Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Naleśniki budyniowe z jabłkiem

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Próbowaliście kiedyś zastąpić w naleśnikach część mąki budyniem? Jeśli nie, to polecam, bo naleśniki budyniowe są przepyszne. Mięciutkie i delikatne w smaku stanowią miłą odmianę od tradycyjnych naleśników (tu mój ulubiony przepis: naleśniki – przepis podstawowy). Ostatnio poszłam jeszcze o krok dalej w kulinarnym eksperymencie i do ciasta budyniowego dodałam jeszcze starte drobno jabłko. Dzieciaki zachwycone, ja zachwycona. Więc zakładam, że eksperyment się powiódł 😉 Do środka pakujecie na co tylko macie ochotę, ale uwaga! Tylko w wersji na słodko. Uwierzcie mi, że budyń (nawet bez dodatku cukru) i jabłko średnio się Wam będą komponować w towarzystwie wytrawnego farszu ;). Natomiast twarożek z świeżymi owocami czy po prostu serek waniliowy lub konfitura będą idealnym uzupełnieniem. Naleśników spokojnie można zrobić w większej ilości i trzymać do 2 dni w lodówce. Bardzo dobre i na zimno i odgrzane.

Naleśniki budyniowe z jabłkiem

  • łyżka masła klarowanego + odrobina do natłuszczenia patelni
  • 1 duże jabłko
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy 60 g bez cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 czubate łyżką mąki pszennej

Łyżkę masła roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Zacząć nagrzewać patelnię delikatnie natłuszczoną masłem (chyba, że macie nieprzywieralną patelnię to można bez dodatkowego tłuszczu).

Jajka zmiksować z szczyptą soli do mocnego napuszenia. Dodać budyń w proszku, mleko i przesianą mąkę. Krótko zmiksować. Jabłko zetrzeć na małych oczkach bezpośrednio do masy i wymieszać łyżka. Wylewać na patelnię niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całym dnie (ja po prostu przechylam patelnię na wszystkie strony). Smażyć do zarumienienia (ok minutę na pierwszej stronie i nieco krócej na drugiej).

Zdejmować z patelni. Faszerować dowolnym nadzieniem i podawać.

Naleśniki budyniowe z jabłkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

12 odpowiedzi

  1. Wyglądają przepysznie, uwielbiam naleśniki ale muszę się przyznać, że z budyniem jeszcze nigdy nie robiłam. Super pomysł na pewno wykorzystam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami