Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mazurek z malinami i domowym kajmakiem

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Propozycja na wielkanocny malinowy mazurek z domowym kajmakiem. Lekko kwaśny dżem bardzo dobrze smakuje w zestawieniu z kajmakiem, równoważąc jego słodycz. Możecie oczywiście użyć kupny kajmak lub taki z ugotowanej puszki mleka skondensowanego, ale, jeśli jeszcze nie próbowaliście robić własnego kajmaku, to bardzo Wam polecam tą opcję. Mi bardzo przypadł do gustu, zwłaszcza, że robi się go szybciej, niż gotuje puszkę mleka J. Domowy kajmak możecie zrobić nawet kilka dni wcześniej i przechowywać go w lodówce, ale tuż przed użyciem dobrze go lekko podgrzać, by łatwiej się go rozprowadzało po cieście.

Mazurek z malinami i domowym kajmakiem

  • 250 g mąki (przelicznik gram na szklanki/ łyżki tutaj MIARY)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • kajmak (z puszki lub z tego przepisu – domowy kajmak)
  • dżem malinowy (najlepiej kwaskowy)
  • liofilizowane maliny i wiórki kokosowe do dekoracji

Masło posiekać. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło i żółtka. Chwilę posiekać nożem, a następnie energicznie, szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta (ciasto kruche nie lubi ciepła rąk, więc im krótsze zagniatanie, tym lepiej). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 15 minut (lub do lodówki, jeśli spody nie będą pieczone od razu).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra/ dół bez termoobiegu). Ciasto wyjąć z zamrażarki, szybko, krótko zagnieść i rozwałkować cienko. Wyciąć dowolne formy, ukształtować po bokach ranty, tak by nadzienie i polewy nie wypływały na zewnątrz mazurków. Spód podziurkować widelcem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 15 – 20 min, aż ciasto delikatnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć i całkowicie ostudzić.

Dżem malinowy przełożyć do niewielkiego garnuszka i podgrzewać do mocnego stężenia. Dżem wyłożyć na połowę spodu. Na drugą połowę wyłożyć ciepły kajmak (jeśli był trzymany w lodówce, należy go podgrzać, by lepiej się rozprowadzał). Na dżem wyłożyć kajmak, a na kajmak dżem (dla efektu wizualnego. Można całość najpierw posmarować jedną masą, a następnie drugą). Udekorować malinami i wiórkami kokosowymi.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

mazurek malinowy z kajmakiemMazurek z malinami i domowym kajmakiem

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g