fbpx

Najlepsze ciasto kruche bez jajek

przepis

Najlepsze ciasto kruche bez dodatku jajka. Idealne ciasto na mazurki, spody tart czy babeczek. Ciasto nigdy nie wyjdzie tak zbite jak z dodatkiem jajka i rand z boków zawsze lekko spłynie. Ale zdecydowanie nadrabia to smakiem. Jest przepysznie kruche i delikatne. Zdecydowanie bardziej mi smakuje niż to z jajkiem. Jeśli jednak najbardziej zależy Wam na fantazyjnych wzorkach na bokach Mazurków to polecam wybrać ciasto z żółtkiem (najlepiej ugotowanym).

Ciasto kruche z tego przepisu jest bardzo proste w przygotowaniu, jedynie kilka podstawowych składników, w idealnych proporcjach 2:1 (mąka do tłuszczu). Jeśli musicie, można zrezygnować ze smalcu, jednak zdecydowanie polecam go dodać. Cukier puder można ewentualnie zastąpić bardzo drobnym cukrem do wypieków, ale absolutnie nie cukrem granulowanym – ciasto piecze się dość krótko i cukier mógłby się nie rozpuścić. Ilość cukru można zwiększyć jeśli planujecie mało słodką polewę. Spody można upiec wcześniej. Trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

Najlepsze ciasto kruche

  • 520 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 80 g smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • ok 6 łyżek zimnej wody

Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej, kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, podzielić je na 3 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczając (szybciej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Wyjąć jeden kawałek ciasta (kule wyjmować z lodówki pojedynczo, by jak najkrócej były poza lodówką), krótko wyrobić i rozwałkować cienko na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawać dowolne formy, robiąc lekki rant dookoła (by masa nie wypływała). Tak przygotowane spody mazurków układać na kawałkach papieru do pieczenia. Spody podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia (koniecznie! Inaczej boki całkiem „spłyną”): w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku.

Ciasto wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 12 minut, po czym obniżyć temperaturę do 175 stopni C i dopiec jeszcze 8 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.

idealne ciasto kruchenajlepsze ciasto kruchenajlepsze ciasto na mazurki

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Najlepsze ciasto kruche
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 30 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

12 komentarzy

  • KasiaD 13 kwietnia 2020 o 14:48 Odpowiedz

    Ciasto smaczne, wyszło kruche i mniej twarde niż ostanimi czasy (chyba troszkę za długo piekłam). Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała… 500g mąki + 20g zmielonych migdałów oraz mniej wody na rzecz jogurtu naturalnego. Pycha! Zapisałam sobie!

  • Beata-Arbuziaki 28 marca 2018 o 09:32 Odpowiedz

    jaka wielkość balchy?

    • Wysmakowane 28 marca 2018 o 13:26 Odpowiedz

      Wielkość blaszki zawsze podaje na górze przepisu. Ciasto wystarcza na pokrycie blaszki 20×30. Ale ja mazurki często robię bez blaszki tylko na papierze do pieczenia.

  • Monika 23 lutego 2018 o 08:54 Odpowiedz

    Ehh aż zachciało mi sie mazurka

    • Wysmakowane 23 lutego 2018 o 23:59 Odpowiedz

      już niedługo 😉

  • Holly 23 lutego 2018 o 08:31 Odpowiedz

    To jest zdecydowanie moje ulubione ciasto i często jeżdżę robię.

  • Magda 29 października 2017 o 10:48 Odpowiedz

    Rewelacyjne wyszło! Jak z najlepszej cukierni!

  • MamaKarolina 10 sierpnia 2017 o 22:00 Odpowiedz

    Poziom łatwy bardzo zacheca choć nie wiem czy i temu bym podołała. Z gotowaniem się nie lubie, a z pieczeniem to już w ogóle. Ale przepis fajny. Może kiedyś zaryzykuję

  • Ja Zwykła Matkaa 10 sierpnia 2017 o 21:19 Odpowiedz

    Zapiszę sobie Twój przepis na pewno mi się przyda 🙂 skoro tak chwalisz 🙂

    • Wysmakowane 10 sierpnia 2017 o 21:28 Odpowiedz

      No chwalę, bo przetestowałam mnóstwo różnych i lepszego nie znalazłam. Jak wypróbujesz to daj znać koniecznie jak wyszło 🙂

  • Julia 10 sierpnia 2017 o 12:32 Odpowiedz

    No i zgłodniałam ? Super przepis. Na pewno wykorzystam go w kuchni, a poziom określony jako łatwy mi w tym pomoże bo dopiero zaczynam moja przygodę z pieczeniem ciast ?

    • Wysmakowane 10 sierpnia 2017 o 13:19 Odpowiedz

      Julia powodzenia z pierwszymi krokami w kuchni! Na wysmakowane sporo przepisów w kategorii „łatwe”. Zapraszam do testowania. A w razie jakichkolwiek kulinarnych pytań – z chęcią służę pomocą 🙂

MENU