fbpx

Naleśniki z jajkiem sadzonym

przepis

Naleśniki z jajkiem sadzonym to zapiekane słone naleśniki z drobno siekanym serem żółtym, szynką i ukoronowane właśnie jajkiem sadzonym. Ważne, by naleśniki w odpowiednim momencie wyjąć z piekarnika, gdy białko jest już ścięte, ale żółtko wciąż płynne by przyjemnie wypłynęło na naleśnik po przekrojeniu. Możecie wykorzystać mój przepis na naleśniki lub Wasz własny ulubiony. Jeśli chcecie serwować naleśniki na śniadanie, polecam same naleśniki zrobić wieczór wcześniej i rano tylko zapiec.

Naleśniki z jajkiem sadzonym

  • naleśnik np. z poniższego przepisu
  • jajko
  • duży plasterek szynki wieprzowej
  • duży plasterek sera żółtego
  • pół łyżeczki masła klarowanego
  • natka do posypania
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Szynkę, ser żółty i natkę drobno posiekać. Naleśnik rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypać serem i szynką. Brzegi naleśnika zawinąć do środka i na środek ostrożnie wbić jajko tak by nie uszkodzić żółtka. Doprawić pieprzem i solą. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i zapiekać około 8 minut aż białko się zetnie, ser roztopi a żółtko wciąż będzie przyjemnie płynne. Po wyjęciu z piekarnika obsypać świeżą natką i od razu podawać.

Przepis na naleśniki (ok 8 sztuk)

  • 130 g mąki pszennej
  • duże jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego

Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski. W oddzielnej misce roztrzepać jajko z mlekiem, wodą i solą. Mieszankę jajeczną przelać wolnym strumieniem do mąki wciąż roztrzepując. Dodać przestudzone masło i wymieszać. Odstawić na godzinę. Można wykorzystać ten czas na naszykowanie składników do nadzienia.
Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Bardzo delikatnie ją natłuścić (np. rozcierając odrobinę masła klarowanego ręczniczkiem papierowym). Wylewać cienką warstwę masy na dno patelni, rozprowadzając ją równomiernie. Po ok 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 30 sekund do zarumienienia. Powtarzać z resztą masy.

Naleśniki z jajkiem sadzonym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Naleśniki z jajkiem sadzonym
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

9 komentarzy

  • Paulina Chlosta 3 grudnia 2017 o 18:53 Odpowiedz

    Uwielbiam jajka sadzone i naleśniki, ale nigdy bym nie pomyślała żeby je połączyć 😉 sprawdzę przepis ale szynkę wieprzową zastąpię plastrem z piersi z kurczaka

  • Michalina | jakchcetomoge.pl 3 grudnia 2017 o 18:36 Odpowiedz

    Wygląda świetnie! Moje smaki 🙂

  • laura 3 grudnia 2017 o 18:02 Odpowiedz

    wyglada pysznie ale kurcze nie wiem czy na moje smaki

  • What Mum Loves 3 grudnia 2017 o 00:49 Odpowiedz

    takiej wersji wytrawnych nalesnikow nie znalam 🙂

  • Sandra 2 grudnia 2017 o 17:49 Odpowiedz

    Chyba wiem co bede miec jutro na sniadanie 😍😋

  • Świat Toli 2 grudnia 2017 o 17:42 Odpowiedz

    To może być smaczne. Proste, szybkie, a dobre.

  • Ela 2 grudnia 2017 o 16:05 Odpowiedz

    Super. Ciekawa alternatywa 🙂

  • Karolina 30 listopada 2017 o 13:29 Odpowiedz

    Bardzo apetyczne!

  • Zwykła Matka 30 listopada 2017 o 08:04 Odpowiedz

    Też robię ciasto z wodą gazowaną 🙂 Nigdy jeszcze jednak nie robiłam z jajkiem sadzonym a to fana alternatywa na szybki obiad 🙂

MENU