Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Śniadaniowy omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami. Miła i szybka w przygotowaniu odmiana od śniadań bazujących na pieczywie. Dodatki i przyprawy można dowolnie modyfikować wedle własnego gustu i upodobania. A jeśli lubisz dodatek pomidorków suszonych do omletów to proponuję przetestować także omlet z piekarnika w podobnej kombinacji smakowej.

Omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami

  • 2 jajka
  • spory plasterek wędliny
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • łyżka startego sera żółtego o wyraźnym smaku np. cheddar
  • kawałek papryki czerwonej
  • kilka pomidorków suszonych + olej z pomidorków do smażenia
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • rukola/ roszponka do ozdobienia
  • mały ząbek czosnku
  • przyprawy: po 2 szczypty: słodka papryka, pieprz cayenne i oregano
  • sól do smaku

Na małej patelni rozgrzać cienką warstwę oleju z pomidorów suszonych i lekko zeszklić bardzo drobno posiekany/ zgnieciony czosnek. Dodać wędlinę posiekaną na małe kwadraciki i podsmażyć. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk, zaś na patelnię wlać mocno roztrzepane jajka (najlepiej trzepaczką) z dodatkiem wszystkich przypraw. Przykryć i smażyć do ścięcia omletu z obu stron.

W tym czasie przyszykować resztę nadzienia: pokruszyć ser pleśniowy, zetrzeć ser żółty, pokroić paprykę, pomidorki i szczypiorek. Gdy omlet się zetnie zsunąć wszystkie składniki nadzienia (sery, przesmażoną wędlinę z czosnkiem, paprykę i szczypiorek) na jedną połowę omletu i przykryć wolną drugą połową. Zsunąć na talerz, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ozdobić roszponką i natychmiast podawać.

Omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami