
- Porcja: tortownica 18 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 4 kwietnia 2020
Cudownie wilgotne, intensywnie orzechowe i czekoladowe ciasto bez mąki z mojego ulubionego przepisu znalezionego na przepisy.pl. W cieście nie ma ani grama mąki! Jeśli użyjecie też bezglutenowego kakao to całe ciacho będzie bezglutenowe! Bez proszku do pieczenia, jedynie na zmielonych orzechach laskowych! Możecie użyć kupne orzechy zmielone, ale polecam nie iść na skróty i wykorzystać całe orzechy, które przed zmieleniem uprażycie na patelni. Uprażone dodają ciastu jeszcze lepszego posmaku! Ciasto czekoladowe samo w sobie jest już genialne, ale tym razem wzbogaciłam je o dodatek frużeliny wiśniowej i kremu z Nutelli. W takiej kompozycji nadaje się nawet na wielkanocny stół! A że w tym roku w niedzielę wielkanocną wypada światowy dzień czekolady (12 kwiecień) to nie ma wymówek! Wpisujcie ciacho na listę wielkanocnych wypieków. Obiecuję, że nie będziecie tego żałować!
Czekoladowe ciasto bez mąki
- 2 jajka
- 15 g kakao (przelicznik na łyżki -> MIARY)
- 35 ml gorącej wody
- 65 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła min 82% tłuszczu – temperatura pokojowa
- 90 g cukru trzcinowego (najlepiej drobny, do wypieków)
- 45 g zmielonych, prażonych orzechów laskowych + łyżka do posypania na wierzchu
Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Okrągłą formę o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Kakao przesiać do osobnej, większej miski. Zalać gorącą wodą i energicznie wymieszać do gładkości. Czekoladę roztopić i dodać do miski razem z miękkim masłem, cukrem, zmielonymi orzechami i żółtkami. Zmiksować (te same końcówki co do ubijania białka). Mikser odstawić i delikatnie połączyć z białkami, starając się by piana jak najmniej opadła. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 min, tylko do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z wiśniami i puszystym musem
- 4-5 pełnych łyżek gęstej frużeliny wiśniowej
- 180 ml zimnej śmietanki kremówki do ubicia na sztywno
- 3 pełne łyżki kremu typu Nutella (najlepiej czekoladowo – orzechowy)
Po całkowitym ostudzeniu ciasta wyjąć je z formy, odkleić papier od spodu i ponownie włożyć do formy. Z wierzchu rozsmarować równą warstwę frużeliny wiśniowej. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywno, po czym delikatnie połączyć z Nutellą. Wyłożyć na frużelinę. Obsypać delikatnie resztą zmielonych orzechów. Schłodzić w lodówce min 3 godziny przed podaniem.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.