Porcja
6-7 osób
Trudność
Średni
Porcja6-7 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Musaka z ziemniakami (moussaka)

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Co pierwsze Ci się nasuwa, gdy myślisz „kuchnia grecka”? Oczywiście musaka (moussaka)! Musaka to nic innego, jak zapieczone warstwy ziemniaków, sosu pomidorowego z mięsem mielonym i sosu beszamelowego z serem. Moja musaka jest z ziemniakami (równie popularna w Grecji  jest wersja bez ziemniaków), a i ziemniaki i bakłażan grilluję przed pieczeniem. Moim zdaniem nadaje to daniu charakterku 😉

Trzymając się przepisu, danie musi wyjść! Niestety jest dość praco i czasochłonne. Warto podczas czekania na puszczenie soków przez bakłażan pokroić pozostałe składniki; podczas grillowania bakłażana i ziemniaków, na drugiej patelni przyrządzać sos; a podczas gotowania sosu przyrządzić sos beszamelowy i nagrzać piekarnik. Można w ten sposób zaoszczędzić nawet godzinę czasu. Warto też zrobić od razu podwójną porcję, zwłaszcza, że danie świetnie smakuje także po podgrzaniu. Moją moussakę robiłam w tortownicy. Po przestudzeniu i zdjęciu obręczy, prezentowała się świetnie… niczym tort! J

Musaka z ziemniakami (moussaka)

  • 700 g mięsa mielonego wołowego/ baraniego
  • 2 średnie bakłażany
  • 5 średnich ziemniaków
  • puszka pomidorów
  • przecier pomidorowy 400 ml
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • Łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 3 ziela angielskie
  • 4 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżeczki oregano
  • 2 szczypty gałki muszkatułowej
  • pół łyżeczki cukru
  • 100 ml białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Umyć bakłażany i pokroić je wszerz na plasterki o grubości około 5 mm. Posolić i odłożyć na pół godziny, by puściły wodę. Obrać, umyć i pokroić na nieco węższe plasterki ziemniaki. Silnie rozgrzać patelnię grillową, ziemniaki maczać w oliwie i grillować po około 5 minut na każdej stronie. Gotowe ziemniaki przekładać do szerokiego naczynia żaroodpornego, (wysmarowanego oliwą), tak by przykryły równomiernie całe dno. Bakłażany osuszyć papierowymi ręczniczkami z wody, natrzeć oliwą i również grillować, także po około 5 minut na każdej stronie, do uzyskania charakterystycznych pręg. Połowę bakłażanów rozłożyć na ziemniakach. Resztę odłożyć na wierzch.

Na zwykłej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Dodać rozgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć, uważając by nie przypalić czosnku. Zwiększyć moc grzania, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę, raz na jakiś czas mieszając. Do podsmażonego mięsa dodać przecier, pomidory, białe wino i wszystkie przyprawy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ponownie zmniejszyć moc grzania i gotować ok 40 minut (lub dłużej) pełnej miękkości mięsa. Zestawić z ognia i wyłowić liście laurowe i zielę angielskie.

Połowę sosu wylać na bakłażany. Przykryć drugą warstwą z pozostałych bakłażanów i zalać resztą sosu. Na wierzch wylać sos beszamelowy z serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem.

Sos beszamelowy z serem

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • sól i biały pieprz
  • 2 duże szczypty gałki muszkatułowej
  • 100 g tartego twardego sera żółtego

W małym garnuszku roztopić masło i dodać mąkę. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Na koniec ma powstać biała zasmażka. Następnie zacząć wlewać mleko – stopniowo, po ok 30 ml, cały czas mieszając. To najważniejszy moment co do grudek. Gotować około 10 minut. Na koniec doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem i zestawić z ognia. Dodać starty ser i wymieszać.

Musaka z ziemniakami Moussaka z ziemniakami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g