Muffinki z salami i suszonymi pomidorami

przepis

Na Wysmakowane znów babeczki na słono (tutaj szukaj pozostałych; TAG: Muffinki). Tym razem muffinki z salami i suszonymi pomidorami. Pyszne, mięciutkie (nawet kolejnego dnia), małe i poręczne, wiec można takiego wrzucić do torebki i mieć zawsze pod ręką przepyszną, NIE słodką przekąskę. Polecam!

 

Muffinki z salami i suszonymi pomidorami

  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody kuchennej
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano i ostra papryka
  • 110 g oleju (polecam rzepakowy)
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g salami s
  • 100 g sera żółtego w kostce
  • 10 suszonych pomidorów

Piekarnik nagrzać na 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy – do smaku) przesiać przez sitko do miski i dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać (najlepiej trzepaczką) wszystkie mokre składniki (olej, mleko, jajka). Połączyć ze sobą zawartość obu misek, tylko do dokładnego połączenia się składników.

Salami pokroić w niewielką kostkę, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki, pomidorki drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do masy i wymieszać łyżką. Napełnić foremki do muffinek do ok ¾ wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-22 minuty do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Muffinki z salami i suszonymi pomidoramimuffinki na słono z suszonymi pomidorami

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Muffinki z salami i suszonymi pomidorami
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 8 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

7 komentarzy

  • Miye's Imaginations 30 września 2019 o 22:18 Odpowiedz

    Wytrawne muffinki brzmią niezwykle kusząco 🙂

  • Agata 29 września 2019 o 17:52 Odpowiedz

    Na słono – zawsze chętnie zjem. Byle nie z salami 🙂

    • Wysmakowane 29 września 2019 o 20:38 Odpowiedz

      Nie musisz Spokojnie możesz je wymienić na każdą inną wędlinę, ser czy nawet na jakieś warzywo. 🙂

  • Mira 29 września 2019 o 17:00 Odpowiedz

    Apetyczne! Z pewnością wypróbuje przepis.

  • Marta 29 września 2019 o 11:56 Odpowiedz

    Muszę sprawdzić takie babeczki, do tej pory jadłam tylko na słodko 🙂

    • Wysmakowane 29 września 2019 o 12:01 Odpowiedz

      Ostatnio coraz częściej robię nabeczki w wersji na słono. Dobrze mieć taka pod ręka na szybka przekąskę w ciągu dnia.

  • Karolina 25 września 2019 o 23:27 Odpowiedz

    uwielbiam takie smakowite rzeczy 😀

MENU