Meksykańska enchilada z kurczakiem

przepis

Meksykańska enchilada z kurczakiem czyli tortille zapiekane z mięsem, serem, kukurydzą i aromatycznym sosem pomidorowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W oryginalnym przepisie wykorzystujemy tortille kukurydziane, a nie pszenne i dodajemy więcej chilli do sosu.

Jeśli lubisz kuchnię meksykańską to zapraszam do przetestowania także przepisu na Meksykańską zapiekankę casserolle z kurczaka, czyli przepyszny makaron z piekarnika.

Meksykańska enchilada z kurczakiem

  • 300 g piersi z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • łyżka oleju roślinnego
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki kuminu, kolendry i papryki słodkiej
  • sucha papryczka chilli
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • mała puszka kukurydzy
  • pół łyżeczki cukru
  • 150 g startego sera
  • 4 tortille

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z większych błonek. Pokroić w podłużne słupki. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Suchą patelnię rozgrzać aż zacznie parować. Obsmażyć krótko kurczaka na rumiano ze wszystkich stron i odkładać na bok. Na patelnię po kurczaku wlać łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy (papryka, kumin i kolendra) i przełamaną na pół papryczkę chilli bez pestek. Wymieszać i smażyć razem około 2 minuty po czym dodać pomidory z puszki (same, bez soku, sok zachować), koncentrat pomidorowy i dokładnie odsączoną kukurydzę. Posypać cukrem dla wyciągnięcia smaków z pomidorów, zamieszać wszystko i smażyć kilka minut do lekkiego odparowania i połączenia się smaków. Zdjąć z ognia, wyjąć papryczki chilli, dodać kurczaka i wymieszać.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę soku pozostałego po pomidorach. Tortille nafaszerować nadzieniem, posypać w środku na całej długości 2/3 startego sera i zwijać w rulony. Układać na dnie naczynia łączeniem do dołu by tortille nie rozwijały się w trakcie pieczenia. Na wierzchu tortilli rozsmarować resztę sosu pomidorowego i posypać resztą sera. Zapiekać w 180 stopniach C około 15 minut bez przykrycia.

Meksykańska enchilada z kurczakiemMeksykańska enchilada z kurczakiemMeksykańska enchilada z kurczakiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Meksykańska enchilada z kurczakiem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

8 komentarzy

  • ewa 11 września 2018 o 07:14 Odpowiedz

    Nie jest podana temperatura, w której zapiekać enchilady.

    • Wysmakowane 11 września 2018 o 07:49 Odpowiedz

      Przepraszam najmocniej. Moje przeoczenie. Już dodałam.

  • Gosia 10 czerwca 2018 o 20:48 Odpowiedz

    Wyglada mega ja obecnie na diecie więc musze odpuscić

  • Słodkie okruszki 10 czerwca 2018 o 20:35 Odpowiedz

    Pyszna propozycja 😀

  • Małgorzata Hert 28 lutego 2018 o 22:02 Odpowiedz

    Trafiłaś w moje smaki, uwielbiam i to bardzo 🙂

  • ladymamma.pl 28 lutego 2018 o 21:32 Odpowiedz

    Ja bym dodała jeszcze czerwoną fasolę! 😉 Aż się głodna zrobiłam! ;p Chyba sobie przyrządzę w weekend…

  • Młodzi na dorobku 25 września 2017 o 09:32 Odpowiedz

    o, gości jutro mam, dzięki ;p

  • Julita 25 września 2017 o 09:27 Odpowiedz

    Bardzo fajny pomysł na rozgrzewające danie 🙂

MENU