
Autor Wysmakowane 16 lutego 2018
Ekspresowy makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone. Idealny na szybki lunch w zabieganym tygodniu. Pyszne, klasyczne połączenie smaków: szynki parmeńskiej, mascarpone, suszonych pomidorów, cheddara i rukoli plus odpowiednie przyprawienie– to musiało się udać. Po więcej inspiracji na ultra szybkie obiady zapraszam tutaj.
Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone
- 80 g szynki parmeńskiej
- ok 8 suszonych pomidorów + łyżka oleju z pomidorków
- pół cebuli
- 2 małe lub jeden duży ząbek czosnku
- 140 g ulubionego makaronu (waga przed ugotowaniem)
- łyżeczka kaparów
- 125 g mascarpone
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu, tymianku, oregano i słodkiej papryki, ostra papryka do smaku
- sól
- garść rukoli
- kawałek sera cheddar (można zastąpić innym twardym serem o wyrazistym smaku np. parmezan, corregio czy dziugas)
- oliwa extra virgin do podania
Przygotować wszystkie składniki: szynkę pokroić na mniejsze kawałki i porozdzielać od siebie. Pomidorki posiekać na ósemki, cebule w drobną kostkę. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.
Ugotować makaron al dente, odlać zostawiając z ¼ szklanki wody.
W międzyczasie rozgrzać na dużej patelni olej z pomidorów suszonych i krótko obsmażyć szynkę. Dodać cebulę i czosnek, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Dodać pomidorki suszone oraz dokładnie odcedzone kapary, a po chwili mascarpone i wszystkie przyprawy (oprócz soli). Podgrzewać mieszając do pełnego rozpuszczenia się sera. Dodać odcedzony makaron. Ewentualnie rozrzedzić wodą, w której się gotował. Spróbować i solą oraz w razie konieczności pozostałymi przyprawami. Zestawić z ognia, delikatnie wmieszać rukolę i starty ser. Podawać skropione oliwą extra virgin.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
3 Responses
fajny pomysł na obiad 🙂
Uwielbiam makaron i na pewno sprobuje 🙂
Jak już wcześniej pisałam, danie jest bardzo ciekawe i zdecydowanie mi sie podoba 🙂