Autor Wysmakowane 3 lutego 2018
Naleśniki z mięsem z rosołu pojawiają się u nas dość często jako naturalna konsekwencja rosołu. Mam to szczęście posiadania dziecka ochoczego „jadka”, ale rosół zdecydowanie spotyka się z największym uwielbieniem, stąd jego powtarzalność i częstotliwość. Z nie mniejszym entuzjazmem spotyka się stworzenie na bazie mięsa i warzyw z rosołu pysznego farszu i zapakowanie go w najlepszy naleśnik.
Naleśniki z mięsem z rosołu
- 8 naleśników z tego przepisu
- 50 dag mięsa drobiowego z rosołu (waga bez skóry i kości)
- 2 marchewki z rosołu
- 2 pietruszki z rosołu
- 2 łyżki posiekanej natki
- duży ząbek czosnku
- 2 szalotki
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy
- 40 ml (ok 4 łyżek) bulionu
- sól i pieprz do smaku
- po 2/3 łyżeczki przypraw: majeranku, słodkiej papryki i oregano
Mięso, marchewkę, pietruszkę i natkę bardzo drobno posiekać i wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść z odrobiną soli, szalotki posiekać w jak najmniejszą kosteczkę. Rozgrzać na patelni masło z oliwą i zeszklić czosnek. Dodać szalotki, a po minucie resztę warzyw, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszać i razem chwilę gotować do odparowania bulionu. Zestawić z palnika i faszerować naleśniki. Farsz należy rozsmarować dość cienko na całym naleśniku, złożyć z dwóch przeciwnych stron do środka i ciasno zwijać od niezłożonego końca. Nafaszerowane naleśniki można zarumienić na patelni.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 Responses
Świetny pomysł na mięso z rosołu! Dzieciaki były zachwycone!
Super. Cieszę się ze smakowało. Polecam tez kurczaka po czerkiesku jako świetny patent na mięso z rosołu.
Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa do wywarów.
Nie jestem fanką naleśników na słono, ale może kiedyś się skuszę.
Świetny pomysł na farsz naleśnikowy, muszę to wykorzystać 🙂