Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffinki dyniowe z żurawiną suszoną

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zobaczcie jaka dynia mutant – gigant wyrosła u nas na działce. Nie dość, że wdrapała się za młodu na drzewo, to jeszcze urosła tam przeolbrzymia! Może dlatego, że miała takie wygodne legowisko i elegancko wygrzewała się bliżej słońca? Tak czy siak teraz czeka mnie nie weekend, nie tydzień czy nawet miesiąc z dynią, ale chyba cały rok! Większość dyni już wylądowała w zamrażarce w postaci upieczonego puree, a część przerabiam od razu.

Na pierwszy ogień poszły pyszne muffinki dyniowe. Z surowej startej dyni i z dodatkiem oleju wychodzą niesamowicie mięsiste i wilgotne. Zdecydowanie takie jak lubię najbardziej. Muffinki z pewnością nie są nadmiernie słodkie, więc jeśli macie ochotę bardziej osłodzić sobie życie to dosypcie kilka łyżek więcej cukru. Mniej już nie polecam. Jeśli potrzebujecie to przelicznik szklanek na gramy w dziale miary.

Muffinki dyniowe z żurawiną suszoną

  • 160 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • jajko w temp. pokojowej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 80 ml oleju
  • szklanka startej na najmniejszych oczkach surowej dyni (ok. 160 g)
  • 2 łyżki mleka
  • garść suszonej żurawiny
  • cukier puder do obsypania (opcjonalnie)

Wszystkie suche składniki przesiać przez sitko do miseczki. Dokładnie wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Jajko ubić z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy (ok 3 min). Powoli wlewać olej (cienką strużką), wciąż ubijając. Dodać mleko i dynię i wymieszać tylko do uzyskania jednolitej masy. Dodać suche składniki i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać żurawinę i bardzo delikatnie zamieszać.

Ciasto nakładać do form na muffinki. Silikonowych nie trzeba niczym smarować. Ciasto ładnie odchodzi. Muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu można obsypać cukrem pudrem.

Muffinki dyniowe z żurawiną suszonądynia20180909 144457

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami