Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Najprostsze pączki z serków waniliowych

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pisałam Wam ostatnio przy chruście lanym, że to najprostszy sposób na pyszne tłusto czwartkowe słodkości. Ale szczerze mówiąc to te mini pączki z serków waniliowych zdecydowanie mogą powalczyć o pierwsze miejsce. Szykuje się je w 5 minut, ale łącznie zajmą trochę więcej czasu, bo trzeba jeszcze rozgrzać olej. Robiłam już kiedyś pączki z serków homogenizowanych waniliowych, ale ta wersja jest jeszcze prostsza! Tych pączków właściwie nie da się zepsuć w inny sposób, niż smażąc je w niewłaściwej temperaturze oleju. Zbyt niska – pączki nasiąkną tłuszczem jak gąbki, będą ciężkie i tłuste. Zbyt wysoka – pączki będą spalone na zewnątrz i niedorobione w środku. Jeśli nie macie termometru cukierniczego, wykonajcie „test okruszka”. Wrzucacie okruszek na nagrzany tłuszcz i jak w ok. 15 sekund się podniesie i będzie rumiany (nie spalony), znaczy że można zaczynać smażenie.

 

Najprostsze pączki z serków waniliowych

  • 2 jajka
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 160 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia: olej rzepakowy, olej kokosowy
  • cukier puder do obsypania

 

Zacząć od nagrzewania oleju na średnim ogniu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepać. Dodać serek, przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz sól i ponownie, krótko roztrzepać, do połączenia.

Gdy olej osiągnie temperaturę 175 stopni C, stopniowo wykładać dwoma łyżeczkami lub (lepiej) łyąką do lodów, na olej niewielkie części ciasta. Dobrze jest co jakiś czas zamoczyć łyżeczki w oleju, by ciasto się do nich nie kleiło. Smażyć po ok. minutę na stronę, do ładnego zarumienienia. Po usmażeniu koniecznie wyłożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia.  Po całkowitym ostudzeniu, obsypać cukrem pudrem.

 

 

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

Najprostsze pączki z serków homogenizowanych

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami