Przepisy

Więcej

Porcja
1 osoba
Trudność
Łatwy
Porcja1 osoba
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z tuńczykiem i cukinią w 10 minut

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron z tuńczykiem i cukinią. Prosto, prościej, najprościej. Tadam! Gotujesz makaron i w tym czasie szykujesz składniki. Odcedzasz, mieszasz i zajadasz. Kto powiedział, że w kilka minut nie da się ugotować pysznego obiadu? Tu ciężko o prostszy przepis. I właśnie w tej prostocie siła. Użyjcie tyko dobrych jakościowo składników i ugotujcie makaron by był cudnie al dente i sukces murowany.

Sprawdźcie też koniecznie pozostałe sposoby na niesamowicie szybkie obiady w specjalnym dziale pod kryptonimem SZYBKI OBIAD. Z makaronów w ty dziale nie przegapcie na pewno rewelacyjnego makaronu z kurczakiem w sosie orzechowym i orecchiete z mięsnym ragout. Oba rewelacyjne.

Makaron z tuńczykiem i cukinią

  • ok. 50 g dowolnego makaronu
  • pół małej cukinii
  • pół puszki tuńczyka w sosie własnym
  • kilka pomidorków suszonych
  • łyżka kaparów
  • mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • oliwa extra virgin, najlepiej ostra smakowa z chilli
  • świeży tymianek lub oregano do podania

Ugotować makaron. W tym czasie umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki cukinię (np. obieraczką). Odcedzić tuńczyka, kapary i pomidorki. Te ostatnie z grubsza pokroić. Odcedzić makaron i włożyć go z powrotem do garnka. Dodać wszystkie składniki. Doprawić do smaku, rozłożyć na talerze i posypać świeżymi ziołami.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, będzie mi bardzo miło jak podzielisz się w komentarzu wrażeniami. 

Makaron z tuńczykiem i cukinią

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami