Przepisy

Więcej

Porcja
ok 10
Trudność
Średni
Porcjaok 10
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 26 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami czyli prosty deser, który zawsze wszystkim smakuje i niepostrzeżenie znika ze stołu. Kruche ciasto wzbogaciłam o dodatek orzechów włoskich, dzięki temu ma fajny, zaskakujący posmak. Oczywiście możecie wykonać tartaletki na Waszym ulubionym kruchym cieście. W wersji na leniwca można też użyć kupny budyń, ale ten domowy jest o niebo lepszy, więc zdecydowanie polecam tą wersję. U mnie tartaletki z borówkami i porzeczkami. Ale tu nie ma żadnych ograniczeń i możecie dowolnie eksperymentować, od innych letnich owoców (np. truskawki, maliny), po owoce z puszki (np. ananas, brzoskwinie) czy nawet bez owoców a np. z bakaliami (suszone owoce i orzechy). Dajcie znać jaka wersja jest Wasza ulubiona. Może ktoś się zainspiruje 🙂

Orzechowe ciasto kruche

  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 30 g smalcu (lub też masła)
  • 30 g cukru pudru
  • duże żółtko
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką Wycinać okrągłe placki i wykładać nimi dno i boki tartaletek. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do zamrażalki do szybkiego schłodzenia na 10 minut. Przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć np. fasolą lub ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i zapiekać jeszcze 10 – 15 minut aż ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjąć i ostudzić przed nałożeniem kremu.

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami

  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 170 ml mleka
  • ok 100 g borówek + garść czerwonej porzeczki

Wszystkie składniki (oprócz owoców) włożyć do niewielkiego garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania. Koniecznie bardzo często mieszając. Gotować, aż masa mocno zgęstnieje. Gorącą masę rozkładać równomiernie na ostudzone spody. Natychmiast na wierzchu układać owoce lekko wciskając je w budyń. Zostawić do całkowitego ostudzenia.

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami

Spodobał Ci się ten przepis? W takim razie wypróbuj też kruche Tartaletki czekoladowo karmelowe z bananem – efekt jak z najlepszej cukierni.

Wolisz coś szybszego? Może Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą? Duże, płaskie, mięciutkie, lekko ciągnące się. No pycha!

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 26 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

    1. Nie jest trudna! Musisz tylko polubić się z kruchym ciastem 🙂 a jak już się polubicie to jest to najprostszy pomysł i na danie wytrawne i na słodki deser. Do środka ładujesz misz masz tego co lubisz a podane w formie tarty wyglada ładnie i smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami