
- Potrzebny czas: 15 minut
- Porcja: ok 12 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 1 lutego 2018
Mini pączki z serka homogenizowanego o smaku waniliowym, nadziane konfiturą i obtoczone delikatnie w płynnym lukrze. Pączusie polecam nie tylko na tłusty czwartek. Szykuje się je ekspresowo. Są malutkie (w sam raz na jeden raz), delikatne i puszyste. Gwarantuję, że momentalnie rozejdą się na każdej imprezie, nie tylko tej dla dzieci J. Jak to pączki – najlepsze zaraz po zrobieniu, ale to nie znaczy że musicie je robić bezpośrednio przed podaniem. Pączusie z tego przepisu po kilku godzinach wciąż są naprawdę dobre.
Nadziane mini pączki z serka homogenizowanego
- 80 g serka waniliowego homogenizowanego (temperatura pokojowa)
- 80g mąki (pół szklanki)
- 1 jajko średnie (temperatura pokojowa)
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia (ok 0,6 l)
- konfitura do nadziania
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
Olej przelać do niewielkiego garnka (tyle by pączki mogły swobodnie się obracać i dryfować nie dotykając dna). Olej powoli rozgrzewać na wolnym ogniu i w tym czasie przygotować pączusie.
Zacząć od nadziania szprycy konfiturą i przygotowania lukru (cukier puder rozetrzeć w miseczce z gorącą wodą) – po usmażeniu pączki jeszcze ciepłe należy szybko nadziać i obtoczyć w lukrze.
Do miseczka przesiać przez drobne sitko mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać. W osobnej, większej misce, roztrzepać jajko trzepaczką z cukrem waniliowym. Dodać serek homogenizowany i ponownie dokładnie roztrzepać. Na koniec dodać przesiane suche składniki i wymieszać łyżką.
Za pomocą dwóch małych łyżeczek formować mniej więcej kształt niewielkich kuleczek i wkładać do oleju (powinien być nagrzany do 180 stopni – sprawdzamy termometrem cukierniczym, a w przypadku jego braku jak tutaj). Smażymy po 4 pączusie na raz by temperatura oleju za bardzo nie spadła. Najlepiej cały czas to kontrolować. Pączusie same się obracają podczas smażenia nabierając kształtu kuleczek (o ile oleju jest na tyle dużo, że nie dotykają dna). Pączusie po zarumienieniu (około minuta) wykładać na papierowe ręczniczki i jak tylko lekko przestygną natychmiast nadziewać konfiturą i obtaczać w lukrze. Odłożyć na bok do zastygnięcia lukru.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
6 Responses
Czubata szklanka mąki to tylko 80 g ? Ważę i jest więcej….
Szklanka to 160 g! Tu miało być pół szklanki czyli 80g. Dziękuję za czujność! Już poprawione.
Idealna propozycja 🙂 tłusty czwartek już się czai na horyzoncie
No to mam plan na dzisiejszy podwieczorek:) muszę przyznać, że za mini pączki się jeszcze nie zabrałam 🙂
To dobrze! Jak to pączki – im świeższe tym lepsze.
Przypominaja mi dzieciństwo. Babcia zawsze takie robiła 🙂