Autor Wysmakowane 10 czerwca 2020
Cudownie prosty i pyszny makaron z tapanadą z czarnych oliwek*, suszonymi pomidorami i świeżym tymiankiem. To jedno z takich dań, które przygotujesz w 12 minut, a potem nie możesz uwierzyć że to aż tak dobre. (Tutaj więcej inspiracji na szybki obiad).
*Tapenada, czyli pasta z oliwek, najczęściej, choć niekoniecznie, z czarnych). Oryginalnie pochodzi z Prowansji. W jej składzie często można spotkać też kapary.
Makaron z tapenadą z czarnych oliwek
- ok 160 g makaronu (u mnie bucatini)
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 40 g słonecznika
- ząbek czosnku
- ok 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- kilka suszonych pomidorów
- garść świeżego szpinaku
- łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
Ugotować makaron al dente (przy odlewaniu zostawić kilka łyżek wody do rozrzedzenia sosu). Podczas gotowania makaronu przygotować tapenadę. Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć słonecznik, aż zrobi się lekko rumiany. Uprażony słonecznik włożyć do misy miksera. Dodać ok. 75 g oliwek, czosnek i oliwę. Zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku i wymieszać. Pomidorki posiekać.
Odsączony makaron włożyć z powrotem do garnka. Dodać tapanadę, szpinak, cześć suszonych pomidorków i listków tymianku. Wymieszać i rozłożyć na dwa talerze. Posypać resztą pomidorków i tymianku.
Odsączony makaron włożyć z powrotem do garnka. Dodać tapanadę, szpinak, cześć suszonych pomidorków i listków tymianku. Wymieszać i rozłożyć na dwa talerze. Posypać resztą pomidorków i tymianku.