Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka, czyli przepyszny makaron z piekarnika. Moja kompozycja zakłada warstwę makaronu z dodatkiem jajka (dzięki czemu makaron po wyjęciu z naczynia w miarę „trzyma formę”) i farsz z kurczakiem, chorizo, fasolką, kukurydzą i pomidorami. Piękno casserolle polega jednak na tym, że każdorazowo możemy dowolnie zmieniać kompozycje dodatków w zależności od tego na co mamy ochotę (albo co akurat mamy w domu ;)). Więc potraktujcie przepis jako inspirację 🙂 Najlepiej jednocześnie szykować obie warstwy (jedną na patelni, drugą w garnku) by zoptymalizować czas spędzony w kuchni. Czyli, podczas gotowania kukurydzy i makaronu szykujemy farsz mięsny.

Jeśli podoba Ci się ten przepis to zapraszam też do przetestowania Meksykańskiej enchilady.

Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka

  • oliwa do natłuszczenia naczynia
  • 1 kolba kukurydzy (lub 150 g z puszki)
  • łyżeczka cukru
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g chorizo
  • 600 g kurczaka
  • 2 jajka
  • 20 g masła
  • pełna łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka kolendry suszonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)
  • puszka pomidorów
  • pół cebuli
  • 2 spore ząbki czosnku
  • puszka fasoli czerwonej
  • 100 g sera cheddar

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować obficie oliwą.

Zagotować wodę z cukrem w szerokim, płaskim garnku. Włożyć kukurydzę i gotować około 5 minut. Wylać wodę, kukurydzę odłożyć do ostudzenia, a w garnku ponownie zagotować wodę (posoloną). Włożyć makaron i po 4 minutach odsączyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Kurczaka pokroić w kostkę o boku ok 8 mm, natrzeć solą i pieprzem. Chorizo w drobną kostkę. Rozgrzać mocno suchą patelnię i podsmażyć minutę chorizo. Dodać kurczaka i  smażyć dalej na silnym ogniu aż kurczak będzie mocno zarumieniony po bokach. W środku może być wciąż surowy. Zdjąć zawartość patelni na talerz, a na patelni roztopić masło. Łopatką zeskrobać z dna resztki po  smażeniu mięsa. Dodać łyżkę mąki i wymieszać dokładnie z masłem robiąc zasmażkę. Dodawać stopniowo mleko, dokładnie mieszając. Gotować chwilę do lekkiego odparowania. Zdjąć z ognia, dodać jajko i energicznie roztrzepać by białko się nie ścięło. Wlać na makaron i wymieszać.

Pomidory, czosnek i cebulkę zmiksować blenderem ręcznym. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kolendrą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wlać pomidory, dodać odsączoną fasolkę i razem gotować do odparowania wody. Zdjąć z ognia, dodać kurczaka, chorizo i ziarna kukurydzy. Wymieszać i wylać na makaron. Wierzch posypać startym serem cheddar i zapiekać 20 minut. Odczekać kilka minut przed podaniem.

Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Wszelkie dania, które można włożyć do piekarnika, by 'zrobiły się same’ mają u mnie plus na starcie:) Makaron to drugi plus, więc może jakoś się zainspiruję w tym tygodniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami