
- Potrzebny czas: 35 minut
- Porcja: 6 muffinek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 20 maja 2017
5 gwiazdki 3 ocenyMuffinki z płatków owsianych na jogurcie, bez mąki i bez tłuszczu. Zdrowo, szybko, pysznie. Z dodatkiem truskawek, wiórków kokosowych i orzechów włoskich smakowały naprawdę wybornie.
Muffinki z płatków owsianych
- jajko
- 80 g płatków owsianych górskich
- 80 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- łyżka wiórków kokosowych
- ok 8 posiekanych orzechów włoskich
- ok 8 sporych truskawek (mogą być mrożone)
Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) posiekać na mniejsze części. W sporej misce roztrzepać jajko, dodać wszystkie pozostałe składniki i szybko, energicznie wymieszać widelcem. Przełożyć do form na muffinki – do pełna, muffinki nie urosną podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec około pół godziny, aż do pełnego ścięcia w środku i ładnego zarumienienia na wierzchu. Lekko przestudzić i zajadać. Najlepiej z dodatkiem jogurtu naturalnego lub smakowego migdałowego/ kokosowego/ waniliowego.
17 Responses
Nie moge dzieciom wcisnac nawet lyzeczki owsianki a te muffin like zajadaly z wielkim apetytem. Brawa dla Ciebie za ten przepis
Wow, muszę spróbować 🙂
Fajny przepis. Całkiem bez tłuszczu to one nie są, ale za to mają dużo tego dobrego dzięki orzechom. Chętnie przetestuje, bo zawsze mam spory zapas paltkow owsianych – moja trzylatka wyjada je garściami bez niczego. ?
Muffinki to coś, co zawsze się udaje :).
Fajne przepisy a ten szczególnie mi się spodobał. Muszę zrobić swojemu dziecku.
Dziękuje bardzo 🙂 moja córka te Muffinki zajada bardzo chętnie, mam nadzieje, że Twoje dziecko też polubi.
Jesień idzie, zacznie się pieczenie takich pyszności;)
Na szczęście takie pyszności ta jesień osładzają 😉
Bardzo fajny przepis :). Ja tylko orzechy bym zamieniła bym na słonecznik, bo mój syn uczulony na nie 😉
Będą pasować! Podprażyłabym je wcześniej na suchej patelni. Albo owoce suszone tez będą ok 🙂
Ciekawi mnie jak by to wyszło, gdyby tak zblendować płatki owsiane na mąkę. Te ciasteczka muszą być bardzo smaczne 🙂
Nie próbowałam w wersji z zmielonymi płatkami. Nie jest to konieczne. Płatki namiekaja odpowiednio i całość fajnie się komponuje. Jeśli przetestujesz z zmielonymi to podziel się proszę opinia 🙂
Dziękuję Ci za ten przepis, babeczki zrobię jeszcze dziś. Smacznie i zdrowo
Świetnie! Będzie mi bardzo miło jak podzielisz się opinia 🙂
Ale super przepis. Przed nami wolne dni wiec spróbuje przygotować te mufinki ?
Bardzo mi miło i zapraszam do testowania 🙂
Ciekawy przepis, biorę go w ciemno do sprawdzenia. 😉