Porcja
15 sztuk
Trudność
Łatwy
Porcja15 sztuk
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Naleśniki na kefirze – prosty przepis na delikatne naleśniki

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Naleśniki na kefirze

Naleśniki na kefirze. Delikatne, mięciutkie. Bardzo dobre. Z ciastem troszkę trudniej się pracuje, zwłaszcza przy obracaniu na drugą stronę, niż przy tradycyjnych naleśnikach. Dlatego tutaj jeszcze ważniejsze, niż przy tradycyjnym przepisie na mleku, jest bardzo mocne nagrzanie patelni, przed rozpoczęciem smażenia.  Dobrze jest też dać ciastu odpocząć ok. 15 minut, po jego zrobieniu. Jeśli jednak nie macie czasu, to możecie również pominąć ten etap.

Naleśniki na kefirze - Składniki

Naleśniki na kefirze - wykonanie

 Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać resztę składników i zmiksować do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej. 

Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię z bardzo niewielką ilością tłuszczu. Wylewać cienką warstwę masy na dno patelni, rozprowadzając ją równomiernie. Po ok. 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 30 sekund do zarumienienia. Powtarzać z resztą masy.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Naleśniki na kefirze Naleśniki kefirowe

Tak przygotowane naleśniki, możecie podać tradycyjnie: złożone na pół lub zwinięte w rulon. Możecie zrobić z nich tort naleśnikowy, jak ja kiedyś, lub zapiec je z nadzieniem serowym i podać w formie efektownej zapiekanki naleśnikowej (inspiracja z bloga Dieta Moja Pasja)

Wypróbuj też koniecznie:

Naleśniki przepis podstawowy
Naleśniki - przepis podstawowy najlepszy
Naleśniki dyniowe
Naleśniki dyniowe

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

  1. O naleśnikach kefirowych nie słyszy się zbyt często, a warto czasem spróbować w kuchni czegoś nowego! Zwłaszcza gdy finalnie może powstać z ich udziałem tak pięknie wyglądający, słodki posiłek. 😉
    Super, że podpowiadasz we wstępie, jak się z nimi obchodzić – takie wskazówki zawsze się przydają!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g