
Autor Wysmakowane 4 lutego 2017
Meksykańska enchilada z kurczakiem czyli tortille zapiekane z mięsem, serem, kukurydzą i aromatycznym sosem pomidorowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W oryginalnym przepisie wykorzystujemy tortille kukurydziane, a nie pszenne i dodajemy więcej chilli do sosu.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską to zapraszam do przetestowania także przepisu na Meksykańską zapiekankę casserolle z kurczaka, czyli przepyszny makaron z piekarnika.
Meksykańska enchilada z kurczakiem
- 300 g piersi z kurczaka
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- łyżka oleju roślinnego
- mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki kuminu, kolendry i papryki słodkiej
- sucha papryczka chilli
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- mała puszka kukurydzy
- pół łyżeczki cukru
- 150 g startego sera
- 4 tortille
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z większych błonek. Pokroić w podłużne słupki. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Suchą patelnię rozgrzać aż zacznie parować. Obsmażyć krótko kurczaka na rumiano ze wszystkich stron i odkładać na bok. Na patelnię po kurczaku wlać łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy (papryka, kumin i kolendra) i przełamaną na pół papryczkę chilli bez pestek. Wymieszać i smażyć razem około 2 minuty po czym dodać pomidory z puszki (same, bez soku, sok zachować), koncentrat pomidorowy i dokładnie odsączoną kukurydzę. Posypać cukrem dla wyciągnięcia smaków z pomidorów, zamieszać wszystko i smażyć kilka minut do lekkiego odparowania i połączenia się smaków. Zdjąć z ognia, wyjąć papryczki chilli, dodać kurczaka i wymieszać.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę soku pozostałego po pomidorach. Tortille nafaszerować nadzieniem, posypać w środku na całej długości 2/3 startego sera i zwijać w rulony. Układać na dnie naczynia łączeniem do dołu by tortille nie rozwijały się w trakcie pieczenia. Na wierzchu tortilli rozsmarować resztę sosu pomidorowego i posypać resztą sera. Zapiekać w 180 stopniach C około 15 minut bez przykrycia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
8 Responses
Nie jest podana temperatura, w której zapiekać enchilady.
Przepraszam najmocniej. Moje przeoczenie. Już dodałam.
Wyglada mega ja obecnie na diecie więc musze odpuscić
Pyszna propozycja 😀
Trafiłaś w moje smaki, uwielbiam i to bardzo 🙂
Ja bym dodała jeszcze czerwoną fasolę! 😉 Aż się głodna zrobiłam! ;p Chyba sobie przyrządzę w weekend…
o, gości jutro mam, dzięki ;p
Bardzo fajny pomysł na rozgrzewające danie 🙂