Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffinki z płatków owsianych bez mąki i tłuszczu

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Muffinki z płatków owsianych na jogurcie, bez mąki i bez tłuszczu. Zdrowo, szybko, pysznie. Z dodatkiem truskawek, wiórków kokosowych i orzechów włoskich smakowały naprawdę wybornie.

Muffinki z płatków owsianych

  • jajko
  • 80 g płatków owsianych górskich
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • ok 8 posiekanych orzechów włoskich
  • ok 8 sporych truskawek (mogą być mrożone)

Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) posiekać na mniejsze części. W sporej misce roztrzepać jajko, dodać wszystkie pozostałe składniki i szybko, energicznie wymieszać widelcem. Przełożyć do form na muffinki – do pełna, muffinki nie urosną podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec około pół godziny, aż do pełnego ścięcia w środku i ładnego zarumienienia na wierzchu. Lekko przestudzić i zajadać. Najlepiej z dodatkiem jogurtu naturalnego lub smakowego migdałowego/ kokosowego/ waniliowego.

Muffinki z płatków owsianych bez maki i tluszczu

 

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 Responses

  1. Nie moge dzieciom wcisnac nawet lyzeczki owsianki a te muffin like zajadaly z wielkim apetytem. Brawa dla Ciebie za ten przepis

  2. Fajny przepis. Całkiem bez tłuszczu to one nie są, ale za to mają dużo tego dobrego dzięki orzechom. Chętnie przetestuje, bo zawsze mam spory zapas paltkow owsianych – moja trzylatka wyjada je garściami bez niczego. ?

  3. Bardzo fajny przepis :). Ja tylko orzechy bym zamieniła bym na słonecznik, bo mój syn uczulony na nie 😉

    1. Nie próbowałam w wersji z zmielonymi płatkami. Nie jest to konieczne. Płatki namiekaja odpowiednio i całość fajnie się komponuje. Jeśli przetestujesz z zmielonymi to podziel się proszę opinia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g