Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Orzechowo – czekoladowe ciasto bez mąki z wiśniami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cudownie wilgotne, intensywnie orzechowe i czekoladowe ciasto bez mąki z mojego ulubionego przepisu znalezionego na przepisy.pl. W cieście nie ma ani grama mąki! Jeśli użyjecie też bezglutenowego kakao to całe ciacho będzie bezglutenowe! Bez proszku do pieczenia, jedynie na zmielonych orzechach laskowych! Możecie użyć kupne orzechy zmielone, ale polecam nie iść na skróty i wykorzystać całe orzechy, które przed zmieleniem uprażycie na patelni. Uprażone dodają ciastu jeszcze lepszego posmaku! Ciasto czekoladowe samo w sobie jest już genialne, ale tym razem wzbogaciłam je o dodatek frużeliny wiśniowej i kremu z Nutelli. W takiej kompozycji nadaje się nawet na wielkanocny stół! A że w tym roku w niedzielę wielkanocną wypada światowy dzień czekolady (12 kwiecień) to nie ma wymówek! Wpisujcie ciacho na listę wielkanocnych wypieków. Obiecuję, że nie będziecie tego żałować!

 

Czekoladowe ciasto bez mąki

  • 2 jajka
  • 15 g kakao (przelicznik na łyżki -> MIARY)
  • 35 ml gorącej wody
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła min 82% tłuszczu – temperatura pokojowa
  • 90 g cukru trzcinowego (najlepiej drobny, do wypieków)
  • 45 g zmielonych, prażonych orzechów laskowych + łyżka do posypania na wierzchu

Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Okrągłą formę o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Kakao przesiać do osobnej, większej miski. Zalać gorącą wodą i energicznie wymieszać do gładkości. Czekoladę roztopić i dodać do miski razem z miękkim masłem, cukrem, zmielonymi orzechami i żółtkami. Zmiksować (te same końcówki co do ubijania białka). Mikser odstawić i delikatnie połączyć z białkami, starając się by piana jak najmniej opadła. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 min, tylko do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

 

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z wiśniami i puszystym musem

  • 4-5 pełnych łyżek gęstej frużeliny wiśniowej
  • 180 ml zimnej śmietanki kremówki do ubicia na sztywno
  • 3 pełne łyżki kremu typu Nutella (najlepiej czekoladowo – orzechowy)

Po całkowitym ostudzeniu ciasta wyjąć je z formy, odkleić papier od spodu i ponownie włożyć do formy. Z wierzchu rozsmarować równą warstwę frużeliny wiśniowej. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywno, po czym delikatnie połączyć z Nutellą. Wyłożyć na frużelinę. Obsypać delikatnie resztą zmielonych orzechów. Schłodzić w lodówce min 3 godziny przed podaniem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Orzechowo - czekoladowe ciasto bez mąki z wiśniamibezglutenowe ciasto czekoladowe z nutellą

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami