panierką z pistacji
ŁOSOŚ Z CHRUPIĄCĄ PANIERKĄ PISTACJOWO-SEROWĄ
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g