Autor Wysmakowane 25 marca 2020
Orientalny kurczak z ryżem, bakłażanem i cukinią – niesamowita kombinacje smaków do przygotowania w zaledwie 20 minut. Jeśli macie taką potrzebę lub ochotę to cukinię i/ lub bakłażan możecie podmienić na brokuł czy pieczarki. W każdej kombinacji danie wyjdzie przepyszne dzięki głębi smaku sosu na bazie mleka kokosowego i masła orzechowego! Moim zdaniem zdecydowanie najlepsze zaraz po przyrządzeniu. Polecam bardzo! I zapraszam na pozostałe dania z cudownej, pełnej aromatów kuchni azjatyckiej.
Orientalny kurczak z ryżem, bakłażanem i cukinią
- 250 ml mleka kokosowego
- 150 ml bulionu
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki kurkumyi słodkiej papryki, chilli do smaku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 100 g ryżu
- 150 g filetu kurczaka
- 150 g cukinii
- 150 g bakłażana
- opcjonalnie: garść posiekanych orzechów ziemnych do posypania
Na patelnię wlać mleko kokosowe i bulion. Gotować na dość dużej mocy ok 8 min do lekkiej redukcji i zgęstnienia sosu, w międzyczasie dodając pozostałe składniki sosu, po kolei: sos sojowy, przyprawy, sok z limonki, cukier trzcinowy i masło orzechowe. Co jakiś czas zamieszać. Podczas redukcji sosu, nastawić gotowanie ryżu w lekko osolonej wodzie, a kurczaka i warzywa po umyciu pokroić w kostkę.
Do sosu dodać mięso, wymieszać i gotować ok 2 minuty, po czym dodać warzywa i gotować razem kolejne 5 minut. Podawać z ryżem.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Przepis po modyfikacjach inspirowany daniem z Kwestia Smaku.