Autor Wysmakowane 19 czerwca 2017
NALEŚNIKI Przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe: delikatne, cieniutkie, elastyczne miękkie w środku i lekko chrupiące przy brzegach. Nie przywierają podczas smażenia. Wszystko dokładnie takie jak lubię najbardziej. Ciasto można przygotować wieczór wcześniej, a kolejnego dnia rano smażyć naleśniki (możliwe, że trzeba będzie lekko rozcieńczyć masę dodatkową wodą gazowaną).
Polecam również przetestować różne naleśnikowe wariacje. Naleśniki dyniowe/ szpinakowe albo może jagodowe? Na co dziś masz ochotę? Wszystkich wysmakowanych naleśników szukaj pod tagiem: NALEŚNIKI
NALEŚNIKI Przepis podstawowy
- 160 g mąki
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- duża szczypta soli
- 2 łyżki masła klarowanego
Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać resztę składników i zmiksować do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Nie dodawać tłuszczu, jest już w masie naleśnikowej. Wylewać cienką warstwę masy na dno patelni, rozprowadzając ją równomiernie. Po ok 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 30 sekund do zarumienienia. Powtarzać z resztą masy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Jedna odpowiedź
Bardzo Ci Kasiu dziękuję za ten przepis. Wreszcie naleśniki wychodzą mi dokładnie takie jak lubię. Cieniutkie, delikatne i leciutko chrupiące na brzegach. Najlepsze!