- Potrzebny czas: 15 minut
- Porcja: ok 30 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 9 lutego 2021
Pisałam Wam ostatnio przy chruście lanym, że to najprostszy sposób na pyszne tłusto czwartkowe słodkości. Ale szczerze mówiąc to te mini pączki z serków waniliowych zdecydowanie mogą powalczyć o pierwsze miejsce. Szykuje się je w 5 minut, ale łącznie zajmą trochę więcej czasu, bo trzeba jeszcze rozgrzać olej. Robiłam już kiedyś pączki z serków homogenizowanych waniliowych, ale ta wersja jest jeszcze prostsza! Tych pączków właściwie nie da się zepsuć w inny sposób, niż smażąc je w niewłaściwej temperaturze oleju. Zbyt niska – pączki nasiąkną tłuszczem jak gąbki, będą ciężkie i tłuste. Zbyt wysoka – pączki będą spalone na zewnątrz i niedorobione w środku. Jeśli nie macie termometru cukierniczego, wykonajcie „test okruszka”. Wrzucacie okruszek na nagrzany tłuszcz i jak w ok. 15 sekund się podniesie i będzie rumiany (nie spalony), znaczy że można zaczynać smażenie.
Najprostsze pączki z serków waniliowych
- 2 jajka
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 160 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia: olej rzepakowy, olej kokosowy
- cukier puder do obsypania
Zacząć od nagrzewania oleju na średnim ogniu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepać. Dodać serek, przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz sól i ponownie, krótko roztrzepać, do połączenia.
Gdy olej osiągnie temperaturę 175 stopni C, stopniowo wykładać dwoma łyżeczkami lub (lepiej) łyąką do lodów, na olej niewielkie części ciasta. Dobrze jest co jakiś czas zamoczyć łyżeczki w oleju, by ciasto się do nich nie kleiło. Smażyć po ok. minutę na stronę, do ładnego zarumienienia. Po usmażeniu koniecznie wyłożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Po całkowitym ostudzeniu, obsypać cukrem pudrem.
Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.
2 Responses
Najpyszniejsze na świecie! Ten przepis jest genialny!
Ten przepis zawsze się sprawdza. Apetycznie wyglądają.