Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z pesto z awokado i bazylii

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron z pesto z awokado i bazylii to propozycja na wegetariański obiad… bądź, w przypadku zadeklarowanych mięsożerców, na dodatek do dania głównego. Przyrządza się ekspresowo (właściwie tyle, co trwa ugotowanie makaronu), a smakuje naprawdę wyśmienicie.

Makaron z pesto z awokado i bazylii

  • 400 g makaronu np. spaghetti
  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • łyżka orzechów nerkowca
  • świeża bazylia z całej doniczki (kilka listków zostawić do dekoracji)
  • sok z pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 szczypty chilli
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 14 suszonych pomidorów z oliwy

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować pesto. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze części. Orzechy podprażyć na rumiano na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorków i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec doprawić do smaku chilli, solą i pieprzem. Pesto wymieszać z makaronem i podawać obsypane pomidorkami suszonymi i świeżą bazylią.

Makaron z pesto z awokado i bazyliiMakaron z pesto z awokado i bazylii

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g