Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
Czas
5 minut
TrudnośćŁatwy
Czas5 minut
Wydrukuj

Masło miodowe – rewelacyjne smarowidło

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciężko o prostszy przepis, ale muszę się z Wami podzielić moim ostatnim, przepysznym odkryciem. Masło miodowe na bazie miodu z malinami. Miód z malinami jakiś czas temu zawładną instagramem i chyba bym się rozchorowała, jakbym nie przetestowała tego połączenia. Oczekiwałam od niego wiele i spodziewałam się, że będzie pyszny. Zazwyczaj, przy tak wysokich oczekiwaniach, się zawodzę, bo poprzeczka oczekiwań jest jednak za wysoko. Ale nie tym razem. Miód zamówiony w Wcinaj miód był (bo już nie ma) absolutnie przepyszny! Miód z malinami to tak naprawdę, po prostu połączenie kremowanego miodu rzepakowego z liofilizowanymi malinami. Jako dodatek do herbaty smakuje super i prawie cały słoik tak zszedł, zanim się obejrzałam. To, co zostało, wykorzystałam do zrobienia masła miodowego. Nie uwierzycie jakie to proste i dobre, dopóki nie spróbujecie! Do placków, do pieczywa, do gofrów czy jeszcze ciepłych muffinków. Bajka. Polecam nie pomijać cukru pudru. Nie zwiększa nadmiernie słodkości kremu, a znacząco wpływa na jego konsystencję. Bardzo istotna jest też sól dla zbalansowania słodyczy miodu. Masło przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Ocieplić do temperatury pokojowej przed podaniem.

Ps. Przy okazji zamówienie w Wcinaj miód, wzbogaciłam się też między innymi o tą cudowną ceramikę, którą widzicie na zdjęciach.

Masło miodowe – rewelacyjne smarowidło

Masło miodowe z malinową nutą

  • 100 g masła
  • 4 pełne łyżki miodu z malinami (można oczywiście użyć inny)
  • łyżeczka cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta soli

Masło doprowadzić do temperatury pokojowej. Włożyć do miski. Dodać pozostałe składniki. Wszystko razem miksować na najwyższych obrotach miksera ok. 4 minuty, aż masa będzie mocno napuszona.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

smarowidło z miodem na kanapki

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z WCINAJ MIÓD

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami