Przepisy

Więcej

Porcja
8 sztuk
Trudność
Średni
Porcja8 sztuk
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Naleśniki z jajkiem sadzonym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Naleśniki z jajkiem sadzonym to zapiekane słone naleśniki z drobno siekanym serem żółtym, szynką i ukoronowane właśnie jajkiem sadzonym. Ważne, by naleśniki w odpowiednim momencie wyjąć z piekarnika, gdy białko jest już ścięte, ale żółtko wciąż płynne by przyjemnie wypłynęło na naleśnik po przekrojeniu. Możecie wykorzystać mój przepis na naleśniki lub Wasz własny ulubiony. Jeśli chcecie serwować naleśniki na śniadanie, polecam same naleśniki zrobić wieczór wcześniej i rano tylko zapiec.

Naleśniki z jajkiem sadzonym

  • naleśnik np. z poniższego przepisu
  • jajko
  • duży plasterek szynki wieprzowej
  • duży plasterek sera żółtego
  • pół łyżeczki masła klarowanego
  • natka do posypania
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Szynkę, ser żółty i natkę drobno posiekać. Naleśnik rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypać serem i szynką. Brzegi naleśnika zawinąć do środka i na środek ostrożnie wbić jajko tak by nie uszkodzić żółtka. Doprawić pieprzem i solą. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i zapiekać około 8 minut aż białko się zetnie, ser roztopi a żółtko wciąż będzie przyjemnie płynne. Po wyjęciu z piekarnika obsypać świeżą natką i od razu podawać.

Przepis na naleśniki (ok 8 sztuk)

  • 130 g mąki pszennej
  • duże jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego

Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski. W oddzielnej misce roztrzepać jajko z mlekiem, wodą i solą. Mieszankę jajeczną przelać wolnym strumieniem do mąki wciąż roztrzepując. Dodać przestudzone masło i wymieszać. Odstawić na godzinę. Można wykorzystać ten czas na naszykowanie składników do nadzienia.
Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Bardzo delikatnie ją natłuścić (np. rozcierając odrobinę masła klarowanego ręczniczkiem papierowym). Wylewać cienką warstwę masy na dno patelni, rozprowadzając ją równomiernie. Po ok 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 30 sekund do zarumienienia. Powtarzać z resztą masy.

Naleśniki z jajkiem sadzonym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. o, takich naleśników jeszcze nie znalem! A odkąd mam naleśnikarkę ariete, to wypróbowalem już sporo przepisów

  2. Uwielbiam jajka sadzone i naleśniki, ale nigdy bym nie pomyślała żeby je połączyć 😉 sprawdzę przepis ale szynkę wieprzową zastąpię plastrem z piersi z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami