Autor Wysmakowane 6 grudnia 2022
MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ Z FILETEM Z INDYKA
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny obiad inspirowany kuchnią meksykańską: Meksykański sos Veracruz z filetem z indyka, podany z warzywami na parze oraz z ryżem. Szczerze mówiąc inspiracją była nie tylko kuchnia meksykańska, ale i moja niedawna wizyta u znajomej. Wiedziałam, że od dawna zamawia catering dietetyczny Kraków (nie dajcie się zmylić nazwie, zaczęli od Krakowa, ale teraz dostarczają do wielu miast Polski!), który poprosił mnie ostatnio o recenzję. Znajoma ma pakiet FLEX, więc sama wybiera dania na każdy posiłek danego dnia i co więcej może domawiać dodatkowe posiłki. Ochoczo skorzystałam i poprosiłam, więc o domówienie kilku dań dla siebie.
Oto jak prezentowało się menu danego dnia i wybory znajomej (poniżej screen ze strony cateringu, menu na każdy dzień możecie podejrzeć tutaj: https://www.lightbox.pl/menu/biezace-menu/slim-flex )
Uwielbiam gotować, ale jednak menu mam znacząco uboższe niż: (1) Paszteciki szpinakowe na śniadanie; (2) Warkocz drożdżowy na II śniadanie; (3) Gulasz drobiowy w meksykańskim sosie Veracruz na obiad, a potem jeszcze (4) Onion Rings i (5) Sałatka z kozim serem. By mieć tak bogate i ciekawe menu to na gotowanie trzeba by poświecić kilka godzin czasu!
Ciężko mi po jednym dniu wypowiedzieć się na temat całego cateringu, ale to, co zjadłam danego dnia było absolutnie przepyszne! A do tego w wersji dietetycznej! Widzę też niesamowite efekty wizualne w figurze mojej znajomej, więc nie wiem czy nie czas przyjrzeć się temu cateringowi bliżej ?
Póki co jednak mam dla Was przepis na Meksykański sos Veracruz, u mnie z filetem z indyka, ale równie dobrze ten sos smakuje w towarzystwie mojego ulubionego łososia lub dowolnej białej ryby np. dorsza, morszczuka czy pstrąga.
U mnie sos wyszedł dość pikantny, bo upolowałam diabelsko ostrą papryczkę i nawet niewielki dodatek sprawił, że danie zdecydowanie nabrało pikanterii. Możecie oczywiście użyć mniej ostrą paprykę lub dodać jej zupełnie symbolicznie, jeśli nie jesteście fanami ostrych smaków.
Oryginalny przepis nie zawiera kaparów ani pieczonej papryki, jednak w wielu domach w Meksyku są to powszechnie stosowane dodatki. Ja też wolę taką wzbogaconą wersję i taką właśnie Wam poniżej przedstawiam. Smacznego!
Lubisz kuchnię meksykańską? Sprawdź wszystkie wysmakowane przepisy pod tagiem: KUCHNIA MEKSYKAŃSKA.
MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ Z FILETEM Z INDYKA
- 1 czerwona papryka
- ok. 300 g filetu z indyka
- sól i pieprz
- po 1/3 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- cebula
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 250ml przecieru pomidorowego
- liść laurowy
- garść kaparów
- ok. 20 zielonych lub czarnych oliwek
KROK I: PIECZENIE PAPRYKI
Paprykę umyć i osuszyć. Wyłożyć na blachę piekarnika i piec ok. 20 minut w 200 stopniach C. W połowie można obrócić paprykę na drugą stronę. Paprykę wyjąć z piekarnika gdy skórka miejscami będzie już bardzo ciemna. Paprykę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na minimum 10 minut. Po tym czasie otworzyć woreczek. Usunąć skórkę z papryki (powinna bardzo łatwo odchodzić) oraz gniazdo nasienne. Paprykę posiekać na niewielkie kawałki.
KROK 2: MARYNOWANIE MIĘSA I MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ
Podczas pieczenia papryki przygotować mięso i sos. Indyka pokroić na plastry. Natrzeć solą, pieprzem, bazylią i oregano (resztę przypraw zostawić do sosu). Odłożyć do zamarynowania na czas szykowania sosu.
SOS: Cebulę, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i chwilę smażyć na niewielkiej mocy, aż zrobi się lekko przezroczysta. Wówczas dodać do cebuli czosnek i papryczkę. Wymieszać i smażyć razem kolejną minutę. Do garnka wlać przecier pomidorowy. Dodać listek laurowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut by sos zgęstniał. W połowie gotowania do garnka dodać posiekaną paprykę.
KROK 3: DODATKI I PODANIE DANIA
W tym momencie ugotować na parze warzywa. Zacząć też nagrzewać drugą patelnię. Wlać kolejną łyżkę oliwy. Usmażyć mięso. Krótko, tylko tyle, by nie było surowe w środku. Garnek z sosem zestawić z palnika. Dodać oliwki i kapary. Wymieszać.
Na talerze wyłożyć ryż oraz warzywa. Na ryż wyłożyć plastry usmażonego mięsa. Całość polać sosem. Podawać.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.