- Potrzebny czas: 10 minut
- Porcja: ok 5 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 31 października 2018
Próbowaliście kiedyś zastąpić w naleśnikach część mąki budyniem? Jeśli nie, to polecam, bo naleśniki budyniowe są przepyszne. Mięciutkie i delikatne w smaku stanowią miłą odmianę od tradycyjnych naleśników (tu mój ulubiony przepis: naleśniki – przepis podstawowy). Ostatnio poszłam jeszcze o krok dalej w kulinarnym eksperymencie i do ciasta budyniowego dodałam jeszcze starte drobno jabłko. Dzieciaki zachwycone, ja zachwycona. Więc zakładam, że eksperyment się powiódł 😉 Do środka pakujecie na co tylko macie ochotę, ale uwaga! Tylko w wersji na słodko. Uwierzcie mi, że budyń (nawet bez dodatku cukru) i jabłko średnio się Wam będą komponować w towarzystwie wytrawnego farszu ;). Natomiast twarożek z świeżymi owocami czy po prostu serek waniliowy lub konfitura będą idealnym uzupełnieniem. Naleśników spokojnie można zrobić w większej ilości i trzymać do 2 dni w lodówce. Bardzo dobre i na zimno i odgrzane.
Naleśniki budyniowe z jabłkiem
- łyżka masła klarowanego + odrobina do natłuszczenia patelni
- 1 duże jabłko
- 2 jajka
- szczypta soli
- budyń śmietankowy 60 g bez cukru
- 250 ml mleka
- 3 czubate łyżką mąki pszennej
Łyżkę masła roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Zacząć nagrzewać patelnię delikatnie natłuszczoną masłem (chyba, że macie nieprzywieralną patelnię to można bez dodatkowego tłuszczu).
Jajka zmiksować z szczyptą soli do mocnego napuszenia. Dodać budyń w proszku, mleko i przesianą mąkę. Krótko zmiksować. Jabłko zetrzeć na małych oczkach bezpośrednio do masy i wymieszać łyżka. Wylewać na patelnię niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całym dnie (ja po prostu przechylam patelnię na wszystkie strony). Smażyć do zarumienienia (ok minutę na pierwszej stronie i nieco krócej na drugiej).
Zdejmować z patelni. Faszerować dowolnym nadzieniem i podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
12 Responses
Moje dzieciaki oszalały na ich punkcie. Ja wole tradycyjne ale te tez bardzo dobre.
Dokładnie tak jak u nas. Zdania podzielone ale jest to niewątpliwie miła odmiana
Wygladaja obłednie kochan takie wysmakowane eksperymenty kulinarne.
Chętnie skuszę się na spróbować naleśników w takiej odsłonie. 🙂
Omg! I to się może udać?:D
Uda się na pewno 🙂
Narobiłaś mi smaka. Na pewno zrobię, dzięki za przepis =)
Wyglądają przepysznie, uwielbiam naleśniki ale muszę się przyznać, że z budyniem jeszcze nigdy nie robiłam. Super pomysł na pewno wykorzystam 🙂
Ciekawa odmiana od tradycyjnych. Polecam przetestować 🙂
czy budyń to mąka ziemniaczana? może taniej byłoby wykorzystać mąkę ziemniaczano-kukurydzianą?
Ja użyłam zwykły kupny budyń w proszku. Kosztuje złoty z kawałkiem.
Nie próbowałam z budyniem. Na zdjęciu wyglądają smakowicie.