fbpx

Makaron z szparagami i jajkiem poche

przepis

Makaron z szparagami i jajkiem poche. Uwielbiam, po prostu uwielbiam połączenie szparagów z cudownie płynnym żółtkiem jaja. Powstanie tego makaronu to była tylko kwestia czasu. Bez mięsa, prosto i zdecydowanie ekspresowo. Polecam przejrzeć cały przepis przed rozpoczęciem gotowania, bo akcja dzieje się naprawdę szybko i trzeba ze sobą idealnie zgrać czas gotowania makaronu (koniecznie al dente), gotowanie jajek i robienie sosu do makaronu tak by wszystko było gotowe w tym samym momencie, nic się nie rozgotowało ale i nie zdążyło wystygnąć w oczekiwaniu na resztę. Jeśli będziecie robić jajko w koszulce po raz pierwszy to polecam przejrzeć ten wpis gdzie nieco dokładniej tłumaczę jego przygotowanie krok po kroku.

Makaron z szparagami i jajkiem poche

  • ok 40 g twardego sera np. parmezan, grana padano
  • skórka starta z ćwiartki cytryny
  • łyżka oliwy extra virgin
  • łyżka masła klarowanego
  • pół niewielkiej cebuli
  • spory ząbek czosnku
  • 140 g makaronu tagliatelle
  • 10 łodyg zielonych szparagów
  • 10 pomidorków suszonych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżki płynnej śmietanki 18%
  • łyżeczka posiekanego, świeżego oregano

Zetrzeć ser oraz skórkę z ćwiartki wyszorowanej cytryny. Zagotować lekko osoloną wodę na makaron. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z łyżką masła. Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć razem minutę. Zacząć gotować makaron i zagotować wodę w osobnym garnku na jajka.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (wystarczy je wygiąć w łuk i same się złamią w odpowiednim miejscu). Odkroić czubki, a łodygi pokroić na mniejsze kawałki i dodać na patelnię. Posolić i smażyć 3 minuty. W tym czasie pomidorki suszone pokroić drobniej. Dodać na patelnię wraz z czubkami szparagów. Wymieszać i chwilę razem smażyć.

Do małej miseczki wbić pierwsze jajko, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Do garnka na jajka włożyć łyżkę octu i pół łyżeczki soli. Wymieszać i zrobić wirek w wodzie, a w jego środek zsunąć jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. W tym czasie makaron (powinien być mocno al dente) odcedzić i dodać na patelnię z odrobiną wody, w której się gotował. Dodać śmietankę i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i rozłożyć na dwa talerze.

Z wody wyjąć jajko i ułożyć je na wierzch pierwszej porcji. Od razu, w ten sam sposób, zrobić drugie jajko i wyłożyć na drugą porcję. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem, startym serem i listkami oregano. Podawać natychmiast.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

szybki makaron z szparagamiMakaron z szparagami i jajkiem poche

 

Po dania dla maluszków zapraszam tutaj!

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Makaron z szparagami i jajkiem poche
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU