
- Potrzebny czas: 10 min + pieczenie
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 30 cm)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 16 stycznia 2022
Murzynek tradycyjny - wilgotny i pyszny
Mój ulubiony i sprawdzony przepis od lat na murzynek tradycyjny. Takie proste, a takie pyszne ciasto! Pół blaszki zeszło na raz. Częstujcie się przepisem na murzynka. Jest super!
*WAŻNE: Koniecznie dobrze ubijcie jajka, dodajcie dżem (robi tu wilgotną robotę) i nie pomijajcie sody!
Lubisz słodkie kawy? Niekoniecznie świąteczne, ale z pewnością warte polecenia są: Kawa szarlotkowa oraz Kawa po Irlandzku.
Murzynek tradycyjny - wilgotny i pyszny
- 70 g masła + łyżka do polewy
- 220 g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 27 g kakao
- 2 duże jajka
- 110 g cukru
- pełna łyżka cukru waniliowego
- 35 ml oleju
- 250 ml mleka
- 4 łyżki dżemu (u mnie śliwkowy, może być też truskawkowy lub porzeczkowy
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
Murzynek tradycyjny - wilgotny i pyszny
Wszystkie składniki koniecznie powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra -dół bez termoobiegu).
Masło roztopić i odstawić. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać i wymieszać. Jajka porządnie ubić z cukrami, aż do uzyskania mocno puszystej masy. Dalej ubijając dodawać po kolei ostudzone masło i olej. a następnie mleko i dżem. Odstawić mikser. Dodać wymieszane, suche składniki i wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do dłuższej keksówki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 45 min w 180 stopniach. Piec do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie.
Po ostudzeniu, czekoladę roztopić z łyżką masła i polać ciasto. Opcjonalnie można też posypać posiekanymi orzechami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.



4 Responses
Świetne ciacho! Moja mama robiła podobne..Wyszło swietne
Bardzo się cieszę 🙂
Szkoda, że niektórzy zamieszczają przepisy nie podając jakie wymiary mają blachy/tortownice/formy, na które „skrojone” są składniki.
Duża keksówka, w tym przypadku, jakie ma wymiary?
W moich przepisach zawsze są podane wymiary blaszki. Na telefonie zaraz pod górnym zdjęciem, na komputerze oboj tego zdjęcia. Duża keksówka (ok. 9×30 cm)