Autor Wysmakowane 6 października 2017
Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka, czyli przepyszny makaron z piekarnika. Moja kompozycja zakłada warstwę makaronu z dodatkiem jajka (dzięki czemu makaron po wyjęciu z naczynia w miarę „trzyma formę”) i farsz z kurczakiem, chorizo, fasolką, kukurydzą i pomidorami. Piękno casserolle polega jednak na tym, że każdorazowo możemy dowolnie zmieniać kompozycje dodatków w zależności od tego na co mamy ochotę (albo co akurat mamy w domu ;)). Więc potraktujcie przepis jako inspirację 🙂 Najlepiej jednocześnie szykować obie warstwy (jedną na patelni, drugą w garnku) by zoptymalizować czas spędzony w kuchni. Czyli, podczas gotowania kukurydzy i makaronu szykujemy farsz mięsny.
Jeśli podoba Ci się ten przepis to zapraszam też do przetestowania Meksykańskiej enchilady.
Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka
- oliwa do natłuszczenia naczynia
- 1 kolba kukurydzy (lub 150 g z puszki)
- łyżeczka cukru
- 200 g makaronu penne
- 100 g chorizo
- 600 g kurczaka
- 2 jajka
- 20 g masła
- pełna łyżka mąki
- 100 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka kolendry suszonej
- pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)
- puszka pomidorów
- pół cebuli
- 2 spore ząbki czosnku
- puszka fasoli czerwonej
- 100 g sera cheddar
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować obficie oliwą.
Zagotować wodę z cukrem w szerokim, płaskim garnku. Włożyć kukurydzę i gotować około 5 minut. Wylać wodę, kukurydzę odłożyć do ostudzenia, a w garnku ponownie zagotować wodę (posoloną). Włożyć makaron i po 4 minutach odsączyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Kurczaka pokroić w kostkę o boku ok 8 mm, natrzeć solą i pieprzem. Chorizo w drobną kostkę. Rozgrzać mocno suchą patelnię i podsmażyć minutę chorizo. Dodać kurczaka i smażyć dalej na silnym ogniu aż kurczak będzie mocno zarumieniony po bokach. W środku może być wciąż surowy. Zdjąć zawartość patelni na talerz, a na patelni roztopić masło. Łopatką zeskrobać z dna resztki po smażeniu mięsa. Dodać łyżkę mąki i wymieszać dokładnie z masłem robiąc zasmażkę. Dodawać stopniowo mleko, dokładnie mieszając. Gotować chwilę do lekkiego odparowania. Zdjąć z ognia, dodać jajko i energicznie roztrzepać by białko się nie ścięło. Wlać na makaron i wymieszać.
Pomidory, czosnek i cebulkę zmiksować blenderem ręcznym. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kolendrą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wlać pomidory, dodać odsączoną fasolkę i razem gotować do odparowania wody. Zdjąć z ognia, dodać kurczaka, chorizo i ziarna kukurydzy. Wymieszać i wylać na makaron. Wierzch posypać startym serem cheddar i zapiekać 20 minut. Odczekać kilka minut przed podaniem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
9 Responses
Biorę to w ciemno, bo uwielbiam takie przepisy 😉
Wygląda bardzo apetycznie, aż się chce spróbować.
Nie było to najłatwiejsze zdjęcie bo i model średnio urodziwy 😉 tym bardziej dziękuje za pochwałę
Wszelkie dania, które można włożyć do piekarnika, by 'zrobiły się same’ mają u mnie plus na starcie:) Makaron to drugi plus, więc może jakoś się zainspiruję w tym tygodniu 🙂
Smakowicie tu.
Dziękuje 🙂
Moja mama uwielbia kuchnię meksykańską. Podrzucę jej ten przepis. 🙂
Bardzo lubię meksykańską kuchnię! Dzięki za inspirację na jutrzejszy obiad! 🙂
ja w Meksyku się absolutnie zakochałam w ich kuchni. Prosta, nieprzekombinowana i bardzo wyrazista