Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffinkowe pączki a’la doughnuts

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Muffinkowe pączki na tłusty czwartek od How to simplify. Serio, smakują niemalże jak angielskie donaty tylko, że tu są w takiej wersji na leniwca i na szybciocha. Bez drożdży, a na proszku do pieczenia i pieczone w foremce na muffinki, zamiast smażenia. Czas przygotowania to jakieś 10 minut od wejścia do kuchni. Nie porównałabym ich do naszych polskich paczków (one są nie do podrobienia!), ale właśnie do angielskich. Podobna konsystencja ciasta i, ach, ta cynamonowa posypka, tak charakterystyczna dla doughnuts. „Pączki” są pyszne, aromatyczne, cudnie cynamonowe. Ciasto nie za słodkie, puchate i wilgotne. Babeczki przy pieczeniu pachną obłędnie, a potem bez problemu wychodzą z foremek. Zróbcie je więc koniecznie w tegoroczny tłusty czwartek, nie zamiast, ale oprócz tradycyjnych pączków (tutaj znajdziecie wszystkie! PĄCZKI). Bo jak świętować to tłusto i z przytupem! 😉 Muffinki zdecydowanie polecam nadziać w środku. My testowaliśmy wersję z czekoladą, wiśnią i konfiturą malinową. Moje serce zdecydowanie zdobyła wersja malinowa, choć dzieci zdecydowanie sięgały jedynie po czekoladowe. Z uwag technicznych, to zwróćcie uwagę na „ciężkość” nadzienia. Jeśli konfitura jest dość lekka, nadziewamy szprycą po panierowaniu, zaś cięższe nadzienie można włożyć do babeczek już przed pieczeniem: na dno foremek wykładamy najpierw trochę ciasta, w środek kleks nadzienia i dokładnie przykrywamy ciastem.

 

Muffinkowe pączki

  • 260 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 140 g oleju
  • 120 g cukru
  • jajko (temperatura pokojowa)
  • 220 ml mleka
  • nadzienie: konfitura np. malinowa; krem czekoladowy, kajmak, itp.

Posypka cynamonowa

  • 50 g masła
  • tradycyjna posypka: 80 g drobnego cukru do wypieków i łyżeczka cynamonu
  • jeśli nie lubicie cukrowych posypek wersja alternatywna: łyżka cukru waniliowego + 80 g cukru pudru + łyżeczka cynamonu

 

Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, bez termoobiegu na 180 stopni C. Wszystkie składniki na muffinki doprowadzić do temperatury pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z olejem i mlekiem. Dodać suche składniki i wymieszać, tylko do połączenia. Na dno foremek do muffinek (inne niż silikonowe należy lekko posmarować masłem i oprószyć mąką) wyłożyć łyżeczkę ciasta. Na środek kleks nadzienia i całość dokładnie przykryć ciastem (łącznie do ¾ wysokości foremek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min (do tzw. suchego patyczka). Roztopić masło. W zamykanym pojemniczku wymieszać dokładnie dowolne cukry i cynamon. Jeszcze gorące muffinki obtaczać w maśle, a następnie partiami wkładać do pojemniczka, dokładnie zamknąć i potrząsając, dokładnie obtoczyć w „panierce”. Jeśli muffinki nie były nadziewane przed pieczeniem, zrobić to teraz.

Muffinki na tłusty czwartekPączkowe muffinki donatyMuffinkowe pączki a'la doughnuts

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami