Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Mięciutkie muffinki z jabłkami i z kruszonką

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mięciutkie, wilgotne muffinki z jabłkami i z kruszonką. Z dodatkiem cynamonu i, jeśli chcecie bardziej zimowo, przyprawy piernikowej. Świeże jabłka z powodzeniem można zastąpić prażonymi jabłkami z słoika, a mąkę pszenną – orkiszową. W przypadku tej drugiej, muffinki będą bardziej kruche, ale wciąż równie dobre. Polecam Wam bardzo. Cudowny sposób na słodkiego głoda, zwłaszcza, że muffinki szykuje się naprawdę chwilę. Nie potrzebujecie nawet miksera, a wręcz jest on niewskazany. Mieszamy najlepiej trzepaczką, krótko, tylko tyle by składniki się połączyły. Całość nie powinna zająć Wam więcej niż nagrzanie piekarnika.

Skorzystałeś z przepisu? Smakowało? Będę wdzięczna za komentarz i udostępnienia.  A po więcej przepisów na muffinki za praszam do tagu… muffinki 😀

Muffinki z jabłkami i z kruszonką

  • 260 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • niepełna łyżeczka cynamonu (można dodać także przyprawę piernikową)
  • 120 g cukru drobnego trzcinowego
  • 2 jabłka (można zastąpić prażonymi)
  • 2 jajka
  • 90 g oleju (polecam kokosowy lub rzepakowy)
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kruszonka

Nastawić piekarnik na 180 stopni C (góra- dół, bez termoobiegu). Przygotować kruszonkę z poniższego przepisu.

Wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon) przesiać przez drobne sitko do miski. Dodać cukier trzcinowy i dokładnie (krótko) wymieszać.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub drobno posiekać). Jajka, olej i mleko włożyć do jednej miski i roztrzepać trzepaczką – krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Dodać do suchych składników wraz z miodem i jabłkami. Delikatnie wymieszać (jedynie do uzyskania jednolitej masy i pozbycia się grudek mąki). Ciasto rozłożyć do papilotek max do 3/4 ich wysokości. Posypać kruszonką i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 20 – 25 min (tylko do suchego patyczka)

Kruszonka do muffinków

  • 40 g mąki
  • Kopiasta łyżka cukru pudru
  • 20 g zimnego masła

Mąkę przesiać do małej miseczki. Dodać masło i rozcierać między palcami do powstania grudek. Dodać cukier puder i jeszcze chwilę rozcierać. Wstawić do lodówki na czas szykowania muffinków.

Mięciutkie muffinki z jabłkami i z kruszonką

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

    1. Nie zgadzam się. Coś tam zawsze wyjdzie, ale naprawdę dobre, idealnie mięciutkie i wilgotne to już sztuka… lub kwestia naprawdę dobrego przepisu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami