fbpx

Muffiny z żółtym serem

przepis

Przepis na przepyszne wytrawne muffiny z żółtym serem. Miękkie i wilgotne o ile pamiętamy o dwóch kluczowych zasadach: 1) wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 2) mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Najlepiej bez miksera. Idealne na śniadanie, imprezę, piknik czy jako przekąska w ciągu dnia. Najlepsze zaraz po upieczeniu z ciepłym ciągnącym się serem w środku. Przechowujemy z zamkniętym suchym pojemniku. Można dowolnie modyfikować dodatki o różne sery (wędzone, kozie, feta…), wędliny, warzywa (np. drobno pokrojona papryka, starta marchewka, dynia, cukinia, oliwki, por…) i dowolne przyprawy. A jeśli lubicie jeszcze bardziej warzywne muffinki to zapraszam też do przetestowania cukiniowych muffinków.

Muffiny z żółtym serem

  • 125 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g dyni (waga bez skórki i pestek)
  • 100 g sera żółtego
  • kilka suszonych pomidorów
  • 40 g sera pleśniowego (w wersji dla dzieci pominąć)
  • jajko
  • 110 ml mleka
  • 40 ml oleju (najlepiej rzepakowy lub słonecznikowy)
  • przyprawy: po łyżeczce soli i oregano, po pół łyżeczki ziół prowansalskich, pieprzu, czosnku i słodkiej papryki (polecam wędzoną)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i proszek przesiać przez sitko (by napuszyć ciasto = będzie lżejsze). Wymieszać z suchymi przyprawami.

Dynię i 75 g sera żółtego (resztę zostawić na wierzch) zetrzeć na dużych oczkach. Ser pleśniowy i suszone pomidory drobno pokroić. W misce lekko roztrzepać jajko i wymieszać je z mlekiem, olejem, serami i pomidorami. Połączyć z suchymi składnikami – krótko mieszając łyżką. Ciasto nakładać do foremek na muffinki (nie trzeba ich wykładać papilotkami, upieczone muffinki ładnie odchodzą) do 4/5 wysokości. Posypać resztą sera żółtego i lekko oprószyć oregano i papryką. Wstawić do gorącego piekarnika (190ºC góra – dół, bez termoobiegu) i piec 20 minut lub troszkę dłużej (robimy test patyczka). Lekko ostudzić, wyjąć z foremek. Najlepiej podawać od razu, jeszcze ciepłe z przyjemnie ciągnącym się serem w środku babeczek.

Muffiny z żółtym seremsniadanie-muffinki-wytrawne-z-zoltym-serem2

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Muffinki fantastyczne! Raz zrobiłam na imprezę i teraz robię już zawsze, tak wszystkim smakowały” Sandra

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Muffiny z żółtym serem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

14 komentarzy

  • Barbara 3 sierpnia 2018 o 13:16 Odpowiedz

    Mufinki są genialne. Często je robie i wrzucam do torebki jako przekąska w ciągu dnia. Dziękuje bardzo za przepis

  • Ela 1 stycznia 2018 o 05:18 Odpowiedz

    O! Zawsze mi brakuje pomysłów na przekąski do szkoły dla dzieciaków nie na słodko. Świetny pomysł! Robiłam ostatnio muffinki z cukinii z pani przepisu i były pycha. Teraz pora na serowe

  • Kasia 9 października 2017 o 11:33 Odpowiedz

    Takich muffinek jeszcze ni jadłam. Wyglądają mega smakowicie. 🙂

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 11:48 Odpowiedz

      dziękuję i wobec tego polecam przetestować

  • Aneta 9 października 2017 o 09:05 Odpowiedz

    muffiny zawsze kojarzą mi się raczej ze słodką przekąską 🙂

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 09:42 Odpowiedz

      u mnie też zazwyczaj na słodko, choć takie w wersji wytrawnej świetnie się sprawdzają na wynos jako drugie śniadanko. To takie jakby małe bułeczki tyle że w formie muffinków 🙂

  • Aleksandra Bohojło / Esencja 9 października 2017 o 08:51 Odpowiedz

    Muszę przyznać, że muffiny do tej pory jadłam tylko w wersji na słodko, ale żółty ser bardzo lubimy, a moje dzieci są smakoszami pleśniowego właśnie.

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 09:40 Odpowiedz

      w takim razie nie pomijaj pleśniowego 🙂 moja córeczka ma 2,5 więc jeszcze jej raczej nie serwuję 😉

  • Dagmara 9 października 2017 o 08:47 Odpowiedz

    Nie wpadłabym na pomysł, aby zrobić muffiny z serem, a może to dlatego, że ser lubię, ale nie tak bardzo, by wymyślać z nim ‚babeczki’. Mimo wszystko, wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  • Aleksandra 6 października 2017 o 17:43 Odpowiedz

    A myslisz, ze z inna mąką np. Kukurydziana sie uda? Staram sie unikac mąki pszennej. 🙂

    • Wysmakowane 6 października 2017 o 17:49 Odpowiedz

      Przetestuj. Powinno się udać choć nie próbowałam wiec nie odpowiem na pewno.

  • Spirulina 5 października 2017 o 20:17 Odpowiedz

    Ostatnio jadlem takie dobre, ze co chwile zaczalem kesc miffiny..ale z serem jeszcze nie mialem okazji sprobowac…jeszcze 😉

  • Asia 5 października 2017 o 19:59 Odpowiedz

    Rewelacyjny pomysł! Chętnie wypróbuję przepis na takie wytrawne mufinki 🙂

    • Wysmakowane 5 października 2017 o 20:01 Odpowiedz

      Bardzo lubię wytrawne muffinki. Na wszelkie okazje od imprez, po wycieczki z plecakiem i do pracowego lunch boxa. Świetnie się sprawdzają 🙂

MENU