- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: ok 12 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 18 lutego 2020
Muffinkowe pączki na tłusty czwartek od How to simplify. Serio, smakują niemalże jak angielskie donaty tylko, że tu są w takiej wersji na leniwca i na szybciocha. Bez drożdży, a na proszku do pieczenia i pieczone w foremce na muffinki, zamiast smażenia. Czas przygotowania to jakieś 10 minut od wejścia do kuchni. Nie porównałabym ich do naszych polskich paczków (one są nie do podrobienia!), ale właśnie do angielskich. Podobna konsystencja ciasta i, ach, ta cynamonowa posypka, tak charakterystyczna dla doughnuts. „Pączki” są pyszne, aromatyczne, cudnie cynamonowe. Ciasto nie za słodkie, puchate i wilgotne. Babeczki przy pieczeniu pachną obłędnie, a potem bez problemu wychodzą z foremek. Zróbcie je więc koniecznie w tegoroczny tłusty czwartek, nie zamiast, ale oprócz tradycyjnych pączków (tutaj znajdziecie wszystkie! PĄCZKI). Bo jak świętować to tłusto i z przytupem! 😉 Muffinki zdecydowanie polecam nadziać w środku. My testowaliśmy wersję z czekoladą, wiśnią i konfiturą malinową. Moje serce zdecydowanie zdobyła wersja malinowa, choć dzieci zdecydowanie sięgały jedynie po czekoladowe. Z uwag technicznych, to zwróćcie uwagę na „ciężkość” nadzienia. Jeśli konfitura jest dość lekka, nadziewamy szprycą po panierowaniu, zaś cięższe nadzienie można włożyć do babeczek już przed pieczeniem: na dno foremek wykładamy najpierw trochę ciasta, w środek kleks nadzienia i dokładnie przykrywamy ciastem.
Muffinkowe pączki
- 260 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- 140 g oleju
- 120 g cukru
- jajko (temperatura pokojowa)
- 220 ml mleka
- nadzienie: konfitura np. malinowa; krem czekoladowy, kajmak, itp.
Posypka cynamonowa
- 50 g masła
- tradycyjna posypka: 80 g drobnego cukru do wypieków i łyżeczka cynamonu
- jeśli nie lubicie cukrowych posypek wersja alternatywna: łyżka cukru waniliowego + 80 g cukru pudru + łyżeczka cynamonu
Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, bez termoobiegu na 180 stopni C. Wszystkie składniki na muffinki doprowadzić do temperatury pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z olejem i mlekiem. Dodać suche składniki i wymieszać, tylko do połączenia. Na dno foremek do muffinek (inne niż silikonowe należy lekko posmarować masłem i oprószyć mąką) wyłożyć łyżeczkę ciasta. Na środek kleks nadzienia i całość dokładnie przykryć ciastem (łącznie do ¾ wysokości foremek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min (do tzw. suchego patyczka). Roztopić masło. W zamykanym pojemniczku wymieszać dokładnie dowolne cukry i cynamon. Jeszcze gorące muffinki obtaczać w maśle, a następnie partiami wkładać do pojemniczka, dokładnie zamknąć i potrząsając, dokładnie obtoczyć w „panierce”. Jeśli muffinki nie były nadziewane przed pieczeniem, zrobić to teraz.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
2 odpowiedzi
Takich to bym chętnie spróbowała, ja akurat na tłusty czwartek robie gołąbki ?
To na obiad. A na deser muffinek? 😀