fbpx

Naleśniki z kaszy manny

przepis

Naleśniki z kaszy manny czyli zdrowsza wersja klasycznych naleśników, a smakowo równie dobra. Naleśniki wychodzą trochę grubsze i pulchniejsze niż klasyczne. Są też bardziej sycące. W składnikach nie ma ani soli ani cukru, więc równie dobrze smakują ze słodkimi i z słonymi dodatkami. U nas na obiad w wersji z ziołowym serkiem i kurczakiem, a następnego dnia na śniadanie z serkiem waniliowym i bananem. Macie więc pełną dowolność 🙂 Przepis podpatrzyłam na blogu BLW alaantkoweblw.pl. Lekko pozmieniałam składniki oraz proporcje i wyszło naprawdę fajnie.

Naleśniki z kaszy manny

  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 100 g kaszy manny
  • małe jajko
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Kaszę wsypać do miski i zalać mlekiem. Zostawić w temperaturze pokojowej na pół godziny by kasza odpowiednio namiękła. Dodać lekko roztrzepane jajko, łyżkę oleju i drobno posiekaną miętę. Krótko zmiksować lub roztrzepać trzepaczką.

Mocno rozgrzać patelnię. Przed wylaniem każdego naleśnika delikatnie smarować ją olejem (np. papierowym ręczniczkiem). Wylewać cienką warstwę masy naleśnikowej i smażyć naleśniki z obu stron aż będą rumiane. Z pierwszej strony zajmie to ok 1,5 minuty, z drugiej znacznie krócej. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki z kaszy manny

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Naleśniki z kaszy manny
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 30 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

7 komentarzy

  • Martyna 1 listopada 2017 o 16:11 Odpowiedz

    Omnomnom! Wyszły! Chyba nawet bardziej nam smakowały niż tradycyjne z maki! Pycha! U nas były z serem białym i rodzynkami bez mięty bo akurat nie miałam.

  • Katarzynaa Mirek 26 października 2017 o 12:40 Odpowiedz

    Ale super pomysł, kradnę dla moich wielbicieli naleśników.

  • laura 25 października 2017 o 20:23 Odpowiedz

    ooo nie wpadlabym na taki przepis z checia wyproboje 🙁

    • Wysmakowane 27 października 2017 o 19:46 Odpowiedz

      Wobec tego cieszę się, że tu trafiłaś i znalazłaś inspirację 🙂

  • Agnesssja 24 października 2017 o 09:18 Odpowiedz

    Wyglądaja bardzo smakowicie. Lubie takie eksperymenty :).

  • olka 24 października 2017 o 08:57 Odpowiedz

    Nie jestem mistrzynią naleśników i z kaszy manny nigdy ich nie robiłam. Muszą być pyszne 🙂

    • Wysmakowane 27 października 2017 o 19:45 Odpowiedz

      spróbuj. Inne niż tradycyjne z mąki. Bardzo delikatne.

MENU