Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Naleśniki z mięsem z rosołu

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Naleśniki z mięsem z rosołu pojawiają się u nas dość często jako naturalna konsekwencja rosołu. Mam to szczęście posiadania dziecka ochoczego „jadka”, ale rosół zdecydowanie spotyka się z największym uwielbieniem, stąd jego powtarzalność i częstotliwość. Z nie mniejszym entuzjazmem spotyka się stworzenie na bazie mięsa i warzyw z rosołu pysznego farszu i zapakowanie go w najlepszy naleśnik.

Naleśniki z mięsem z rosołu

  • 8 naleśników z tego przepisu
  • 50 dag mięsa drobiowego z rosołu (waga bez skóry i kości)
  • 2 marchewki z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • duży ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oliwy
  • 40 ml (ok 4 łyżek) bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • po 2/3 łyżeczki przypraw: majeranku, słodkiej papryki i oregano

Mięso, marchewkę, pietruszkę i natkę bardzo drobno posiekać i wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść z odrobiną soli, szalotki posiekać w jak najmniejszą kosteczkę. Rozgrzać na patelni masło z oliwą i zeszklić czosnek. Dodać szalotki, a po minucie resztę warzyw, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszać i razem chwilę gotować do odparowania bulionu. Zestawić z palnika i faszerować naleśniki. Farsz należy rozsmarować dość cienko na całym naleśniku, złożyć z dwóch przeciwnych stron do środka i ciasno zwijać od niezłożonego końca. Nafaszerowane naleśniki można zarumienić na patelni.

Naleśniki z mięsem z rosołu

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g