Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Najlepszy przepis na domowe pączki

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tu się nie ma co nadmiernie rozpisywać. To absolutnie najlepszy przepis na domowe pączki, takie „zwykle”, tradycyjne… idealne! Zdecydowanie najpyszniejsze jakie udało mi się zrobić. A robiłam ich już całkiem sporo. Przepis z niezawodnej strony Moje Wypieki, z moimi drobnymi modyfikacjami.

Uwaga! Ciasto przy wyrabianiu bardzo mocno lepi się do rąk. Jeśli macie możliwość wyrobienia ciasta mikserem z hakiem, to bardzo polecam tą opcję. Jak nie (jak ja), to musicie pogodzić się, z tym, że ciasto oblepi Wam całe dłonie. Nie ulegajcie jednak pokusie i nie dosypujcie mąki. To ciasto jest rzadkie i takie ma być. Po wyrastaniu, już jako tako da się z ciastem pracować, ale wciąż lekko się będzie lepić. Tak ma być.

Jeśli nie macie wprawy w smażeniu pączków, a zwłaszcza jeśli robicie pączki po raz pierwszy, zajrzyjcie koniecznie do poradnika ABC idealnego pączka – przepis na domowe pączki. Ciasto na pączki nie wybacza łatwo błędów i niestety nieodpowiednia technika, może łatwo sprawić że pączki nie będą tak idealne, jakbyście tego chcieli.

I wskazówka na koniec. Ciasto szybciej urośnie jeśli przykrytą miskę z ciastem wstawicie do ciepłego piekarnika nagrzanego do 40 stopni C.

 

Najlepszy przepis na domowe pączki

  • 27 g drożdży świeżych
  • 90 g cukru drobnego do wypieków (przelicznik miar na szklanki tutaj: Miary)
  • 800 g mąki pszennej
  • 370 ml mleka
  • 85 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 spore szczypty soli
  • kieliszek wódki/ spirytusu/ ewentualnie rumu

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Pokruszone drożdże utrzeć łyżką w średniej misce z łyżką cukru. Dodać 2 łyżki mąki (ok 20 g) i dokładnie wymieszać. Zalać 120 ml mleka podgrzanego do temperatury ok 40 stopni (nie więcej, bo zabije drożdże, ale i nie mniej, bo ciasto dłużej będzie wyrastało). Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok 15 – 20 minut, aż drożdże mocno się spienią (lub na ok. 10 min do piekarnika).

W tym czasie roztopić masło i odstawić do ostudzenia. Resztę mąki dwukrotnie przesiać. Dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i spieniony rozczyn. Wymieszać drewnianą szpatułką, po czym zacząć wyrabianie ciasta drożdżowego, w międzyczasie, stopniowo, dodając roztopione masło. Można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego) lub dłońmi: energicznie, dokładnie, zagniatając – całość powinna trwać co najmniej 12 minut. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne.

Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat kuchenny. Chwilę zagnieść i odrywać po kawałku ciasta, mniej więcej równej wielkości. Z każdego kawałka formować kulkę, lekko spłaszczyć ją dłonią i układać na blacie podsypanym mąką. Kulki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut. W tym czasie w szerokim garnku rozgrzać tłuszcz na średniej mocy palnika do temperatury 175 stopni C.

.

Przepis na domowe pączki – co jeszcze się przyda:

  • tłuszcz do smażenia (smalec/ olej kokosowy/ olej rzepakowy)
  • konfitura do nadziania (np. z róży,  śliwek, truskawek czy inne ulubione)
  • lukier: ok. 250 g cukru pudru + 3-4 łyżki gorącej wody

Nadzienie do pączków przełożyć do szprycy. Naszykować lukier (wymieszać dokładnie cukier puder z gorącą wodą).

Pączki wkładać partiami do garnka z rozgrzanym olejem (nie za wiele na raz, by nie spadła temperatura oleju, temperaturę wciąż utrzymywać na stałym poziomie). Smażyć na rumiano po ok. minutę na stronę, aż będą lekko rumiane. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerze wyłożone papierem kuchennym.

Jeszcze ciepłe pączki nadziewać powidłami lukrować.

 

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

Najlepszy przepis na domowe pączki

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

    1. Generalnie przepisy z Moje Wypieki są rewelacyjne. Natomiast w przypadku przepisu na paczki musiałam trochę przekombinować, tak żeby mi wyszły idealne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami