
Autor Wysmakowane 8 stycznia 2021
Makaron z tuńczykiem i cukinią. Prosto, prościej, najprościej. Tadam! Gotujesz makaron i w tym czasie szykujesz składniki. Odcedzasz, mieszasz i zajadasz. Kto powiedział, że w kilka minut nie da się ugotować pysznego obiadu? Tu ciężko o prostszy przepis. I właśnie w tej prostocie siła. Użyjcie tyko dobrych jakościowo składników i ugotujcie makaron by był cudnie al dente i sukces murowany.
Sprawdźcie też koniecznie pozostałe sposoby na niesamowicie szybkie obiady w specjalnym dziale pod kryptonimem SZYBKI OBIAD. Z makaronów w ty dziale nie przegapcie na pewno rewelacyjnego makaronu z kurczakiem w sosie orzechowym i orecchiete z mięsnym ragout. Oba rewelacyjne.
Makaron z tuńczykiem i cukinią
- ok. 50 g dowolnego makaronu
- pół małej cukinii
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym
- kilka pomidorków suszonych
- łyżka kaparów
- mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- oliwa extra virgin, najlepiej ostra smakowa z chilli
- świeży tymianek lub oregano do podania
Ugotować makaron. W tym czasie umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki cukinię (np. obieraczką). Odcedzić tuńczyka, kapary i pomidorki. Te ostatnie z grubsza pokroić. Odcedzić makaron i włożyć go z powrotem do garnka. Dodać wszystkie składniki. Doprawić do smaku, rozłożyć na talerze i posypać świeżymi ziołami.