fbpx

Naleśniki budyniowe z jabłkiem

przepis

Próbowaliście kiedyś zastąpić w naleśnikach część mąki budyniem? Jeśli nie, to polecam, bo naleśniki budyniowe są przepyszne. Mięciutkie i delikatne w smaku stanowią miłą odmianę od tradycyjnych naleśników (tu mój ulubiony przepis: naleśniki – przepis podstawowy). Ostatnio poszłam jeszcze o krok dalej w kulinarnym eksperymencie i do ciasta budyniowego dodałam jeszcze starte drobno jabłko. Dzieciaki zachwycone, ja zachwycona. Więc zakładam, że eksperyment się powiódł 😉 Do środka pakujecie na co tylko macie ochotę, ale uwaga! Tylko w wersji na słodko. Uwierzcie mi, że budyń (nawet bez dodatku cukru) i jabłko średnio się Wam będą komponować w towarzystwie wytrawnego farszu ;). Natomiast twarożek z świeżymi owocami czy po prostu serek waniliowy lub konfitura będą idealnym uzupełnieniem. Naleśników spokojnie można zrobić w większej ilości i trzymać do 2 dni w lodówce. Bardzo dobre i na zimno i odgrzane.

Naleśniki budyniowe z jabłkiem

  • łyżka masła klarowanego + odrobina do natłuszczenia patelni
  • 1 duże jabłko
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy 60 g bez cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 czubate łyżką mąki pszennej

Łyżkę masła roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Zacząć nagrzewać patelnię delikatnie natłuszczoną masłem (chyba, że macie nieprzywieralną patelnię to można bez dodatkowego tłuszczu).

Jajka zmiksować z szczyptą soli do mocnego napuszenia. Dodać budyń w proszku, mleko i przesianą mąkę. Krótko zmiksować. Jabłko zetrzeć na małych oczkach bezpośrednio do masy i wymieszać łyżka. Wylewać na patelnię niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całym dnie (ja po prostu przechylam patelnię na wszystkie strony). Smażyć do zarumienienia (ok minutę na pierwszej stronie i nieco krócej na drugiej).

Zdejmować z patelni. Faszerować dowolnym nadzieniem i podawać.

Naleśniki budyniowe z jabłkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Naleśniki budyniowe z jabłkiem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

12 komentarzy

  • Zosia 4 grudnia 2018 o 14:26 Odpowiedz

    Moje dzieciaki oszalały na ich punkcie. Ja wole tradycyjne ale te tez bardzo dobre.

    • Wysmakowane 4 grudnia 2018 o 14:32 Odpowiedz

      Dokładnie tak jak u nas. Zdania podzielone ale jest to niewątpliwie miła odmiana

  • Gosia 9 listopada 2018 o 13:34 Odpowiedz

    Wygladaja obłednie kochan takie wysmakowane eksperymenty kulinarne.

  • Bookendorfina 9 listopada 2018 o 06:46 Odpowiedz

    Chętnie skuszę się na spróbować naleśników w takiej odsłonie. 🙂

  • blogierka 4 listopada 2018 o 01:00 Odpowiedz

    Omg! I to się może udać?:D

    • Wysmakowane 4 listopada 2018 o 08:46 Odpowiedz

      Uda się na pewno 🙂

  • Maciej 3 listopada 2018 o 21:07 Odpowiedz

    Narobiłaś mi smaka. Na pewno zrobię, dzięki za przepis =)

  • Karolina 1 listopada 2018 o 19:10 Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie, uwielbiam naleśniki ale muszę się przyznać, że z budyniem jeszcze nigdy nie robiłam. Super pomysł na pewno wykorzystam 🙂

    • Wysmakowane 1 listopada 2018 o 19:31 Odpowiedz

      Ciekawa odmiana od tradycyjnych. Polecam przetestować 🙂

  • ewa 1 listopada 2018 o 09:31 Odpowiedz

    czy budyń to mąka ziemniaczana? może taniej byłoby wykorzystać mąkę ziemniaczano-kukurydzianą?

    • Wysmakowane 1 listopada 2018 o 10:51 Odpowiedz

      Ja użyłam zwykły kupny budyń w proszku. Kosztuje złoty z kawałkiem.

  • Aneta 1 listopada 2018 o 01:45 Odpowiedz

    Nie próbowałam z budyniem. Na zdjęciu wyglądają smakowicie.

MENU