
- Potrzebny czas: 1 godzina 40 minut
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 11 maja 2020
Najlepsza na świecie strucla drożdżowa. Serio. Testowałam mnóstwo przepisów, kombinowałam własne modyfikacje i jednak zawsze było coś nie tak. Aż trafiłam na przepis z White Plate. Rewelacyjny. Robiłam już z kilkoma różnymi dodatkami. Świeżymi malinami, prażonymi jabłkami, nadzieniem budyniowym i teraz z dżemem wiśniowym. Za każdym razem strucla znikała dosłownie w moment. Dopracowałam tylko przepis, tak by całość zajęła minimum czasu i oto jest. Najlepsza na świecie strucla drożdżowa!
Tutaj znajdziecie przepis na bardzo puszystą struclę drożdżową z nadzieniem serowym – przepis z wykorzystaniem suchych drożdży.
Najlepsza na świecie strucla drożdżowa
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 18 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 30 g cukru drobnego do wypieku
- szczypta soli
- 1 jajko + białko na pomadę
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego – opcjonalnie
- 200 g dżemu z wiśni
Piekarnik nagrzać na 40 stopni C. Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Mleko przelać do kubeczka i podgrzać do 40 stopni C. Wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć i wstawić do ciepłego piekarnika.
Do osobnej, dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier i sól i dokładnie wymieszać. Następnie wbić jedno całe jajo, wlać przestudzone masło, mleko z drożdżami i ekstrakt. Chwilę wymieszać i zagnieść. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Na początku będzie trochę lepić się do rąk, ale wraz z wyrabianiem, przestanie. Po kilku minutach ugniatania powinno być idealnie wyrobione i miękkie. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na ok 40 minut, do podwojenia objętości.
Ciasto wyjąć z miski na blat, rozwałkować na prostokąt o grubości max 1 cm. Posmarować ciasto dżemem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Ponacinać nożyczkami i porozsuwać na boki.
Przykryć ściereczką i wsunąć blaszkę do ciepłego piekarnika. Po 20 minutach wyjąć blaszkę na blat, a piekarnik nagrzać na 170 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Białko roztrzepać z łyżką wody i posmarować nim struclę z wierzchu. Blachę wstawić na dolny poziom piekarnika i piec około 25 minut.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.