Porcja
4
Trudność
Średni
Porcja4
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Meksykański sos Veracruz z filetem z indyka

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ Z FILETEM Z INDYKA

Dziś mam dla Was przepis na przepyszny obiad inspirowany kuchnią meksykańską:  Meksykański sos Veracruz z filetem z indyka, podany z warzywami na parze oraz z ryżem. Szczerze mówiąc inspiracją była nie tylko kuchnia meksykańska, ale i moja niedawna wizyta u znajomej. Wiedziałam, że od dawna zamawia catering dietetyczny Kraków (nie dajcie się zmylić nazwie, zaczęli od Krakowa, ale teraz dostarczają do wielu miast Polski!), który poprosił mnie ostatnio o recenzję. Znajoma ma pakiet FLEX, więc sama wybiera dania na każdy posiłek danego dnia i co więcej może domawiać dodatkowe posiłki. Ochoczo skorzystałam i poprosiłam, więc o domówienie kilku dań dla siebie.

Oto jak prezentowało się menu danego dnia i wybory znajomej (poniżej screen ze strony cateringu, menu na każdy dzień możecie podejrzeć tutaj: https://www.lightbox.pl/menu/biezace-menu/slim-flex )

Obraz1

Uwielbiam gotować, ale jednak menu mam znacząco uboższe niż: (1) Paszteciki szpinakowe na śniadanie; (2) Warkocz drożdżowy na II śniadanie; (3) Gulasz drobiowy w meksykańskim sosie Veracruz na obiad, a potem jeszcze (4) Onion Rings i (5) Sałatka z kozim serem. By mieć tak bogate i ciekawe menu to na gotowanie trzeba by poświecić kilka godzin czasu!

Ciężko mi po jednym dniu wypowiedzieć się na temat całego cateringu, ale to, co zjadłam danego dnia było absolutnie przepyszne! A do tego w wersji dietetycznej! Widzę też niesamowite efekty wizualne w figurze mojej znajomej, więc nie wiem czy nie czas przyjrzeć się temu cateringowi bliżej ?

Póki co jednak mam dla Was przepis na Meksykański sos Veracruz, u mnie z filetem z indyka, ale równie dobrze ten sos smakuje w towarzystwie mojego ulubionego łososia lub dowolnej białej ryby np. dorsza, morszczuka czy pstrąga.

 

U mnie sos wyszedł dość pikantny, bo upolowałam diabelsko ostrą papryczkę i nawet niewielki dodatek sprawił, że danie zdecydowanie nabrało pikanterii. Możecie oczywiście użyć mniej ostrą paprykę lub dodać jej zupełnie symbolicznie, jeśli nie jesteście fanami ostrych smaków.

Oryginalny przepis nie zawiera kaparów ani pieczonej papryki, jednak w wielu domach w Meksyku są to powszechnie stosowane dodatki. Ja też wolę taką wzbogaconą wersję i taką właśnie Wam poniżej przedstawiam. Smacznego!

Lubisz kuchnię meksykańską? Sprawdź wszystkie wysmakowane przepisy pod tagiem: KUCHNIA MEKSYKAŃSKA

MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ Z FILETEM Z INDYKA

KROK I: PIECZENIE PAPRYKI

Paprykę umyć i osuszyć. Wyłożyć na blachę piekarnika i piec ok. 20 minut w 200 stopniach C. W połowie można obrócić paprykę na drugą stronę. Paprykę wyjąć z piekarnika gdy skórka miejscami będzie już bardzo ciemna. Paprykę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na minimum 10 minut. Po tym czasie otworzyć woreczek. Usunąć skórkę z papryki (powinna bardzo łatwo odchodzić) oraz gniazdo nasienne. Paprykę posiekać na niewielkie kawałki.

KROK 2: MARYNOWANIE MIĘSA I MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ

Podczas pieczenia papryki przygotować mięso i sos. Indyka pokroić na plastry. Natrzeć solą, pieprzem, bazylią i oregano (resztę przypraw zostawić do sosu). Odłożyć do zamarynowania na czas szykowania sosu.

SOS: Cebulę, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i chwilę smażyć na niewielkiej mocy, aż zrobi się lekko przezroczysta. Wówczas dodać do cebuli czosnek i papryczkę. Wymieszać i smażyć razem kolejną minutę. Do garnka wlać przecier pomidorowy. Dodać listek laurowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut by sos zgęstniał. W połowie gotowania do garnka dodać posiekaną paprykę.

KROK 3: DODATKI I PODANIE DANIA

W tym momencie ugotować na parze warzywa. Zacząć też nagrzewać drugą patelnię. Wlać kolejną łyżkę oliwy. Usmażyć mięso. Krótko, tylko tyle, by nie było surowe w środku. Garnek z sosem zestawić z palnika. Dodać oliwki i kapary. Wymieszać.

Na talerze wyłożyć ryż oraz warzywa. Na ryż wyłożyć plastry usmażonego mięsa. Całość polać sosem. Podawać.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Przepis na MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ jak zrobić
Meksykański sos Veracruz z filetem z indyka

POST ZAWIERA LINKI SPONSOROWANE

SPODOBAŁ CI SIĘ WPIS? ZOBACZ TEŻ KONIECZNIE INNE DANIA KUCHNI MEKSYKAŃSKIEJ:
Chilli con carne przepis jak w Meksyku
CHILLI CON CARNE JAK W MEKSYKU
meksykańskie nachosy zapiekane z serem
NACHOSY TEX MEX
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g