fbpx

Muffinki bananowe bez cukru

przepis

Jeden z naszych ulubionych wypieków czyli muffinki bananowe bez cukru. Sama nie wiem jak to się stało, że dopiero dziś ten przepis pojawia się na blogu. Chyba po prostu zawsze za szybko znikały i nie miałam szans zrobić zdjęcia inaczej niż w przelocie między paterą, a buźkami moich dzieci. 😉 Muffinki są naprawdę słodkie mimo, że nie zawierają ani grama cukru ani żadnego innego słodzidła. Wszystko to tylko za sprawą bardzo dojrzałych bananów. Nie zwiększajcie nadmiernie ich ilości w cieście. Raz, że naprawdę nie potrzebuje być już słodsze, a dwa że dodatkowe owoce mogą zbyt obciążyć babeczki i tak ładnie nie wyrosną.

W E-BOOK Przepisy od 6 miesiąca znajdziecie jeszcze zdrowszą wersję tych muffinków, specjalnie dla najmniejszych domowników. -> E-BOOK DIETA TWOJEGO MALUSZKA

Wypróbujcie też pozostałe wysmakowane MUFFINKI! Ich rodzina stale rośnie! LINK -> Muffinki

Muffinki bananowe bez cukru

  • 2 jajka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 100 ml mleka
  • 140 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 220 g mąki pszennej
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny/ rodzynek – opcjonalnie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół bez termoobiuegu). Formę na mufifiny lekko natłuścić olejem.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całe jajka ubić mikserem do mocnego napuszenia (ok 2 minuty ubijania). Dodać do jajek rozgniecione widelcem banany, wlać ciepłe mleko i olej, bezpośrednio do miski przesiać przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać owoce suszone i delikatnie wymieszać. Masę wylać do każdego wgłębienia na muffinki do ok ¾ wysokości (ciasto mocno urośnie). Piec ok 15 minut, aż ciasto ładnie urośnie, delikatnie zarumieni się, a wbity w środek patyczek będzie suchy. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem można udekorować plasterkiem banana i bakaliami.

Muffinki bananowe bez cukruMuffiny bananowe bez cukruBabeczki bananowe dla dzieci bez cukru

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Muffinki bananowe bez cukru
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

9 komentarzy

  • Paulina 30 marca 2020 o 09:58 Odpowiedz

    Uwielbiam uwielbiam uwielbiam. Testowałam też pełnoziarnistą mąkę i orkiszową i bomba. Na pszennej wiadomo najsmaczniejsze ale zdrowsza alternatywa też szybko znika 😋

  • Joanna 27 marca 2020 o 22:41 Odpowiedz

    Ciepłe mleko oznacza że należy je podgrzać? Czy poprostu w temperaturze pokojowej?

    • Wysmakowane 27 marca 2020 o 23:11 Odpowiedz

      Temperatura pokojowa. Mleko nie powinno być z lodówki.

  • Gaba 2 marca 2020 o 23:41 Odpowiedz

    Po przeczytaniu komentarzy poniżej użyłam baaardzo dojrzałych, naprawdę słodkich bananów i moim zdaniem muffinki wyszły w punkt słodkie. I takie mięciutkie że aż miło.

  • Dorota 10 stycznia 2020 o 10:53 Odpowiedz

    Zrobiłam te muffiny. Takie średnie wyszły, nie slodkie nic😞 Jednak miałam za mało dojrzałe banany. Jak będę miała banany mega przejrzałe to może spróbuję znowu je zrobić. I już nie dodam sody bo strasznie ją czuje.

    • Wysmakowane 10 stycznia 2020 o 14:00 Odpowiedz

      Banany powinny być mocno dojrzałe. Miękkie i juz brązowiejące. Tylko wtedy muffinki wyjdą odpowiednio słodkie.

  • Dorota 10 stycznia 2020 o 10:43 Odpowiedz

    Zrobiłam te muffinki ale wyszły takie średnie, czuć banany, muffiny są lekko słodkawe jak dla nas trochę za mało słodkie i za bardzo czuje w nich sodę. Moje banany były dobrze dojrzałe ale myślę że do tego przepisu są potrzebne takie banany które są przejrzałe i mają prawie całą brązowa skórkę.Ogólnie muffinki ładnie wyrosły i są wigotne

  • IN - 12 listopada 2019 o 23:12 Odpowiedz

    muszą być genialne 😀

  • Magdalena Szymańska 12 listopada 2019 o 16:58 Odpowiedz

    To coś w sam raz dla mojej córki! Ona uwielbia wszelkie wypieki z bananami 🙂

MENU