Przepisy

Więcej

Trudność
trudne
Trudnośćtrudne
Wydrukuj

Migdałowa pani Walewska

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Migdałowa pani Walewska (pychotka) to kruche spody przełożone migdałową bezą i sporą warstwą budyniowego kremu z dodatkiem Amaretto.  Całość przełożona kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy i obsypana bakaliami… zdominowanymi oczywiście przez płatki migdałowe. Połączenie jest naprawdę niesamowicie udane.  W oryginalnej, tradycyjnej wersji Pani Walewska jest jeszcze słodsza (znacznie zmniejszyłam ilość cukru) i bez migdałowej nuty, która moim zdaniem świetnie tutaj pasuje. Polecam Wam wypróbowanie takiej wersji.

Niewątpliwie ciasto migdałowa pani Walewska jest dość czasochłonne, ale zdecydowanie jest tego warte. Przygotowanie można rozłożyć w czasie. Kruche ciasto można zagnieść na trzy dni przed podaniem i zostawić je na noc w lodówce. Kolejnego dnia upiec spody wraz z bezą i trzeciego dnia zrobić budyń i przełożyć ciasto. Gotowe ciasto koniecznie musi spędzić co najmniej jedną dobę w lodówce przed podaniem i krojeniem.

Kruche ciasto

  • 100 g masła
  • 50 g smalcu
  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 20 ml śmietany 18%
  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki

Zimne masło i smalec posiekać drobno. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę przez drobne sitko. Dodać cukry i tłuszcze i posiekać razem szybko nożem. Na koniec dodać żółtka i śmietanę. Jak najszybciej zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu, obie części rozwałkować na wielkość kwadratu o boku 24 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu obydwu placków rozsmarować równomiernie dżem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem (w tym czasie przygotować bezę). Podpieczone spody wyjąć na blat.

Beza

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 330 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 100 g bakalii: płatki migdałów, orzechy włoskie, żurawina suszona

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (zacząć ubijanie na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając do uzyskania sztywnej piany; uważać by nie „przebić białek” zbyt długim ubijaniem). Zwiększyć obroty na najwyższe i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając.  (łącznie ubijać ok 8 minut). Na koniec bardzo delikatnie wymieszać skrobię i zmielone migdały. Temperaturę piekarnika obniżyć do 150 stopni C. Na obydwu podpieczonych i lekko przestudzonych spodach rozsmarować bezę i obsypać bakaliami. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec około 25-30 minut, aż beza będzie gotowa. Studzić w zamkniętym piekarniku.

Masa kremowa

  • 400 ml mleka
  • 2,5 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 160 g masła
  • 2 łyżki Amaretto

Masę najlepiej przygotować po upieczeniu spodów i bezy. Do garnuszka wlać połowę mleka. Dodać cukier i zagotować. W tym czasie resztę mleka zmiksować po kolei z budyniem, skrobią i żółtkami i dodać do garnuszka po zagotowaniu się mleka. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować razem kilka minut do mocnego zgęstnienia masy budyniowej. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie miękkie masło zmiksować aż będzie mocno puszyste. Ciągle miksując dodawać po łyżce przestudzony budyń upewniając się, że nie ma grudek. Na koniec wmiksować Amaretto.

Migdałowa pani Walewska

Jeden z spodów z bezą ułożyć na paterze. Rozsmarować równomiernie całą masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Odstawić na noc do lodówki. Można obciążyć na czas chłodzenia by warstwy lepiej się przeniknęły i scaliły, a w konsekwencji ładniej kroiły (z czasem ciasto będzie coraz bardziej zwarte i coraz łatwiejsze do pokrojenia).

Migdałowa pani Walewska pychotkaMigdałowa pani Walewska pychotka

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami