Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ekspresowy makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone. Idealny na szybki lunch w zabieganym tygodniu. Pyszne, klasyczne połączenie smaków: szynki parmeńskiej, mascarpone, suszonych pomidorów, cheddara i rukoli plus odpowiednie przyprawienie– to musiało się udać. Po więcej inspiracji na ultra szybkie obiady zapraszam tutaj.

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

  • 80 g szynki parmeńskiej
  • ok 8 suszonych pomidorów + łyżka oleju z pomidorków
  • pół cebuli
  • 2 małe lub jeden duży ząbek czosnku
  • 140 g ulubionego makaronu (waga przed ugotowaniem)
  • łyżeczka kaparów
  • 125 g mascarpone
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu, tymianku, oregano i słodkiej papryki, ostra papryka do smaku
  • sól
  • garść rukoli
  • kawałek sera cheddar (można zastąpić innym twardym serem o wyrazistym smaku np. parmezan, corregio czy dziugas)
  • oliwa extra virgin do podania

Przygotować wszystkie składniki: szynkę pokroić na mniejsze kawałki i porozdzielać od siebie. Pomidorki posiekać na ósemki, cebule w drobną kostkę. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.

Ugotować makaron al dente, odlać zostawiając z ¼ szklanki wody.

W międzyczasie rozgrzać na dużej patelni olej z pomidorów suszonych i krótko obsmażyć szynkę. Dodać cebulę i czosnek, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Dodać pomidorki suszone oraz dokładnie odcedzone kapary, a po chwili mascarpone i wszystkie przyprawy (oprócz soli). Podgrzewać mieszając do pełnego rozpuszczenia się sera. Dodać odcedzony makaron. Ewentualnie rozrzedzić wodą, w której się gotował. Spróbować i solą oraz w razie konieczności pozostałymi przyprawami. Zestawić z ognia, delikatnie wmieszać rukolę i starty ser. Podawać skropione oliwą extra virgin.

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami