- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: Forma 20 x 30 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 12 kwietnia 2017
5 gwiazdki 2 ocenyNajlepsze ciasto kruche bez dodatku jajka. Idealne ciasto na mazurki, spody tart czy babeczek. Ciasto nigdy nie wyjdzie tak zbite jak z dodatkiem jajka i rand z boków zawsze lekko spłynie. Ale zdecydowanie nadrabia to smakiem. Jest przepysznie kruche i delikatne. Zdecydowanie bardziej mi smakuje niż to z jajkiem. Jeśli jednak najbardziej zależy Wam na fantazyjnych wzorkach na bokach Mazurków to polecam wybrać ciasto z żółtkiem (najlepiej ugotowanym).
Ciasto kruche z tego przepisu jest bardzo proste w przygotowaniu, jedynie kilka podstawowych składników, w idealnych proporcjach 2:1 (mąka do tłuszczu). Jeśli musicie, można zrezygnować ze smalcu, jednak zdecydowanie polecam go dodać. Cukier puder można ewentualnie zastąpić bardzo drobnym cukrem do wypieków, ale absolutnie nie cukrem granulowanym – ciasto piecze się dość krótko i cukier mógłby się nie rozpuścić. Ilość cukru można zwiększyć jeśli planujecie mało słodką polewę. Spody można upiec wcześniej. Trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.
Najlepsze ciasto kruche
- 520 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 80 g smalcu
- 60 g cukru pudru
- 2 szczypty soli
- ok 6 łyżek zimnej wody
Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej, kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, podzielić je na 3 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczając (szybciej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Wyjąć jeden kawałek ciasta (kule wyjmować z lodówki pojedynczo, by jak najkrócej były poza lodówką), krótko wyrobić i rozwałkować cienko na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawać dowolne formy, robiąc lekki rant dookoła (by masa nie wypływała). Tak przygotowane spody mazurków układać na kawałkach papieru do pieczenia. Spody podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia (koniecznie! Inaczej boki całkiem „spłyną”): w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku.
Ciasto wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 12 minut, po czym obniżyć temperaturę do 175 stopni C i dopiec jeszcze 8 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.
12 Responses
Ciasto smaczne, wyszło kruche i mniej twarde niż ostanimi czasy (chyba troszkę za długo piekłam). Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała… 500g mąki + 20g zmielonych migdałów oraz mniej wody na rzecz jogurtu naturalnego. Pycha! Zapisałam sobie!
jaka wielkość balchy?
Wielkość blaszki zawsze podaje na górze przepisu. Ciasto wystarcza na pokrycie blaszki 20×30. Ale ja mazurki często robię bez blaszki tylko na papierze do pieczenia.
Ehh aż zachciało mi sie mazurka
już niedługo 😉
To jest zdecydowanie moje ulubione ciasto i często jeżdżę robię.
Rewelacyjne wyszło! Jak z najlepszej cukierni!
Poziom łatwy bardzo zacheca choć nie wiem czy i temu bym podołała. Z gotowaniem się nie lubie, a z pieczeniem to już w ogóle. Ale przepis fajny. Może kiedyś zaryzykuję
Zapiszę sobie Twój przepis na pewno mi się przyda 🙂 skoro tak chwalisz 🙂
No chwalę, bo przetestowałam mnóstwo różnych i lepszego nie znalazłam. Jak wypróbujesz to daj znać koniecznie jak wyszło 🙂
No i zgłodniałam ? Super przepis. Na pewno wykorzystam go w kuchni, a poziom określony jako łatwy mi w tym pomoże bo dopiero zaczynam moja przygodę z pieczeniem ciast ?
Julia powodzenia z pierwszymi krokami w kuchni! Na wysmakowane sporo przepisów w kategorii „łatwe”. Zapraszam do testowania. A w razie jakichkolwiek kulinarnych pytań – z chęcią służę pomocą 🙂