Autor Wysmakowane 2 października 2017
Omlet z piekarnika czyli omlet inaczej: pieczony, z dodatkami ułożonymi na masie jajecznej, a nie zanurzonymi w środku. Sympatyczna odmiana i smakowa i wizualna od tradycyjnego omleta z patelni. Omlet z piekarnika dołącza do Wysmakowanych omletów. Zdecydowanie polecam też przetestować słodki, austriacki Omlet Kaiserschmarrn . Coś pysznego!
Omlet z piekarnika z serem i pomidorkami
- 2 jajka
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól i świeżo zmielony pieprz
- pół małego ząbka czosnku
- 40 g sera mozzarella
- kilka suszonych pomidorków
- rukola lub natka
Jajka roztrzepać trzepaczką do powstania piany. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę roztrzepać. Masę przelać do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego o średnicy ok 16 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 18 minut aż omlet będzie całkowicie ścięty (sprawdzać patyczkiem).
Piekarnik przestawić na opcję grill. Na omlecie ułożyć plastry mozzarelli i pomidorki i piec kolejne kilka minut aż ser się roztopi.
Wyjąć omlet na talerz, obsypać zieleniną i od razu podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
16 Responses
Wygląda smakowicie, będzie robione w weekend!
Bardzo fajny pomysł- chętnie skorzystam 🙂
Omlety uwielbiam i robię często. Tu wielki plus za to ze nie trzeba go pilnować tylko można się dolezec w łóżku. Bardzo nam podpasowało 🙂 jeszcze dodaliśmy oliwki i posiekana wędlinę. Extra!
Ależ bym zjadła takie cudo! Taaaakiego mam teraz smaka! 🙂
Ale pysznosci, narobilas mi smaku, slinka mi pociekla, a ja juz lece do kuchni cos sobie podobnego upitrasic. Pozdrawiam serdecznie Beata
Mam bardzo stary piekarnik, więc może się nie udać…ale pomyśle jak to ugryźć 🙂
Robiłam w niedziele! Super wyszło! I nie trzeba nad tym omletem sterczeć tak jak na tradycyjnym z patelni. Super ❤️❤️
Dokładnie tak. Dlatego to fajny patent nawet na śniadanie w tygodniu 🙂
Ciekawa odmiana w tradycyjnym podejściu do omleta. 😉
Zjadłabym taki dobry omlet. 😉
P.S: Szkoda, że za każdym razem, jak komentuję muszę wpisywać kod. 🙁
Aniu taki antyspam, bo sporo mi go wpadało :/
Będę musiał wykorzystać ten przepis.
Super wygodna opcja, bo przy robieniu omleta zawsze męczę się z przewracaniem na drugą stronę.
Rzeczywiście jest to czasem problematyczne zwłaszcza przy dużym omlecie. Tu na szczęście nic nie obracamy.
szkoda, że nie mam opcji grilla w piekarniku, ale cos wymyślę, bo przepis mi się spodobał.
Mam wrażenie ze z opcja grilla fajniej się podpiekają ale absolutnie nie jest ona konieczna