Muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną

przepis

Mięciutkie, wilgotne muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają nawet wyjęcia miksera.  Wszystkie składniki powinny być jednak w temperaturze pokojowej, więc warto pamiętać o tym, by wyjąć je z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Muffinki przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej – o ile coś zostanie na później. U nas zawsze znikają natychmiast bo, jak to muffinki, im świeższe, tym lepsze (więcej muffinkowych inspiracji TUTAJ).

Muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną

  • 125 g marchewki
  • duża garść suszonej żurawiny
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 60 ml mleka owsianego (może być też kokosowe albo krowie)
  • jajko
  • 125 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół laski wanilii
  • 30 g orzechów laskowych
  • 35 g cukru drobnego
  • duża łyżka wiórków kokosowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy zarumienić na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Lekko ostudzić i obrać z łupinek. Posiekać drobno i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami: przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, wiórkami i cukrem.

Marchewki obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Wymieszać z posiekaną na mniejsze kawałki żurawiną.

Masło i miód włożyć do małego garnuszka i mieszając od czasu do czasu podgrzewać aż masło się roztopi. Rozciąć laskę wanilii i wydłubać ze środka miąższ. Wymieszać dokładnie, odstawić i po chwili dodać mleko i jajko – krótko, ale dokładnie roztrzepać. Ostudzić do temperatury pokojowej po czym wymieszać delikatnie z suchymi składnikami i marchewką z żurawiną.

Masę nakładać do foremek (do 2/3 wysokości) i piec około 25 minut w 180 stopniach (grzanie góra – dół bez termoobiegu).

wilgotne Muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 36 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

18 komentarzy

  • Paulina 22 października 2017 o 16:34 Odpowiedz

    W końcu znalazłam idealne muffinki <3
    Przepysznie to wygląda! Zabieram się do roboty, dziękuję :*

  • Marcin 15 października 2017 o 09:35 Odpowiedz

    Muffinki to taki deser, który ciężko zepsuć. U nas w domu często goszczą w towarzystwie borówek lub czekolady. Moje Klony uwielbiają.

    • Wysmakowane 15 października 2017 o 10:11 Odpowiedz

      Hahaha! Cudowne określenie na dzieci 😀 A zepsuć wbrew pozorom łatwo… wystarczy przeciągnąć w piekarniku. Muffinki tracą wilgotność i są suche. Nie tylko z tego przepisu, absolutnie z każdego.

  • Bielecki.es 14 października 2017 o 22:40 Odpowiedz

    To jedne z tych wypieków, których prostota sprawia, że każdy może je wykonać bez obawy, że coś przy nich sknoci. 😉

    • Wysmakowane 14 października 2017 o 22:44 Odpowiedz

      Haha! Coś w tym jest. ;D

  • Ajga 14 października 2017 o 19:33 Odpowiedz

    Uwielbiam muffinki. Przyrządzałam już kiedyś marchewkowe, ale korzystałam z zupełnie innego przepisu. Chętnie wypróbuję i ten 🙂

    • Wysmakowane 14 października 2017 o 20:31 Odpowiedz

      To jeden z kilku przepisów według których robię i jeden z moich ulubionych. Mam nadzieję, że Tobie też podpasuje.

  • Anna Fit 14 października 2017 o 15:39 Odpowiedz

    Wczoraj jadłam najlepszą na świecie zupę marchewkową (a myślałam, że nie lubię!) i teraz mam mega fazę na marchewkę. Muszę wypróbować ten przepis! 🙂

    • Wysmakowane 14 października 2017 o 19:15 Odpowiedz

      idź za ciosem 😉

  • Karola | Życie.Me 14 października 2017 o 15:25 Odpowiedz

    Uwielbiam muffinki. Takie marchewkowe z dodatkiem orzechów będą idealne do jesiennej, popołudniowej kawy. 🙂 <3

    • Wysmakowane 14 października 2017 o 19:16 Odpowiedz

      oj tak. Potwierdzam. U nas przetestowany zestaw 😉

  • Made by Goch 13 października 2017 o 22:49 Odpowiedz

    Chylę czoła przed osobami, którym wychodzą muffinki. Ja potrafię spieprzyć nawet amoniaczki 🙂

    • Wysmakowane 13 października 2017 o 22:57 Odpowiedz

      Nie wierzę! Te muffinki są tak bajecznie proste, że nie ma opcji, żeby je zepsuć. Chyba, że zapomnisz że siedzą w piekarniku i się spieką na wiór 😛

  • Magdalena 13 października 2017 o 19:23 Odpowiedz

    Uwielbiam muffinki! W każdej wersji 🙂

  • Kasia 13 października 2017 o 11:20 Odpowiedz

    Uwielbiamy!
    Muffiny to wypiek idealny – łatwy, szybki i z czegokolwiek pod ręka!
    🙂

    • Wysmakowane 13 października 2017 o 20:12 Odpowiedz

      dokładnie tak! szykuje się w chwilę i bezproblemowo, a pyszne!

  • Zwykła Matka 13 października 2017 o 07:56 Odpowiedz

    Nie mam ręki do muffinek 🙁

    • Wysmakowane 13 października 2017 o 10:34 Odpowiedz

      Nie wierze! Tych nie da się zepsuć 😉

MENU