Autor Wysmakowane 23 marca 2017
Makaron z pesto z awokado i bazylii to propozycja na wegetariański obiad… bądź, w przypadku zadeklarowanych mięsożerców, na dodatek do dania głównego. Przyrządza się ekspresowo (właściwie tyle, co trwa ugotowanie makaronu), a smakuje naprawdę wyśmienicie.
Makaron z pesto z awokado i bazylii
- 400 g makaronu np. spaghetti
- dojrzałe awokado
- 2 łyżki orzeszków pinii
- łyżka orzechów nerkowca
- świeża bazylia z całej doniczki (kilka listków zostawić do dekoracji)
- sok z pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 szczypty chilli
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 14 suszonych pomidorów z oliwy
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować pesto. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze części. Orzechy podprażyć na rumiano na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorków i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec doprawić do smaku chilli, solą i pieprzem. Pesto wymieszać z makaronem i podawać obsypane pomidorkami suszonymi i świeżą bazylią.
4 Responses
wygląda bardzo smakowicie 🙂
Jak ja kocham makaron z pesto! <3
Pyyycha! Czuję się zainspirowana! Uwielbiam takie włoskie klimaty. Na pewno zrobię!
Taka wariacja pesto, ale w moim mało skromnym mniemaniu, naprawdę udana 🙂