Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mini pączki drożdżowe z dziurką

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przecudowne, idealnie puchate mini pączki drożdżowe. Robi się właściwie tak, jak tradycyjne, tylko w wersji mini i jeszcze dodatkowo z dziurką w środku. Uwaga na dziurkę, bo po jej zrobieniu, pączki jeszcze sporo rosną, wiec jak będzie za mała, to dziurka zarośnie. Pączki rosną jak szalone, są po upieczeniu leciutkie, co widać po idealnie jasnej obwódce dookoła. Nie bójcie się smażenia w głębokim tłuszczu. Pączusie muszą swobodne w nim pływać, inaczej nie wyjdą jak należy.

Z podanej ilości wyszło mi niecałe 30 sztuk mini pączków. Odważałam je wagą kuchenną, by wszystkie miały jednakową wielkość. Ale oczywiście możecie robić to „na oko”.

Sprawdź pozostałe przepisy na wysmakowane pączki., tylko nie pomiń pączków z dziurką na wypasie. Są fantastyczne!

 

Mini pączki drożdżowe z dziurką

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 30 g drobnego cukru + ok. 30 g. do obtoczenia pączków po usmażeniu
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)

Piekarnik nagrzać do 40 stopni C. Przygotować rozczyn. Do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane mleko (między 35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Przykryć i wstawić do ciepłego piekarnika na 10 minut, aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.

W tym czasie do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (ok 200 g) przez drobne sitko. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże. Dodać żółtka, resztę cukru, wódkę i szczyptę soli. Wymieszać i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 10 minut. Pod koniec ugniatania stopniowo dodawać do ciasta olej. Po kilku minutach ugniatania, ciasto powinno być idealnie wyrobione i miękkie. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na około godzinę, do podwojenia objętości.

Odrywać z ciasta kawałki o wadze ok. 20 g i formować z nich okrągłe kulki. Układać je w odstępach na blacie lekko podsypanym mąką. W środku robić dziurki. Pączki przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie, w dużym garnku rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni C (najlepiej sprawdzić termometrem. Ewentualnie można domowym sposobem – wrzucić kawałek suchej bułki na olej i jeśli się bardzo mocno, szybko zarumieni to olej jest gotowy).

Pączki smażyć partiami (całe zanurzone) w głębokim tłuszczu. Po zarumienieniu odwracać na drugą stronę i smażyć do zarumienienia.. Natychmiast wyjąć i odłożyć na ręczniczek papierowy do odsączenia. Po lekkim ostudzeniu, obtaczać w drobny cukrze.

 

Mini pączki drożdżowe z dziurkąmałe pączki drożdże

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami