Przepisy

Więcej

Murzynek tradycyjny – wilgotny i długo zachowuje świeżość

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Murzynek tradycyjny - wilgotny i pyszny

Mój ulubiony i sprawdzony przepis od lat na murzynek tradycyjny. Takie proste, a takie pyszne ciasto! Pół blaszki zeszło na raz. Częstujcie się przepisem na murzynka. Jest super!

*WAŻNE: Koniecznie dobrze ubijcie jajka, dodajcie dżem (robi tu wilgotną robotę) i nie pomijajcie sody!

Lubisz słodkie kawy? Niekoniecznie świąteczne, ale z pewnością warte polecenia są: Kawa szarlotkowa oraz Kawa po Irlandzku

Murzynek tradycyjny - wilgotny i pyszny

Murzynek tradycyjny - wilgotny i pyszny

Wszystkie składniki koniecznie powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra -dół bez termoobiegu).

Masło roztopić i odstawić. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać i wymieszać. Jajka porządnie ubić z cukrami, aż do uzyskania mocno puszystej masy. Dalej ubijając dodawać po kolei ostudzone masło i olej. a następnie mleko i dżem. Odstawić mikser. Dodać wymieszane, suche składniki i wymieszać łyżką.


Ciasto przelać do dłuższej keksówki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 45 min w 180 stopniach. Piec do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie.

Po ostudzeniu, czekoladę roztopić z łyżką masła i polać ciasto. Opcjonalnie można też posypać posiekanymi orzechami. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Szybki prosty przepis na murzynek ciasto czekoladowe
Murzynek tradycyjny przepis wilgotny
wilgotne ciasto czekoladowe murzynek z dżemem

Wypróbuj też koniecznie:

musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mleka i mąki
Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mleka i mąki
eBook SZYBKIE CIASTO na co dzień - 40 mega przepisów
e-book Najlepesze szybkie ciasta
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Szkoda, że niektórzy zamieszczają przepisy nie podając jakie wymiary mają blachy/tortownice/formy, na które „skrojone” są składniki.
    Duża keksówka, w tym przypadku, jakie ma wymiary?

    1. W moich przepisach zawsze są podane wymiary blaszki. Na telefonie zaraz pod górnym zdjęciem, na komputerze oboj tego zdjęcia. Duża keksówka (ok. 9×30 cm)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami