Autor Wysmakowane 26 grudnia 2017
Śniadaniowy omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami. Miła i szybka w przygotowaniu odmiana od śniadań bazujących na pieczywie. Dodatki i przyprawy można dowolnie modyfikować wedle własnego gustu i upodobania. A jeśli lubisz dodatek pomidorków suszonych do omletów to proponuję przetestować także omlet z piekarnika w podobnej kombinacji smakowej.
Omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami
- 2 jajka
- spory plasterek wędliny
- kawałek sera z niebieską pleśnią
- łyżka startego sera żółtego o wyraźnym smaku np. cheddar
- kawałek papryki czerwonej
- kilka pomidorków suszonych + olej z pomidorków do smażenia
- łyżka posiekanego szczypiorku
- rukola/ roszponka do ozdobienia
- mały ząbek czosnku
- przyprawy: po 2 szczypty: słodka papryka, pieprz cayenne i oregano
- sól do smaku
Na małej patelni rozgrzać cienką warstwę oleju z pomidorów suszonych i lekko zeszklić bardzo drobno posiekany/ zgnieciony czosnek. Dodać wędlinę posiekaną na małe kwadraciki i podsmażyć. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk, zaś na patelnię wlać mocno roztrzepane jajka (najlepiej trzepaczką) z dodatkiem wszystkich przypraw. Przykryć i smażyć do ścięcia omletu z obu stron.
W tym czasie przyszykować resztę nadzienia: pokruszyć ser pleśniowy, zetrzeć ser żółty, pokroić paprykę, pomidorki i szczypiorek. Gdy omlet się zetnie zsunąć wszystkie składniki nadzienia (sery, przesmażoną wędlinę z czosnkiem, paprykę i szczypiorek) na jedną połowę omletu i przykryć wolną drugą połową. Zsunąć na talerz, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ozdobić roszponką i natychmiast podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 Responses
Często robię taki omlet. Mój syn bardzo lubi ta wersję
Niebo w gębie <3
Mój mąz byłby tym zachwycony! Uwielbia suszone pomidory i sery 🙂
Fajnie wygląda. Muszę zrobić!
Ciągle nie mogę się przemóc do omletów, a sama nie wiem czemu.