Makaron z szynką parmeńską, camembert i brandy

przepis

Niebanalny makaron z szynką parmeńską, camembert i brandy, czyli jak w mniej niż 20 minut przyrządzić danie, którym zaskoczycie i zachwycicie Waszych gości. Właściwie całość do przygotowania w trakcie, gdy gotuje się Wam makaron: szybkie posiekanie składników, krótkie obsmażenie i na koniec podpalenie wszystkiego na patelni dla nadania daniu niesamowitego posmaku i aromatu. Sos na bazie podpalanej brandy znacie już z tego dania. U mnie niezmiennie na liście ulubionych kulinarnych trików.

Jeśli przetestujesz – będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie i sugestie w komentarzach.

I oczywiście zachęcam do testowania pozostałych wysmakowanych makaronów.

Makaron z szynką parmeńską, camembert i brandy

  • 120 g makaronu (dowolny, u mnie trofie)
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • niewielka cebula
  • ok 10 oliwek
  • 100 g sera camembert
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 łyżeczki tymianku, oregano, słodkiej papryki
  • 25 ml brandy
  • 2 łyżki kaparów
  • rukola
  • tarty parmezan do posypania

Ugotować makaron al dente, odlać (zostawić z ¼ szklanki wody) i przelać zimną wodą. Podczas gotowania makaronu przygotować wszystkie składniki: szynkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w drobną kostkę, oliwki w talarki, a ser kozi na kawałki. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.

Rozgrzać na dużej patelni masło i krótko obsmażyć szynkę. Dodać cebulę i czosnek, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Wmieszać ser kozi i wszystkie przyprawy. Trzymając patelnię na małym ogniu wlać brandy i podpalić. Gdy płomień zgaśnie odstawić patelnię z ognia. Wmieszać oliwki i kapary. W razie potrzeby rozrzedzić wodą po gotowaniu makaronu.

Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem. Podawać obsypane rukolą i startym parmezanem.

Makaron z szynką parmeńską, camembertMakaron z camembert i szynką parmeńską

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
Przepis
Makaron z szynką parmeńską, camembert i brandy
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 13 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

6 komentarzy

  • Justyna 7 maja 2018 o 20:49 Odpowiedz

    Na bogato. Ciekawe jak smakuje. Bo wyglada ueknie

  • Małgorzata 7 maja 2018 o 12:31 Odpowiedz

    Na taki obiad chętnie się skuszę

  • nieidealnaanna 1 maja 2018 o 11:10 Odpowiedz

    Jestem ciekawa smaku tego dania ze względu na brandy, może będzie okazja wyprobować ten przepis na majówce?

  • NaturalnieAndzia.pl 28 kwietnia 2018 o 19:04 Odpowiedz

    Pyszności 🙂

  • Mlodzi na Dorobku 28 kwietnia 2018 o 09:11 Odpowiedz

    wygląda bajecznie, bardzo apetycznie. Dziś robię makaron z kreetkami, ale i Twój przepis sobie zachowam 😉

  • krystynabozenna 28 kwietnia 2018 o 07:40 Odpowiedz

    Nawet brandy, wyszukany smak 🙂 Warto spróbować 🙂

MENU