Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Mini pączki z ricotty w 30 minut

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pączki z ricotty – podejście trzecie, zdecydowanie najlepsze. Za pierwszym razem skusiłam się na przepis Nigelli. Pączusie zdecydowanie zbyt mocno chłonęły tłuszcz. Za drugim nie wyszły tak miękkie jak powinny. Aż wreszcie, przy kolejnej próbie, udało mi się dopasować proporcje, tak by z czystym sercem polecić Wam testowanie pączusiów. Zwłaszcza, że ich zrobienie jest tak szybkie i bezproblemowe! Ale uwaga! Są zupełnie inne niż tradycyjne na drożdżach. I w szybkości przygotowania (max 30 minut) i w smaku (z wyczuwalnym posmakiem serka) i w konsystencji (miękkie, wręcz lekko wilgotne w środku) – nie mają też takiej charakterystycznej, lekko chrupiącej otoczki jak tradycyjne pączki. Warto zrobić dla porównania. Nam bardzo smakowały, może w Was też znajdą amatorów 🙂

Polecam też pozostałe wysmakowane przepisy na pączki oraz pączkowe ABC, czyli zbiór uniwersalnych zasad i wskazówek jak smażyć pączki, niezależnie od przepisu.

Mini pączki z ricotty w 30 minut

  • 110 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 40 g cukru pudru + do posypania
  • 250 g sera ricotta
  • łyżeczka Amaretto (można zastąpić esencją waniliową)
  • tłuszcz do smażenia – polecam kostkę smalcu + olej rzepakowy – łącznie na głębokośc około 3-4 cm

Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Zacząć od rozgrzania tłuszczu do 180 stopni C. Nie powinien nagrzewać się zbyt szybko. W tym czasie przygotować ciasto na pączki. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Jajka wbić do sporej miski. Dodać cukier i utrzeć na wysokich obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Dodać ser ricotta i Amaretto. Krótko zmiksować na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i delikatne wymieszać łyżką. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek nakładać małe kulki ciasta na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, po około 1,5 minuty z każdej strony. Wyjmować na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Szybkie, puszyste pączki z ricottyMini pączki z ricotty w 30 minut

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

19 odpowiedzi

  1. Fantastyczne. Takie pączki mogę robić bo do drożdżowych nie mam cierpliwości, Inne w smaku, ale nie wiem czy nawet nie lepsze niż te nasze tradycyjne. Tak więc dziekuje za przepis.

  2. Ależ te pączki wyglądają pięknie 😉 zdjęcia kuszą i to bardzo 🙂 robię pączki ale zwykłe z ricotty jeszcze nie robiłam ale robiłam z ziemniaków i też były bardzo dobre 🙂

    1. To takie oszukane pączki. 😉 Bardzo dobre, ale inne niż tradycyjne. Polecam spróbować.Zawsze jest to alternatywa do naszych polskich, drożdżowych. Bardzo szybka alternatywa 😀

  3. wyglądają wyśmienicie i domyślam się, że też tak smakują! szkoda, że nie trafiłam tu wcześniej, bo po dzisiejszym dniu szybko nie zjem pączka 😉

    1. Haha, no w to nie wątpię. Ciekawe czy jest ktoś kto kupi / upiecze sobie pączka w piątek po tłustym czwartku 😉

  4. dopisz jeszcze proszę, ile kosztuje jeden domowy pączek. Serio pytam, bo nawet nie będę udawać, że skorzystam z przepisu -nie należy robić tego, co ktoś robi lepiej. Lepiej robi cukierenka na mojej ulicy (w Lublinie) i za pączek płaci się 1,40, aw sklepie wielkopowierzchniowym były 12pączkowe pudełka za 5zł!

    1. Wyszło mi mniej więcej 10 zł za wszystkie składniki. Czyli jeden mini pączek 30 gr. Natomiast, co jest ważne, to fakt, że tu wiesz co jest w środku. Żadnych ulepszaczy, porządne składniki, jajka 1-ki lub 0-ki. Kupując w bardzo dobrej cukierni możesz założyć dobrą jakość składników i produkcji, ale wtedy zapłacisz 3-5 zł / pączka (przynajmniej w Warszawie). W hipermarkecie mogę kupić pewnie za jakieś 60 gr, ale ten z pewnością jest z produktów głęboko mrożonych i nawet nie będę zgadywać czym on jest nafaszerowany. 😛

      1. w Warszawie, w Warszawie – Wy tam wszystko macie droższe 😉
        ale :* dzięki za liczby – w „mojej” piekarence-cukierence nie ma ściany między częścią do sprzedaży i pieczenia , więc można piekarzom „patrzeć na ręce”.

      2. To prawda. Czasem doznaje szoku poza Warszawą, jaka jest jednak u nas wielka przebitka. Taka cukiernia super! Ja bym poobserwowała 🙂

    1. tradycyjne pączki na drożdżach rzeczywiście zajmują bardzo dużo czasu. Te mini pączusie z ricotty zrobisz w 30 min w mocno leniwym tempie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami