Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami

przepis

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami czyli prosty deser, który zawsze wszystkim smakuje i niepostrzeżenie znika ze stołu. Kruche ciasto wzbogaciłam o dodatek orzechów włoskich, dzięki temu ma fajny, zaskakujący posmak. Oczywiście możecie wykonać tartaletki na Waszym ulubionym kruchym cieście. W wersji na leniwca można też użyć kupny budyń, ale ten domowy jest o niebo lepszy, więc zdecydowanie polecam tą wersję. U mnie tartaletki z borówkami i porzeczkami. Ale tu nie ma żadnych ograniczeń i możecie dowolnie eksperymentować, od innych letnich owoców (np. truskawki, maliny), po owoce z puszki (np. ananas, brzoskwinie) czy nawet bez owoców a np. z bakaliami (suszone owoce i orzechy). Dajcie znać jaka wersja jest Wasza ulubiona. Może ktoś się zainspiruje 🙂

Orzechowe ciasto kruche

  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 30 g smalcu (lub też masła)
  • 30 g cukru pudru
  • duże żółtko
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką Wycinać okrągłe placki i wykładać nimi dno i boki tartaletek. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do zamrażalki do szybkiego schłodzenia na 10 minut. Przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć np. fasolą lub ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i zapiekać jeszcze 10 – 15 minut aż ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjąć i ostudzić przed nałożeniem kremu.

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami

  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 170 ml mleka
  • ok 100 g borówek + garść czerwonej porzeczki

Wszystkie składniki (oprócz owoców) włożyć do niewielkiego garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania. Koniecznie bardzo często mieszając. Gotować, aż masa mocno zgęstnieje. Gorącą masę rozkładać równomiernie na ostudzone spody. Natychmiast na wierzchu układać owoce lekko wciskając je w budyń. Zostawić do całkowitego ostudzenia.

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami

Przepis bierze udział w akcji:
Letnie ochłodzenie

Spodobał Ci się ten przepis? W takim razie wypróbuj też kruche Tartaletki czekoladowo karmelowe z bananem – efekt jak z najlepszej cukierni.

Wolisz coś szybszego? Może Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą? Duże, płaskie, mięciutkie, lekko ciągnące się. No pycha!

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

8 komentarzy

  • Copy 1 września 2017 o 11:52 Odpowiedz

    Wygląda pysznie !

    • Wysmakowane 1 września 2017 o 11:55 Odpowiedz

      Dziękuje 🙂

  • Anna Kot 24 sierpnia 2017 o 21:23 Odpowiedz

    jaka pychotka! 🙂

  • Połącz Kropki 21 sierpnia 2017 o 10:07 Odpowiedz

    Pierwsza tarta cały czas jest przede mną. Zawsze wydaje mi się ona trudna do zrobienia:)

    • Wysmakowane 21 sierpnia 2017 o 10:12 Odpowiedz

      Nie jest trudna! Musisz tylko polubić się z kruchym ciastem 🙂 a jak już się polubicie to jest to najprostszy pomysł i na danie wytrawne i na słodki deser. Do środka ładujesz misz masz tego co lubisz a podane w formie tarty wyglada ładnie i smacznie 🙂

  • Anna Kurtasz 18 sierpnia 2017 o 11:31 Odpowiedz

    Znowu zrobiłam się głodna! 🙂

  • Wysmakowane 18 sierpnia 2017 o 11:08 Odpowiedz

    Asiu owoce absolutnie dowolne, jakie tylko lubisz 🙂

  • Joanna Betlejewska 18 sierpnia 2017 o 11:06 Odpowiedz

    Smakowicie to wygląda. Może to dobry sposób bym przekonała się do porzeczek 🙂

MENU