Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z tapenadą z czarnych oliwek

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cudownie prosty i pyszny makaron z tapanadą z czarnych oliwek*, suszonymi pomidorami i świeżym tymiankiem. To jedno z takich dań, które przygotujesz w 12 minut, a potem nie możesz uwierzyć że to aż tak dobre. (Tutaj więcej inspiracji na szybki obiad).
*Tapenada, czyli pasta z oliwek, najczęściej, choć niekoniecznie, z czarnych). Oryginalnie pochodzi z Prowansji. W jej składzie często można spotkać też kapary.

Makaron z tapenadą z czarnych oliwek

  • ok 160 g makaronu (u mnie bucatini)
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 40 g słonecznika
  • ząbek czosnku
  • ok 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść świeżego szpinaku
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
Ugotować makaron al dente (przy odlewaniu zostawić kilka łyżek wody do rozrzedzenia sosu). Podczas gotowania makaronu przygotować tapenadę. Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć słonecznik, aż zrobi się lekko rumiany. Uprażony słonecznik włożyć do misy miksera. Dodać ok. 75 g oliwek, czosnek i oliwę. Zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku i wymieszać. Pomidorki posiekać.
Odsączony makaron włożyć z powrotem do garnka. Dodać tapanadę, szpinak, cześć suszonych pomidorków i listków tymianku. Wymieszać i rozłożyć na dwa talerze. Posypać resztą pomidorków i tymianku.

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

mDSC 7547 2

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g