- Porcja: ok 30 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 16 stycznia 2021
Przecudowne, idealnie puchate mini pączki drożdżowe. Robi się właściwie tak, jak tradycyjne, tylko w wersji mini i jeszcze dodatkowo z dziurką w środku. Uwaga na dziurkę, bo po jej zrobieniu, pączki jeszcze sporo rosną, wiec jak będzie za mała, to dziurka zarośnie. Pączki rosną jak szalone, są po upieczeniu leciutkie, co widać po idealnie jasnej obwódce dookoła. Nie bójcie się smażenia w głębokim tłuszczu. Pączusie muszą swobodne w nim pływać, inaczej nie wyjdą jak należy.
Z podanej ilości wyszło mi niecałe 30 sztuk mini pączków. Odważałam je wagą kuchenną, by wszystkie miały jednakową wielkość. Ale oczywiście możecie robić to „na oko”.
Sprawdź pozostałe przepisy na wysmakowane pączki., tylko nie pomiń pączków z dziurką na wypasie. Są fantastyczne!
Mini pączki drożdżowe z dziurką
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 12 g świeżych drożdży
- 2 żółtka w temperaturze pokojowej
- 30 g drobnego cukru + ok. 30 g. do obtoczenia pączków po usmażeniu
- 1 łyżka wódki
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
Piekarnik nagrzać do 40 stopni C. Przygotować rozczyn. Do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane mleko (między 35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Przykryć i wstawić do ciepłego piekarnika na 10 minut, aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.
W tym czasie do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (ok 200 g) przez drobne sitko. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże. Dodać żółtka, resztę cukru, wódkę i szczyptę soli. Wymieszać i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 10 minut. Pod koniec ugniatania stopniowo dodawać do ciasta olej. Po kilku minutach ugniatania, ciasto powinno być idealnie wyrobione i miękkie. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na około godzinę, do podwojenia objętości.
Odrywać z ciasta kawałki o wadze ok. 20 g i formować z nich okrągłe kulki. Układać je w odstępach na blacie lekko podsypanym mąką. W środku robić dziurki. Pączki przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie, w dużym garnku rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni C (najlepiej sprawdzić termometrem. Ewentualnie można domowym sposobem – wrzucić kawałek suchej bułki na olej i jeśli się bardzo mocno, szybko zarumieni to olej jest gotowy).
Pączki smażyć partiami (całe zanurzone) w głębokim tłuszczu. Po zarumienieniu odwracać na drugą stronę i smażyć do zarumienienia.. Natychmiast wyjąć i odłożyć na ręczniczek papierowy do odsączenia. Po lekkim ostudzeniu, obtaczać w drobny cukrze.