Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Orientalne ogórki – viral z Tik Toka

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Orientalne ogórki - viral z Tik Toka

Ogórki pokrojone w sprężynki? Już samo to wygląda naprawdę efektownie. A przepyszny orientalny sos robi tu niesamowitą robotę smakową. Przetestujcie koniecznie ten sposób. 
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak zrobić coś prostego, a jednocześnie tak spektakularnego, że przyciągnie uwagę każdego? Oto przepis na sałatkę z ogórków, która zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Sekretem są tutaj ogórki pokrojone w finezyjne spirale – prosty trik, który nada Twojemu daniu orientalnego charakteru i sprawi, że wszyscy będą pytać o przepis! 
Orientalne ogórki
🌱tylko kilka minut pracy
🌱tylko kilka składników
🌱potrzebujesz dodatkowo drewniane pałeczki do sushi albo inne patyczki, które ułatwią Ci krojenie ogórków w spirale

JAK POKROIĆ OGÓRKI W SPIRALE/ SPRĘŻYNKI?

Zanim przejdziemy do sosu, najpierw pokroimy ogórki w spektakularny sposób!

  1. Połóż ogórka na desce, a po bokach ułóż pałeczki do sushi. Pałeczki posłużą jako ograniczniki, dzięki czemu nie przetniesz ogórka na wylot.
  2. Kroimy poziomo – zacznij kroić cienkie plasterki wzdłuż ogórka, prowadząc nóż poziomo, równolegle do pałeczek. Każdy plasterek powinien być równo nacięty, ale nie do końca przecięty.
  3. Obróć ogórka na drugą stronę, znów dociskając go pałeczkami, i tym razem kroimy pod kątem. Upewnij się, że ostrze noża idzie lekko po skosie.
  4. Odłóż ogórki na kilka minut, aby puściły wodę, następnie odciśnij je ręcznikiem papierowym.
ogórki spirale jak pokroić

Zapraszam na mój wysmakowany profil na Instagramie, gdzie znajdziesz video z instrukcją krojenia krok po kroku: POST NA INSTAGRAMIE – JAK KROIĆ OGÓRKI W SPIRALE. 

Więcej pomysłów na DANIA Z OGÓRKIEM W ROLI GŁÓWNEJ? Jasne, że mam! Sprawdź TAG: OGÓRKI. Uwaga! W menu głównym na górze strony możesz w taki sposób wyszukać każdy składnik. W menu klikasz „składniki” a następnie wybierasz z rozwijanej listy to co chcesz.

A teraz, gdy masz już te fantazyjne spirale, czas na orientalny sos, który doda smaku i aromatu Twojej sałatce!

SAŁATKA ORIENTALNE OGÓRKI - SKŁADNIKI

Sałatka orientalne ogórki - zobacz jak prosto ją zrobić

Posól pokrojone ogórki i odstaw na kilka minut, aby zmiękły i puściły wodę. Po tym czasie dokładnie je osusz. Wymieszaj składniki sosu: sos sojowy, ocet ryżowy, miód, sos chili, olej sezamowy, czosnek oraz imbir.

Zalej ogórki przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty. Na koniec posyp sezamem dla dodatkowego chrupiącego akcentu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie na mój Instagram. Tam też większość przepisów znajdziesz w formie VIDEO i na bieżąco możesz zadawać pytania jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do wykonania przepisu.

Chodź! Dołącz do wysmakowanej społeczności na IG.

Orientalne ogórki - viral z Tik Toka

Wypróbuj też koniecznie:

pizza na tortilli z cukinią
pizza na tortilli z cukinią
Warzywa z piekarnika przepis na pieczone warzywa
IDEALNE warzywa z piekarnika
Książka szybkie słodkości Katarzyna Gintrowska
MOJA KSIĄŻKA "SZYBKIE SŁODKOŚCI" NA EMPIK.COM

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g