Autor Wysmakowane 12 maja 2020
Makaron z szparagami i jajkiem poche. Uwielbiam, po prostu uwielbiam połączenie szparagów z cudownie płynnym żółtkiem jaja. Powstanie tego makaronu to była tylko kwestia czasu. Bez mięsa, prosto i zdecydowanie ekspresowo. Polecam przejrzeć cały przepis przed rozpoczęciem gotowania, bo akcja dzieje się naprawdę szybko i trzeba ze sobą idealnie zgrać czas gotowania makaronu (koniecznie al dente), gotowanie jajek i robienie sosu do makaronu tak by wszystko było gotowe w tym samym momencie, nic się nie rozgotowało ale i nie zdążyło wystygnąć w oczekiwaniu na resztę. Jeśli będziecie robić jajko w koszulce po raz pierwszy to polecam przejrzeć ten wpis gdzie nieco dokładniej tłumaczę jego przygotowanie krok po kroku.
Makaron z szparagami i jajkiem poche
- ok 40 g twardego sera np. parmezan, grana padano
- skórka starta z ćwiartki cytryny
- łyżka oliwy extra virgin
- łyżka masła klarowanego
- pół niewielkiej cebuli
- spory ząbek czosnku
- 140 g makaronu tagliatelle
- 10 łodyg zielonych szparagów
- 10 pomidorków suszonych
- 2 jajka
- 2 łyżki octu z białego wina
- sól, pieprz – do smaku
- 2 łyżki płynnej śmietanki 18%
- łyżeczka posiekanego, świeżego oregano
Zetrzeć ser oraz skórkę z ćwiartki wyszorowanej cytryny. Zagotować lekko osoloną wodę na makaron. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z łyżką masła. Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć razem minutę. Zacząć gotować makaron i zagotować wodę w osobnym garnku na jajka.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (wystarczy je wygiąć w łuk i same się złamią w odpowiednim miejscu). Odkroić czubki, a łodygi pokroić na mniejsze kawałki i dodać na patelnię. Posolić i smażyć 3 minuty. W tym czasie pomidorki suszone pokroić drobniej. Dodać na patelnię wraz z czubkami szparagów. Wymieszać i chwilę razem smażyć.
Do małej miseczki wbić pierwsze jajko, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Do garnka na jajka włożyć łyżkę octu i pół łyżeczki soli. Wymieszać i zrobić wirek w wodzie, a w jego środek zsunąć jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. W tym czasie makaron (powinien być mocno al dente) odcedzić i dodać na patelnię z odrobiną wody, w której się gotował. Dodać śmietankę i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i rozłożyć na dwa talerze.
Z wody wyjąć jajko i ułożyć je na wierzch pierwszej porcji. Od razu, w ten sam sposób, zrobić drugie jajko i wyłożyć na drugą porcję. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem, startym serem i listkami oregano. Podawać natychmiast.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Po dania dla maluszków zapraszam tutaj!