Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosty, pyszny makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską. Zanurzony w delikatnym, kremowym sosie na bazie mascarpone. Najlepiej smakuje delikatnie podgrzany, nie gorący. Danie idealnie sprawdzi się w letnie, gorące dni. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, ale w międzyczasie cukinia musi chwilę odleżeć, stąd dłuższy czas podany w przepisie.

Makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską

  • cukinia
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g makaronu
  • pół cebuli
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 7 suszonych pomidorów
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 80 g sera feta lub feta

Cukinię pokroić w poprzek na plasterki o grubości około 4 mm, a następnie plasterki na ćwiartki. W misce zmiksować duży ząbek czosnku z 3 łyżkami oliwy z oliwek i solą. Wmieszać dokładnie cukinie i zostawić na pół godziny.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie ugrillować cukinię i przygotować resztę składników. Cukinię odsączyć z zalewy (zalewę zostawić) i grillować z obu stron na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni. Cebulę pokroić drobno, drugi ząbek czosnku rozdrobnić, szynkę i pomidorki suszone pokroić na mniejsze części. Makaron odcedzić. 2 łyżki wody z gotowania makaronu wlać do zalewy. Dodać mascarpone i wymieszać na gładki sos.

Rozgrzać patelnię z pozostałą oliwą. Krótko zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szynkę i po ok 2 minutach pomidorki i cukinię. Chwilę razem podsmażyć i wymieszać z makaronem i sosem z mascarpone. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Wypróbowałam dziś na obiadek! Proste przepyszne danie. Przygotowanie zajęło mi tylko ok.15 min! A stanie w kuchni w taki upał to mała przyjemność ! Polecam z czystym sumieniem!:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami