Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Nadziane mini pączki z serka homogenizowanego

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mini pączki z serka homogenizowanego o smaku waniliowym, nadziane konfiturą i obtoczone delikatnie w płynnym lukrze. Pączusie polecam nie tylko na tłusty czwartek. Szykuje się je ekspresowo. Są malutkie (w sam raz na jeden raz), delikatne i puszyste. Gwarantuję, że momentalnie rozejdą się na każdej imprezie, nie tylko tej dla dzieci J. Jak to pączki – najlepsze zaraz po zrobieniu, ale to nie znaczy że musicie je robić bezpośrednio przed podaniem. Pączusie z tego przepisu po kilku godzinach wciąż są naprawdę dobre.

Nadziane mini pączki z serka homogenizowanego

  • 80 g serka waniliowego homogenizowanego (temperatura pokojowa)
  • 80g mąki (pół szklanki)
  • 1 jajko średnie (temperatura pokojowa)
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia (ok 0,6 l)
  • konfitura do nadziania
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody

Olej przelać do niewielkiego garnka (tyle by pączki mogły swobodnie się obracać i dryfować nie dotykając dna). Olej powoli rozgrzewać na wolnym ogniu i  w tym czasie przygotować pączusie.

Zacząć od nadziania szprycy konfiturą i przygotowania lukru (cukier puder rozetrzeć w miseczce z gorącą wodą) – po usmażeniu pączki jeszcze ciepłe należy szybko nadziać i obtoczyć w lukrze.

Do miseczka przesiać przez drobne sitko mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać. W osobnej, większej misce, roztrzepać jajko trzepaczką z cukrem waniliowym. Dodać serek homogenizowany i ponownie dokładnie roztrzepać. Na koniec dodać przesiane suche składniki i wymieszać łyżką.

Za pomocą dwóch małych łyżeczek formować mniej więcej kształt niewielkich kuleczek i wkładać do oleju (powinien być nagrzany do 180 stopni – sprawdzamy termometrem cukierniczym, a w przypadku jego braku jak tutaj). Smażymy po 4 pączusie na raz by temperatura oleju za bardzo nie spadła. Najlepiej cały czas to kontrolować. Pączusie same się obracają podczas smażenia nabierając kształtu kuleczek (o ile oleju jest na tyle dużo, że nie dotykają dna). Pączusie po zarumienieniu (około minuta) wykładać na papierowe ręczniczki i jak tylko lekko przestygną natychmiast nadziewać konfiturą i obtaczać w lukrze.  Odłożyć na bok do zastygnięcia lukru.

Mini pączki z serka homogenizowanegopączki na serku waniliowym homogenizowanym pączusie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

    1. Szklanka to 160 g! Tu miało być pół szklanki czyli 80g. Dziękuję za czujność! Już poprawione.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami