- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: ok 10 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 25 października 2019
Szybkie, proste i trochę straszne babeczki na Halloween! Muffiny mumie! Zrobią furorę nie tylko wśród najmłodszych gości! Jak Halloween to oczywiście… dynia! I z niej właśnie są same muffinki. Pyszne, bardzo wilgotne, z jednego z moich ulubionych przepisów, do którego wracam co najmniej raz w każdym dyniowym sezonie. Plus prosta czekoladowa dekoracja i babeczki gotowe na imprezę! Polecam przygotować muffinki razem z dziećmi. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a maluchy mają mnóstwo frajdy, zwłaszcza przy samej dekoracji.
Więcej inspiracji na upiorne słodkości tu: Pomysły na Halloween – 5 strrasznych deserów
Muffiny mumie
- 200 g dyni (waga bez pestek i skóry)
- 50 g masła
- 80 g drobnego cukru trzcinowego
- 160 g mąki pszennej
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki sody kuchennej
- 2 duże/ 3 małe jajka (temp. pokojowa)
- szczypta soli
Dekoracja
- 50 g białej czekolady
- 2 kostki ciemnej czekolady
Dynię pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i podlać niewielką ilością wody. Gotować ok 10 min do pełnej miękkości dyni (kilka razy zamieszać). Odparować/ zlać pozostałą wodę. Blenderem ręcznym zmiksować dynię na gładkie puree. Dodać do garnka cukier i masło i chwilę razem podgrzać do rozpuszczenia masła. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać bezpośrednio do garnka z ostudzoną dynią. Dodać żółtka jaj i razem zmiksować, tylko do połączenia się składników. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli. Ubite białka przełożyć do garnka z resztą składników i łyżką bardzo delikatnie wymieszać, starając się by piana jak najmniej opadła.
Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj lekko szpatułką do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 min (do tzw suchego patyczka). Studzić na blacie.
Przygotować dekorację. Rozpuścić 3 kostki białej czekolady. Z rozpuszczonej czekolady wykonać okrągłe kleksy (gałki oczne) na kawałku papieru do pieczenia (np. rękawem cukierniczym). Dekorację wstawić do lodówki na kilka minut do stwardnienia. Następnie rozpuścić ciemną czekoladę i wykałaczką robić źrenice w każdym „oku”. Ponownie wstawić do lodówki. Gdy babeczki będą ostudzone, podgrzać pozostałą białą czekoladę. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wykonywać na każdej babeczce dekorację mumii. Każdej mumii nałożyć oczy.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
5 Responses
Super! choć bardziej śmieszne niż straszne 😀
Straszne z przymrużeniem oka 😉
Bardzo fajnie wyglądają, szczególnie w tych koszyczkach 🙂
Fajny pomysł na dekoracje babeczek, dla dzieciaków w sam raz
Zwłaszcza że same chętnie w ich dekorowaniu pomagają 🙂