Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Naleśniki kakaowe z bananami i musem orzechowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Delikatne, mięciutkie naleśniki kakaowe z bananami i musem śmietankowo – orzechowym. Polecam zarówno na pyszne, słodkie rozpoczęcie/ zakończenie dnia jak i na podwieczorek.

Naleśniki kakaowe z bananami i musem orzechowym

  • 160 g mąki pszennej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 3 duże jajka
  • 175 ml zimnego mleka 3,2%
  • 175 ml zimnej wody gazowanej
  • 40 g roztopionego masła klarowanego + do posmarowania patelni
  • 120 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 120 g mascarpone
  • 2 banany
  • 3 pełne łyżki Nutelli
  • śmietana kremówka
  • łyżka cukru pudru + do obsypania
  • orzechy laskowe do podania

Do miski przesiać przez drobne sitko mąkę i kakao. Dodać cukier i sól i wymieszać dokładnie. Dodać jajka, mleko, wodę i masło. Roztrzepać albo krótko zmiksować do otrzymania jednolitej masy naleśnikowej. Ciasto odstawić w temperaturze pokojowej żeby odpoczęło.

W tym czasie przygotować dodatki. Orzechy laskowe lekko zarumienić na suchej patelni i ostudzić. Serek waniliowy zmiksować z mascarpone i Nutellą. Banany pokroić w plasterki o grubości około 3-4 mm. Zimną śmietanę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno. Wstawić do lodówki na czas smażenia naleśników.

Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu (ciasto zawiera już masło), ewentualnie bardzo delikatnie posmarowanej.  Podawać po lekkim ostudzeniu nadziane musem orzechowym i bananami, z kleksem bitej śmietany na wierzchu, obsypane orzechami i oprószone cukrem pudrem.

Naleśniki kakaowe z bananami i musem orzechowym

Przepis bierze udział w mojej wysmakowanej akcji śniadaniowej:

Wysmakowane śniadania

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

    1. Naleśniki same w sobie już są bardzo dobre. Nadzienie można zrobić inne, choć to z Nutellą naprawdę pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami