Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Makaron z szparagami i jajkiem poche

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron z szparagami i jajkiem poche. Uwielbiam, po prostu uwielbiam połączenie szparagów z cudownie płynnym żółtkiem jaja. Powstanie tego makaronu to była tylko kwestia czasu. Bez mięsa, prosto i zdecydowanie ekspresowo. Polecam przejrzeć cały przepis przed rozpoczęciem gotowania, bo akcja dzieje się naprawdę szybko i trzeba ze sobą idealnie zgrać czas gotowania makaronu (koniecznie al dente), gotowanie jajek i robienie sosu do makaronu tak by wszystko było gotowe w tym samym momencie, nic się nie rozgotowało ale i nie zdążyło wystygnąć w oczekiwaniu na resztę. Jeśli będziecie robić jajko w koszulce po raz pierwszy to polecam przejrzeć ten wpis gdzie nieco dokładniej tłumaczę jego przygotowanie krok po kroku.

Makaron z szparagami i jajkiem poche

  • ok 40 g twardego sera np. parmezan, grana padano
  • skórka starta z ćwiartki cytryny
  • łyżka oliwy extra virgin
  • łyżka masła klarowanego
  • pół niewielkiej cebuli
  • spory ząbek czosnku
  • 140 g makaronu tagliatelle
  • 10 łodyg zielonych szparagów
  • 10 pomidorków suszonych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżki płynnej śmietanki 18%
  • łyżeczka posiekanego, świeżego oregano

Zetrzeć ser oraz skórkę z ćwiartki wyszorowanej cytryny. Zagotować lekko osoloną wodę na makaron. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z łyżką masła. Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć razem minutę. Zacząć gotować makaron i zagotować wodę w osobnym garnku na jajka.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (wystarczy je wygiąć w łuk i same się złamią w odpowiednim miejscu). Odkroić czubki, a łodygi pokroić na mniejsze kawałki i dodać na patelnię. Posolić i smażyć 3 minuty. W tym czasie pomidorki suszone pokroić drobniej. Dodać na patelnię wraz z czubkami szparagów. Wymieszać i chwilę razem smażyć.

Do małej miseczki wbić pierwsze jajko, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Do garnka na jajka włożyć łyżkę octu i pół łyżeczki soli. Wymieszać i zrobić wirek w wodzie, a w jego środek zsunąć jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. W tym czasie makaron (powinien być mocno al dente) odcedzić i dodać na patelnię z odrobiną wody, w której się gotował. Dodać śmietankę i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i rozłożyć na dwa talerze.

Z wody wyjąć jajko i ułożyć je na wierzch pierwszej porcji. Od razu, w ten sam sposób, zrobić drugie jajko i wyłożyć na drugą porcję. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem, startym serem i listkami oregano. Podawać natychmiast.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

szybki makaron z szparagamiMakaron z szparagami i jajkiem poche

 

Po dania dla maluszków zapraszam tutaj!

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami