
Autor Wysmakowane 28 kwietnia 2018
Niebanalny makaron z szynką parmeńską, camembert i brandy, czyli jak w mniej niż 20 minut przyrządzić danie, którym zaskoczycie i zachwycicie Waszych gości. Właściwie całość do przygotowania w trakcie, gdy gotuje się Wam makaron: szybkie posiekanie składników, krótkie obsmażenie i na koniec podpalenie wszystkiego na patelni dla nadania daniu niesamowitego posmaku i aromatu. Sos na bazie podpalanej brandy znacie już z tego dania. U mnie niezmiennie na liście ulubionych kulinarnych trików.
Jeśli przetestujesz – będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie i sugestie w komentarzach.
I oczywiście zachęcam do testowania pozostałych wysmakowanych makaronów.
Makaron z szynką parmeńską, camembert i brandy
- 120 g makaronu (dowolny, u mnie trofie)
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- niewielka cebula
- ok 10 oliwek
- 100 g sera camembert
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 łyżeczki tymianku, oregano, słodkiej papryki
- 25 ml brandy
- 2 łyżki kaparów
- rukola
- tarty parmezan do posypania
Ugotować makaron al dente, odlać (zostawić z ¼ szklanki wody) i przelać zimną wodą. Podczas gotowania makaronu przygotować wszystkie składniki: szynkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w drobną kostkę, oliwki w talarki, a ser kozi na kawałki. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.
Rozgrzać na dużej patelni masło i krótko obsmażyć szynkę. Dodać cebulę i czosnek, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Wmieszać ser kozi i wszystkie przyprawy. Trzymając patelnię na małym ogniu wlać brandy i podpalić. Gdy płomień zgaśnie odstawić patelnię z ognia. Wmieszać oliwki i kapary. W razie potrzeby rozrzedzić wodą po gotowaniu makaronu.
Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem. Podawać obsypane rukolą i startym parmezanem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
6 Responses
Na bogato. Ciekawe jak smakuje. Bo wyglada ueknie
Na taki obiad chętnie się skuszę
Jestem ciekawa smaku tego dania ze względu na brandy, może będzie okazja wyprobować ten przepis na majówce?
Pyszności ?
wygląda bajecznie, bardzo apetycznie. Dziś robię makaron z kreetkami, ale i Twój przepis sobie zachowam 😉
Nawet brandy, wyszukany smak 🙂 Warto spróbować 🙂