
- Potrzebny czas: 2 godziny 20 minut
- Porcja: ok 10
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 17 sierpnia 2017
5 gwiazdki 2 ocenyOrzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami czyli prosty deser, który zawsze wszystkim smakuje i niepostrzeżenie znika ze stołu. Kruche ciasto wzbogaciłam o dodatek orzechów włoskich, dzięki temu ma fajny, zaskakujący posmak. Oczywiście możecie wykonać tartaletki na Waszym ulubionym kruchym cieście. W wersji na leniwca można też użyć kupny budyń, ale ten domowy jest o niebo lepszy, więc zdecydowanie polecam tą wersję. U mnie tartaletki z borówkami i porzeczkami. Ale tu nie ma żadnych ograniczeń i możecie dowolnie eksperymentować, od innych letnich owoców (np. truskawki, maliny), po owoce z puszki (np. ananas, brzoskwinie) czy nawet bez owoców a np. z bakaliami (suszone owoce i orzechy). Dajcie znać jaka wersja jest Wasza ulubiona. Może ktoś się zainspiruje 🙂
Orzechowe ciasto kruche
- 130 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 30 g smalcu (lub też masła)
- 30 g cukru pudru
- duże żółtko
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką Wycinać okrągłe placki i wykładać nimi dno i boki tartaletek. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do zamrażalki do szybkiego schłodzenia na 10 minut. Przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć np. fasolą lub ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i zapiekać jeszcze 10 – 15 minut aż ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjąć i ostudzić przed nałożeniem kremu.
Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 10 g cukru waniliowego
- 170 ml mleka
- ok 100 g borówek + garść czerwonej porzeczki
Wszystkie składniki (oprócz owoców) włożyć do niewielkiego garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania. Koniecznie bardzo często mieszając. Gotować, aż masa mocno zgęstnieje. Gorącą masę rozkładać równomiernie na ostudzone spody. Natychmiast na wierzchu układać owoce lekko wciskając je w budyń. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Spodobał Ci się ten przepis? W takim razie wypróbuj też kruche Tartaletki czekoladowo karmelowe z bananem – efekt jak z najlepszej cukierni.
Wolisz coś szybszego? Może Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą? Duże, płaskie, mięciutkie, lekko ciągnące się. No pycha!
8 Responses
Wygląda pysznie !
Dziękuje 🙂
jaka pychotka! 🙂
Pierwsza tarta cały czas jest przede mną. Zawsze wydaje mi się ona trudna do zrobienia:)
Nie jest trudna! Musisz tylko polubić się z kruchym ciastem 🙂 a jak już się polubicie to jest to najprostszy pomysł i na danie wytrawne i na słodki deser. Do środka ładujesz misz masz tego co lubisz a podane w formie tarty wyglada ładnie i smacznie 🙂
Znowu zrobiłam się głodna! 🙂
Asiu owoce absolutnie dowolne, jakie tylko lubisz 🙂
Smakowicie to wygląda. Może to dobry sposób bym przekonała się do porzeczek 🙂