- Potrzebny czas: ponad 2 godziny
- Porcja: 6-7 osób
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 11 czerwca 2018
Co pierwsze Ci się nasuwa, gdy myślisz „kuchnia grecka”? Oczywiście musaka (moussaka)! Musaka to nic innego, jak zapieczone warstwy ziemniaków, sosu pomidorowego z mięsem mielonym i sosu beszamelowego z serem. Moja musaka jest z ziemniakami (równie popularna w Grecji jest wersja bez ziemniaków), a i ziemniaki i bakłażan grilluję przed pieczeniem. Moim zdaniem nadaje to daniu charakterku 😉
Trzymając się przepisu, danie musi wyjść! Niestety jest dość praco i czasochłonne. Warto podczas czekania na puszczenie soków przez bakłażan pokroić pozostałe składniki; podczas grillowania bakłażana i ziemniaków, na drugiej patelni przyrządzać sos; a podczas gotowania sosu przyrządzić sos beszamelowy i nagrzać piekarnik. Można w ten sposób zaoszczędzić nawet godzinę czasu. Warto też zrobić od razu podwójną porcję, zwłaszcza, że danie świetnie smakuje także po podgrzaniu. Moją moussakę robiłam w tortownicy. Po przestudzeniu i zdjęciu obręczy, prezentowała się świetnie… niczym tort! J
Musaka z ziemniakami (moussaka)
- 700 g mięsa mielonego wołowego/ baraniego
- 2 średnie bakłażany
- 5 średnich ziemniaków
- puszka pomidorów
- przecier pomidorowy 400 ml
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- Łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 3 ziela angielskie
- 4 łyżeczki tymianku
- 3 łyżeczki oregano
- 2 szczypty gałki muszkatułowej
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml białego wina
- sól i świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
Umyć bakłażany i pokroić je wszerz na plasterki o grubości około 5 mm. Posolić i odłożyć na pół godziny, by puściły wodę. Obrać, umyć i pokroić na nieco węższe plasterki ziemniaki. Silnie rozgrzać patelnię grillową, ziemniaki maczać w oliwie i grillować po około 5 minut na każdej stronie. Gotowe ziemniaki przekładać do szerokiego naczynia żaroodpornego, (wysmarowanego oliwą), tak by przykryły równomiernie całe dno. Bakłażany osuszyć papierowymi ręczniczkami z wody, natrzeć oliwą i również grillować, także po około 5 minut na każdej stronie, do uzyskania charakterystycznych pręg. Połowę bakłażanów rozłożyć na ziemniakach. Resztę odłożyć na wierzch.
Na zwykłej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Dodać rozgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć, uważając by nie przypalić czosnku. Zwiększyć moc grzania, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę, raz na jakiś czas mieszając. Do podsmażonego mięsa dodać przecier, pomidory, białe wino i wszystkie przyprawy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ponownie zmniejszyć moc grzania i gotować ok 40 minut (lub dłużej) pełnej miękkości mięsa. Zestawić z ognia i wyłowić liście laurowe i zielę angielskie.
Połowę sosu wylać na bakłażany. Przykryć drugą warstwą z pozostałych bakłażanów i zalać resztą sosu. Na wierzch wylać sos beszamelowy z serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
Sos beszamelowy z serem
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- sól i biały pieprz
- 2 duże szczypty gałki muszkatułowej
- 100 g tartego twardego sera żółtego
W małym garnuszku roztopić masło i dodać mąkę. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Na koniec ma powstać biała zasmażka. Następnie zacząć wlewać mleko – stopniowo, po ok 30 ml, cały czas mieszając. To najważniejszy moment co do grudek. Gotować około 10 minut. Na koniec doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem i zestawić z ognia. Dodać starty ser i wymieszać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
3 Responses
Rzadko komentuje ale tej musace (i Tobie!!) się należy! Cudowne danie!
Dziękuję!!! Bardzo miło mi to słyszeć.
Aż przygotuję taką! Mój chłopak bardzo przepada za ziemniakami, także myślę, że powyższy przepis to strzał w 10-tkę 🙂