Porcja
1 osoba
Trudność
Łatwy
Porcja1 osoba
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Omlet z piekarnika z serem i pomidorkami

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Omlet z piekarnika czyli omlet inaczej: pieczony, z dodatkami ułożonymi na masie jajecznej, a nie zanurzonymi w środku. Sympatyczna odmiana i smakowa i wizualna od tradycyjnego omleta z patelni. Omlet z piekarnika dołącza do Wysmakowanych omletów. Zdecydowanie polecam też przetestować słodki, austriacki Omlet Kaiserschmarrn . Coś pysznego!

Omlet z piekarnika z serem i pomidorkami

  • 2 jajka
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pół małego ząbka czosnku
  • 40 g sera mozzarella
  • kilka suszonych pomidorków
  • rukola lub natka

Jajka roztrzepać trzepaczką do powstania piany. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę roztrzepać. Masę przelać do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego o średnicy ok 16 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 18 minut aż omlet będzie całkowicie ścięty (sprawdzać patyczkiem).

Piekarnik przestawić na opcję grill. Na omlecie ułożyć plastry mozzarelli i pomidorki i piec kolejne kilka minut aż ser się roztopi.

Wyjąć omlet na talerz, obsypać zieleniną i od razu podawać.

Omlet z piekarnika z mozzarellą i pomidorkami suszonymi

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 Responses

  1. Omlety uwielbiam i robię często. Tu wielki plus za to ze nie trzeba go pilnować tylko można się dolezec w łóżku. Bardzo nam podpasowało 🙂 jeszcze dodaliśmy oliwki i posiekana wędlinę. Extra!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g