Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Meksykańska enchilada z kurczakiem

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Meksykańska enchilada z kurczakiem czyli tortille zapiekane z mięsem, serem, kukurydzą i aromatycznym sosem pomidorowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W oryginalnym przepisie wykorzystujemy tortille kukurydziane, a nie pszenne i dodajemy więcej chilli do sosu.

Jeśli lubisz kuchnię meksykańską to zapraszam do przetestowania także przepisu na Meksykańską zapiekankę casserolle z kurczaka, czyli przepyszny makaron z piekarnika.

Meksykańska enchilada z kurczakiem

  • 300 g piersi z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • łyżka oleju roślinnego
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki kuminu, kolendry i papryki słodkiej
  • sucha papryczka chilli
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • mała puszka kukurydzy
  • pół łyżeczki cukru
  • 150 g startego sera
  • 4 tortille

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z większych błonek. Pokroić w podłużne słupki. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Suchą patelnię rozgrzać aż zacznie parować. Obsmażyć krótko kurczaka na rumiano ze wszystkich stron i odkładać na bok. Na patelnię po kurczaku wlać łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy (papryka, kumin i kolendra) i przełamaną na pół papryczkę chilli bez pestek. Wymieszać i smażyć razem około 2 minuty po czym dodać pomidory z puszki (same, bez soku, sok zachować), koncentrat pomidorowy i dokładnie odsączoną kukurydzę. Posypać cukrem dla wyciągnięcia smaków z pomidorów, zamieszać wszystko i smażyć kilka minut do lekkiego odparowania i połączenia się smaków. Zdjąć z ognia, wyjąć papryczki chilli, dodać kurczaka i wymieszać.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę soku pozostałego po pomidorach. Tortille nafaszerować nadzieniem, posypać w środku na całej długości 2/3 startego sera i zwijać w rulony. Układać na dnie naczynia łączeniem do dołu by tortille nie rozwijały się w trakcie pieczenia. Na wierzchu tortilli rozsmarować resztę sosu pomidorowego i posypać resztą sera. Zapiekać w 180 stopniach C około 15 minut bez przykrycia.

Meksykańska enchilada z kurczakiemMeksykańska enchilada z kurczakiemMeksykańska enchilada z kurczakiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. Ja bym dodała jeszcze czerwoną fasolę! 😉 Aż się głodna zrobiłam! ;p Chyba sobie przyrządzę w weekend…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami