Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Muffiny mumie – upiorne babeczki na Halloween

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybkie, proste i trochę straszne babeczki na Halloween! Muffiny mumie! Zrobią furorę nie tylko wśród najmłodszych gości! Jak Halloween to oczywiście… dynia! I z niej właśnie są same muffinki. Pyszne, bardzo wilgotne, z jednego z moich ulubionych przepisów, do którego wracam co najmniej raz w każdym dyniowym sezonie. Plus prosta czekoladowa dekoracja i babeczki gotowe na imprezę! Polecam przygotować muffinki razem z dziećmi. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a maluchy mają mnóstwo frajdy, zwłaszcza przy samej dekoracji.

Więcej inspiracji na upiorne słodkości tu: Pomysły na Halloween – 5 strrasznych deserów

 

Muffiny mumie

  • 200 g dyni (waga bez pestek i skóry)
  • 50 g masła
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego
  • 160 g mąki pszennej
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody kuchennej
  • 2 duże/ 3 małe jajka (temp. pokojowa)
  • szczypta soli

Dekoracja

  • 50 g białej czekolady
  • 2 kostki ciemnej czekolady

 

Dynię pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i podlać niewielką ilością wody. Gotować ok 10 min do pełnej miękkości dyni (kilka razy zamieszać). Odparować/ zlać pozostałą wodę. Blenderem ręcznym zmiksować dynię na gładkie puree. Dodać do garnka cukier i masło i chwilę razem podgrzać do rozpuszczenia masła. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać bezpośrednio do garnka z ostudzoną dynią. Dodać żółtka jaj i razem zmiksować, tylko do połączenia się składników. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli. Ubite białka przełożyć do garnka z resztą składników i łyżką bardzo delikatnie wymieszać, starając się by piana jak najmniej opadła.

Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj lekko szpatułką do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 min (do tzw suchego patyczka). Studzić na blacie.

Przygotować dekorację. Rozpuścić 3 kostki białej czekolady. Z rozpuszczonej czekolady wykonać okrągłe kleksy (gałki oczne) na kawałku papieru do pieczenia (np. rękawem cukierniczym). Dekorację wstawić do lodówki na kilka minut do stwardnienia. Następnie rozpuścić ciemną czekoladę i wykałaczką robić źrenice w każdym „oku”. Ponownie wstawić do lodówki. Gdy babeczki będą ostudzone, podgrzać pozostałą białą czekoladę. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wykonywać na każdej babeczce dekorację mumii. Każdej mumii nałożyć oczy.

Muffiny mumie halloween babeczkibabeczki dyniowe na halloween

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami