Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Najlepsza na świecie strucla drożdżowa

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najlepsza na świecie strucla drożdżowa. Serio. Testowałam mnóstwo przepisów, kombinowałam własne modyfikacje i jednak zawsze było coś nie tak. Aż trafiłam na przepis z White Plate. Rewelacyjny. Robiłam już z kilkoma różnymi dodatkami. Świeżymi malinami, prażonymi jabłkami, nadzieniem budyniowym i teraz  z dżemem wiśniowym. Za każdym razem strucla znikała dosłownie w moment. Dopracowałam tylko przepis, tak by całość zajęła minimum czasu i oto jest. Najlepsza na świecie strucla drożdżowa!

Tutaj znajdziecie przepis na bardzo puszystą  struclę drożdżową z nadzieniem serowym – przepis z wykorzystaniem suchych drożdży.

 

Najlepsza na świecie strucla drożdżowa

  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 18 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g cukru drobnego do wypieku
  • szczypta soli
  • 1 jajko + białko na pomadę
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego – opcjonalnie
  • 200 g dżemu z wiśni

Piekarnik nagrzać na 40 stopni C. Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Mleko przelać do kubeczka i podgrzać do 40 stopni C. Wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć i wstawić do ciepłego piekarnika.

Do osobnej, dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier i sól i dokładnie wymieszać. Następnie wbić jedno całe jajo, wlać przestudzone masło, mleko z drożdżami i ekstrakt. Chwilę wymieszać i zagnieść. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Na początku będzie trochę lepić się do rąk, ale wraz z wyrabianiem, przestanie. Po kilku minutach ugniatania powinno być idealnie wyrobione i miękkie. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na ok 40 minut, do podwojenia objętości.

Ciasto wyjąć z miski na blat, rozwałkować na prostokąt o grubości max 1 cm. Posmarować ciasto dżemem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Ponacinać nożyczkami i porozsuwać na boki.

jak zrobić struclę drożdżowąstrucla z świeżych drożdży

Przykryć ściereczką i wsunąć blaszkę do ciepłego piekarnika. Po 20 minutach wyjąć blaszkę na blat, a piekarnik nagrzać na 170 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Białko roztrzepać z łyżką wody i posmarować nim struclę z wierzchu. Blachę wstawić na dolny poziom piekarnika i piec około 25 minut.

 

strucla z owocamidrożdżowa strucla z wiśniamistrucla drożdżowa Najlepsza na świecie przepis na struclę drożdżową

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami