Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mielone z serem parmezan po włosku

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jeden z moich ulubionych sposobów na mielone czyli mini kotleciki mielone z serem parmezan, cytryną i świeżymi ziołami. Odświeżająca nutka cytryny i wyrazisty posmak rozmarynu sprawiają, że danie ma zdecydowanie niesztampowy smak. Bo nawet mielone wcale nie muszą być nudne! A podane z makaronem i sosikiem na bazie pesto (przepis), wprowadza nas w iście włoskie klimaty.

Zdecydowanie polecam nie oszczędzać na parmezanie. Tanie zamienniki z hipermarketów naprawdę niewiele mają wspólnego z dobrej jakości parmezanem. Prawdziwy Parmigiano Reggiano DOP jest wytwarzany z surowego mleka krowiego, jest częściowo odtłuszczony i ma twardą, drobnoziarnistą masę i kolor w odcieniu żółci. Jeśli macie problem z jego zidentyfikowaniem w sklepie, warto szukać na opakowaniach certyfikatów chronionej nazwy pochodzenia (CHNP).

Mielone z serem parmezan i cytryną

  • 500 g mięsa mielonego cielęcego
  • czerstwa bułka + mleko do namoczenia (ew. ok 80 g bułki tartej)
  • 70 g sera parmezan + do posypania
  • pół cytryny
  • surowy ziemniak
  • łyżka majonezu
  • jajko
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • łyżeczka posiekanej mięty
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ok 150 ml bulionu
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta (tylko do obtoczenia)

Mięso wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Bułkę zalać do przykrycia mlekiem i zostawić do pełnego namoczenia (ok pół godziny). Bułka będzie się unosić w mleku, więc podczas namaczania dobrze ją kilka razy obrócić wokół własnej osi. Ok 60 g parmezanu zetrzeć na tarce. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę (tylko żółtą część) na najmniejszych oczkach tarki. Ziemniaka umyć, obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Bułkę mocno odcisnąć z mleka. Włożyć do miski, dodać mięso mielone, starty parmezan, skórkę z cytryny, ziemniaka, majonez, jajko, świeże zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Zacząć wyrabiać masę dłońmi, podlewając stopniowo bulionem (łącznie ok 50 ml). Wyrabiać nawet 10 minut. Im dłuższe wyrabianie, tym kotlety będą lepsze. Podczas wyrabiania „napowietrza” się masę.

Rozgrzać smalec. Z wyrobionej masy formować niewielkie kuleczki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć krótko na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, do zarumienienia z wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min by kotlety „doszły” w środku.

Mielone z serem parmezan i cytryną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

    1. Dzieciaki uwielbiają mielone wiec testuje różne kombinacje smakowe. Ta wyjątkowo nam smakowała

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami