
- Potrzebny czas: 25 minut + 25 min pieczenia
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 15 listopada 2021
Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i mleka
Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mąki (żadnej!) i mleka. Czyli ciasto bez glutenu, bez nabiału (jeśli zamiast masła, użyjecie oleju – tak, można) i bez dodatkowego cukru… nie licząc tego z czekolady :D, ale czekolady używamy tu tylko gorzkie. Ciasto jest słodkie jedynie od daktyli i bananów.
Konsystencja tego ciasta jest absolutnie niesamowita. Jakby mus w formie ciasta. Ciężko go nie pokochać. Gwarantuję Wam! I bardzo zachęcam do przetestowania.
Dobrze, by banan był dość dojrzały. Jeśli możecie użyjcie sok z świeżo wyciskanych pomarańczy. Nie jest to jednak konieczne
Jeśli szukacie przepisu na ciasto czekoladowe idealne zupełnie bez glutenu, to sprawdźcie też koniecznie przepis na orzechowo-czekoladowe ciasto bez mąki , a jeśli gluten w niewielkiej ilości Wam nie straszny, to polecam też bardzo rewelacyjny przepis na brownie z orzechami
Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i mleka - Składniki
- 100 g daktyli suszonych bez pestek
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 niewielki banan
- 200 g czekolady gorzkiej
- 125 g masła min 82% tłuszczu (ewent. oleju)
- 6 jajek
- szczypta soli
Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i mleka - wykonanie
Piekarnik nastawić na grzanie góra-dół bez termoobieg, 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, Daktyle posiekać na mniejsze części. Przełożyć do niewielkiego garnka i zalać sokiem pomarańczowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, do lekkiego zgęstnienia. Odstawić z palnika. Banana obrać i dodać do garnka. Zblendować na dość gładką masę.
W osobnym garnku rozpuścić posiekaną czekoladę i masło. Dodać do pierwszego garnka i dokładnie wymieszać. Ostrożnie oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Tymi samymi końcówkami miksera, w oddzielnej misce, utrzeć żółtka do uzyskania puszystej masy. Zawartość z garnka przelać do żółtek i wymieszać. Na końcu, delikatnie połączyć całość z ubitymi białkami, starając się, by piana jak najmniej opadła.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze 20 minut. Następnie uchylić drzwiczki i poczekać na całkowite ostudzenie ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.
Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki, a oryginalnie pochodzi z strony Essen und Trinken. Prezentuję Wam tutaj wersję z moimi drobnymi modyfikacjami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Jedna odpowiedź
Cudowne to ciasto!! Robiłam i zrobię na pewno jeszcze nie raz!