Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Najlepsze ciasto kruche bez jajek

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najlepsze ciasto kruche bez dodatku jajka. Idealne ciasto na mazurki, spody tart czy babeczek. Ciasto nigdy nie wyjdzie tak zbite jak z dodatkiem jajka i rand z boków zawsze lekko spłynie. Ale zdecydowanie nadrabia to smakiem. Jest przepysznie kruche i delikatne. Zdecydowanie bardziej mi smakuje niż to z jajkiem. Jeśli jednak najbardziej zależy Wam na fantazyjnych wzorkach na bokach Mazurków to polecam wybrać ciasto z żółtkiem (najlepiej ugotowanym).

Ciasto kruche z tego przepisu jest bardzo proste w przygotowaniu, jedynie kilka podstawowych składników, w idealnych proporcjach 2:1 (mąka do tłuszczu). Jeśli musicie, można zrezygnować ze smalcu, jednak zdecydowanie polecam go dodać. Cukier puder można ewentualnie zastąpić bardzo drobnym cukrem do wypieków, ale absolutnie nie cukrem granulowanym – ciasto piecze się dość krótko i cukier mógłby się nie rozpuścić. Ilość cukru można zwiększyć jeśli planujecie mało słodką polewę. Spody można upiec wcześniej. Trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

Najlepsze ciasto kruche

  • 520 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 80 g smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • ok 6 łyżek zimnej wody

Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej, kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, podzielić je na 3 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczając (szybciej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Wyjąć jeden kawałek ciasta (kule wyjmować z lodówki pojedynczo, by jak najkrócej były poza lodówką), krótko wyrobić i rozwałkować cienko na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawać dowolne formy, robiąc lekki rant dookoła (by masa nie wypływała). Tak przygotowane spody mazurków układać na kawałkach papieru do pieczenia. Spody podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia (koniecznie! Inaczej boki całkiem „spłyną”): w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku.

Ciasto wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 12 minut, po czym obniżyć temperaturę do 175 stopni C i dopiec jeszcze 8 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.

idealne ciasto kruchenajlepsze ciasto kruchenajlepsze ciasto na mazurki

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

12 odpowiedzi

  1. Ciasto smaczne, wyszło kruche i mniej twarde niż ostanimi czasy (chyba troszkę za długo piekłam). Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała… 500g mąki + 20g zmielonych migdałów oraz mniej wody na rzecz jogurtu naturalnego. Pycha! Zapisałam sobie!

    1. Wielkość blaszki zawsze podaje na górze przepisu. Ciasto wystarcza na pokrycie blaszki 20×30. Ale ja mazurki często robię bez blaszki tylko na papierze do pieczenia.

  2. Poziom łatwy bardzo zacheca choć nie wiem czy i temu bym podołała. Z gotowaniem się nie lubie, a z pieczeniem to już w ogóle. Ale przepis fajny. Może kiedyś zaryzykuję

    1. No chwalę, bo przetestowałam mnóstwo różnych i lepszego nie znalazłam. Jak wypróbujesz to daj znać koniecznie jak wyszło 🙂

  3. No i zgłodniałam ? Super przepis. Na pewno wykorzystam go w kuchni, a poziom określony jako łatwy mi w tym pomoże bo dopiero zaczynam moja przygodę z pieczeniem ciast ?

    1. Julia powodzenia z pierwszymi krokami w kuchni! Na wysmakowane sporo przepisów w kategorii „łatwe”. Zapraszam do testowania. A w razie jakichkolwiek kulinarnych pytań – z chęcią służę pomocą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami