Przepisy

Więcej

Porcja
5-6 osób
Trudność
Łatwy
Porcja5-6 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Miękki i delikatny gulasz wołowy

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Gulasz wołowy z zaledwie kilku składników. Prosty w przygotowaniu, choć wymaga kilka godzin gotowania by mięso było perfekcyjnie, idealnie miękkie i delikatne. Takie rozpadające się po dotknięciu widelcem – idealne! Bo jak dla mnie nie ma nic gorszego niż twarde, żylaste mięso w gulaszu. Dlatego naprawdę warto nie skracać czasu gotowania… zwłaszcza, że nic przy tym nie trzeba robić. Mięso gotuje się właściwie samo! Jeśli lubicie takie dania, to zdecydowanie polecam też gulasz z łopatki wieprzowej. Oba gulasze warto zrobić w większej ilości. Odgrzewane kolejnego dnia absolutnie nic nie tracą (może wręcz zyskują?!), więc doskonale sprawdzą się zapakowane do lunch boxa do pracy. Po zrobieniu można też zamrozić mniejsze porcje i trzymać na „czarną godzinę” 🙂 Polecam!

Miękki i delikatny gulasz wołowy

  • 700 g wołowiny (tu sprawdzisz jakie części wołowiny są najlepsze do jakich dań –> gulasz)
  • 1 spora cebula
  • łyżka oleju
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 400 ml wody
  • 1 duża marchewka
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki ostrej papryki, czarnego pieprzu i majeranku
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Suchą patelnię mocno rozgrzać aż zacznie parować. W tym czasie mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i pokroić w średniej wielkości kostkę. Włożyć na mocno rozgrzaną patelnię i krótko smażyć na największej mocy, tylko do zarumienienia. Wykorzystać czas smażenia, by obrać cebulę z łupinek i posiekać w drobną kostkę. Zarumienione mięso przełożyć do większego garnka, a na patelnię wlać łyżkę  oleju. Zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę, często mieszając. Uważać, żeby jej nie przypalić (zrobi się gorzka). Podsmażoną cebulę dodać do mięsa wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Na patelnię wlać ok 200 ml wrzątku. Zagotować, zeskrobać ewentualne pozostałości z dna i zalać mięso. Powtórzyć jeszcze raz, tak by zebrać z patelni pełen smak po smażeniu mięsa.

Garnek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć moc grzania i gotować około 1,5 godziny.

Po tym czasie do garnka dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę i wszystkie przyprawy (obie papryki i pieprz). Wymieszać i dusić kolejne pół godziny. Następnie dodać pokrojoną w kawałki paprykę, koncentrat pomidorowy i sól. Wymieszać i znów dusić przez ostatnie pół godziny, do pełnej miękkości warzyw i mięsa. Jeśli mięso po tym czasie, wciąż nie będzie idealnie miękkie, dusić dalej, aż do skutku.

Mąkę rozrobić w kubeczku w odrobinie zimnej wody. Dolać kilka łyżek wywaru z gotującego się gulaszu. Dokładnie rozrobić i dodać do garnka. Wymieszać. Zagotować i zestawić z ognia. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami.

Miękki i delikatny gulasz wołowy

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

22 odpowiedzi

  1. ważne: cebulę lekko osoloną dusimy pod przykryciem kilka minut na „kropli” wody, potem bez przykrywki odparowujemy wodę a następnie dodajemy odpowiedni tłuszcz i zasmażamy na złoto

  2. Pierwszy raz w życiu robiłem gulasz i to z waszego przepisu. Bałem się komuś go podać , powiedziałem raz się żyje 😁. Ocena jaka dostałem od koleżanki była jednoznaczna”takiego męża szukam „

    1. Zdania myć czy nie są dość podzielone. Ja wyjmuje wszystko z zlewu i myję, ale oczywiście to indywidualna decyzja każdego.

  3. Oj tak. Każdy gulasz wymaga jednego przede wszystkim, czyli czasu. Obojętnie z czego go robimy to trwa to dość długo. Jednak później delektujemy się pysznym daniem. Warto poczekać.

      1. Przepis rewelacyjny. Gulasz aż rozpływa się w ustach. Dziękuje za prosty i przyszły gulasz wołowy . ??

      2. Przepis rewelacyjny. Gulasz aż rozpływa się w ustach. Dziękuje za prosty i przyszny gulasz wołowy . ??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami