Porcja6
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffiny z żółtym serem

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepis na przepyszne wytrawne muffiny z żółtym serem. Miękkie i wilgotne o ile pamiętamy o dwóch kluczowych zasadach: 1) wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 2) mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Najlepiej bez miksera. Idealne na śniadanie, imprezę, piknik czy jako przekąska w ciągu dnia. Najlepsze zaraz po upieczeniu z ciepłym ciągnącym się serem w środku. Przechowujemy z zamkniętym suchym pojemniku. Można dowolnie modyfikować dodatki o różne sery (wędzone, kozie, feta…), wędliny, warzywa (np. drobno pokrojona papryka, starta marchewka, dynia, cukinia, oliwki, por…) i dowolne przyprawy. A jeśli lubicie jeszcze bardziej warzywne muffinki to zapraszam też do przetestowania cukiniowych muffinków.

Muffiny z żółtym serem

  • 125 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g dyni (waga bez skórki i pestek)
  • 100 g sera żółtego
  • kilka suszonych pomidorów
  • 40 g sera pleśniowego (w wersji dla dzieci pominąć)
  • jajko
  • 110 ml mleka
  • 40 ml oleju (najlepiej rzepakowy lub słonecznikowy)
  • przyprawy: po łyżeczce soli i oregano, po pół łyżeczki ziół prowansalskich, pieprzu, czosnku i słodkiej papryki (polecam wędzoną)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i proszek przesiać przez sitko (by napuszyć ciasto = będzie lżejsze). Wymieszać z suchymi przyprawami.

Dynię i 75 g sera żółtego (resztę zostawić na wierzch) zetrzeć na dużych oczkach. Ser pleśniowy i suszone pomidory drobno pokroić. W misce lekko roztrzepać jajko i wymieszać je z mlekiem, olejem, serami i pomidorami. Połączyć z suchymi składnikami – krótko mieszając łyżką. Ciasto nakładać do foremek na muffinki (nie trzeba ich wykładać papilotkami, upieczone muffinki ładnie odchodzą) do 4/5 wysokości. Posypać resztą sera żółtego i lekko oprószyć oregano i papryką. Wstawić do gorącego piekarnika (190ºC góra – dół, bez termoobiegu) i piec 20 minut lub troszkę dłużej (robimy test patyczka). Lekko ostudzić, wyjąć z foremek. Najlepiej podawać od razu, jeszcze ciepłe z przyjemnie ciągnącym się serem w środku babeczek.

Muffiny z żółtym seremsniadanie-muffinki-wytrawne-z-zoltym-serem2

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

IMG 0139
„Muffinki fantastyczne! Raz zrobiłam na imprezę i teraz robię już zawsze, tak wszystkim smakowały” Sandra

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 Responses

  1. Skądinąd serów pleśniowych nie tykam ze względu na uczulenie (nie, nie łudzę się, że „zwykły żółty ser” nic mi nie robi – ale reakcji anafilaktycznej nie powoduje, a gdybym miała nie jeść niczego, na co jestem choć trochę uczulona, musiałabym się żywić roztworami białek i węglowodanów…), ale co wiek ma wspólnego z serami pleśniowymi? Dlaczego dzieci miałyby nie móc ich jeść? (Nie mam dzieci, więc się nie znam.) Kwestia tzw. smaku nabytego? – a dlaczego w ogóle dorośli mieliby czuć się zobowiązani zmienić swoje dziecięce upodobania? Ja np. nienawidzę smaku alkoholu, nie napiję się alkoholu przy żadnej okazji, ani odrobiny, i uważam, że wyjdzie mi to na zdrowie…

    1. Małe dzieci rzeczywiście nie powinny jeść serów pleśniowych. Większość z nich jest wytwarzanych z niepasteryzowanego mleka stąd istnieje większe ryzyko, że te sery mogą przenosić bakterię zwaną listerią. Natomiast większość kilkulatków serów pleśniowych po prostu nie lubi w smaku stąd sugestia. Nie jest to jednak, żadne zobowiązanie ani przymus a jedynie sugestia do rozważenia. 😉 Muffinki są o tyle fajne, że naprawdę można dodawać do środka różne składniki wedle własnego upodobania i preferencji.

  2. Mufinki są genialne. Często je robie i wrzucam do torebki jako przekąska w ciągu dnia. Dziękuje bardzo za przepis

  3. O! Zawsze mi brakuje pomysłów na przekąski do szkoły dla dzieciaków nie na słodko. Świetny pomysł! Robiłam ostatnio muffinki z cukinii z pani przepisu i były pycha. Teraz pora na serowe

    1. u mnie też zazwyczaj na słodko, choć takie w wersji wytrawnej świetnie się sprawdzają na wynos jako drugie śniadanko. To takie jakby małe bułeczki tyle że w formie muffinków 🙂

  4. Nie wpadłabym na pomysł, aby zrobić muffiny z serem, a może to dlatego, że ser lubię, ale nie tak bardzo, by wymyślać z nim 'babeczki’. Mimo wszystko, wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    1. Bardzo lubię wytrawne muffinki. Na wszelkie okazje od imprez, po wycieczki z plecakiem i do pracowego lunch boxa. Świetnie się sprawdzają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g