Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i mleka

4,3
Rated 4.3 out of 5
4.3 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i mleka

Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mąki (żadnej!) i mleka. Czyli ciasto bez glutenu, bez nabiału (jeśli zamiast masła, użyjecie oleju – tak, można) i bez dodatkowego cukru… nie licząc tego z czekolady :D, ale czekolady używamy tu tylko gorzkie. Ciasto jest słodkie jedynie od daktyli i bananów. 

Konsystencja tego ciasta jest absolutnie niesamowita. Jakby mus w formie ciasta. Ciężko go nie pokochać. Gwarantuję Wam! I bardzo zachęcam do przetestowania.

Dobrze, by banan był dość dojrzały. Jeśli możecie użyjcie sok z świeżo wyciskanych pomarańczy. Nie jest to jednak konieczne

Jeśli szukacie przepisu na ciasto czekoladowe idealne zupełnie bez glutenu, to sprawdźcie też koniecznie przepis na orzechowo-czekoladowe ciasto bez mąki , a jeśli gluten w niewielkiej ilości Wam nie straszny, to polecam też bardzo rewelacyjny przepis na brownie z orzechami

Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i mleka - Składniki

Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i mleka - wykonanie

Piekarnik nastawić na grzanie góra-dół bez termoobieg, 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, Daktyle posiekać na mniejsze części. Przełożyć do niewielkiego garnka i zalać sokiem pomarańczowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, do lekkiego zgęstnienia. Odstawić z palnika. Banana obrać i dodać do garnka. Zblendować na dość gładką masę.

W osobnym garnku rozpuścić posiekaną czekoladę i masło. Dodać do pierwszego garnka i dokładnie wymieszać. Ostrożnie oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Tymi samymi końcówkami miksera, w oddzielnej misce, utrzeć żółtka do uzyskania puszystej masy. Zawartość z garnka przelać do żółtek i wymieszać. Na końcu, delikatnie połączyć całość z ubitymi białkami, starając się, by piana jak najmniej opadła.

Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze 20 minut. Następnie uchylić drzwiczki i poczekać na całkowite ostudzenie ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce. 

Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki, a oryginalnie pochodzi z strony Essen und Trinken. Prezentuję Wam tutaj wersję z moimi drobnymi modyfikacjami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mleka i mąki

Wypróbuj też koniecznie:

Orzechowo - czekoladowe ciasto bez mąki z wiśniami
ORZECHOWO – CZEKOLADOWE CIASTO BEZ MĄKI Z WIŚNIAMI
wilgotne brownie z orzechami!
BROWNIE Z ORZECHAMI
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,3
Rated 4.3 out of 5
4.3 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami