
Autor Wysmakowane 30 lipca 2017
5 gwiazdki 1 ocenyProsty, pyszny makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską. Zanurzony w delikatnym, kremowym sosie na bazie mascarpone. Najlepiej smakuje delikatnie podgrzany, nie gorący. Danie idealnie sprawdzi się w letnie, gorące dni. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, ale w międzyczasie cukinia musi chwilę odleżeć, stąd dłuższy czas podany w przepisie.
Makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską
- cukinia
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g makaronu
- pół cebuli
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 80 g szynki parmeńskiej
- 7 suszonych pomidorów
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 80 g sera feta lub feta
Cukinię pokroić w poprzek na plasterki o grubości około 4 mm, a następnie plasterki na ćwiartki. W misce zmiksować duży ząbek czosnku z 3 łyżkami oliwy z oliwek i solą. Wmieszać dokładnie cukinie i zostawić na pół godziny.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie ugrillować cukinię i przygotować resztę składników. Cukinię odsączyć z zalewy (zalewę zostawić) i grillować z obu stron na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni. Cebulę pokroić drobno, drugi ząbek czosnku rozdrobnić, szynkę i pomidorki suszone pokroić na mniejsze części. Makaron odcedzić. 2 łyżki wody z gotowania makaronu wlać do zalewy. Dodać mascarpone i wymieszać na gładki sos.
Rozgrzać patelnię z pozostałą oliwą. Krótko zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szynkę i po ok 2 minutach pomidorki i cukinię. Chwilę razem podsmażyć i wymieszać z makaronem i sosem z mascarpone. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
4 Responses
Ciekawy przepis. Zrobię jutro na obiad 🙂
Brakowało mi pomysłu na obiad, a Twoja propozycja na makaron wydała mi się bardzo ciekawa. 😉
Wypróbowałam dziś na obiadek! Proste przepyszne danie. Przygotowanie zajęło mi tylko ok.15 min! A stanie w kuchni w taki upał to mała przyjemność ! Polecam z czystym sumieniem!:-)
KaMa bardzo mi miło i cieszę się bardzo, że smakowało.