Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Orzechowy tort lodowy

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Orzechowy tort lodowy. Tort idealny na obecnie panujące upały, kiedy piekarnik obchodzę szerokim łukiem. Wymyśliłam sobie, że pójdę na łatwiznę i zrobię tort na bazie gotowych lodów. Ale jednak ja, jak to ja. Nie umiem prosto, zwłaszcza przy tortach, które zawsze przecież są na specjalne okazje, więc muszą być efektowne i wywołać wszechobecne WOW! Dołożyłam, więc bezę orzechową, warstwę jogurtową i misterną dekorację. I co? Był efekt WOW! Jeśli też tak lubicie – ten tort jest dla Was!
Warstwę bezową podpatrzyłam kiedyś na jakimś blogu i zdecydowanie podbiła moje serce. Do deserów lodowych pasuje idealnie, bo nie robi się twarda i się nie zbryla, a jest świetnym przełamaniem do delikatnych, kremowych lodów.
Lody orzechowe możecie zastąpić innymi ulubionymi, a zamiast kremu Nutella dać dowolny inny o podobnej konsystencji – domowy lub kupny. Można rozłożyć przygotowanie tortu nawet na kilka dni. Pierwszego dnia upiec bezę i zrobić warstwę jogurtową, drugiego dnia złożyć tort, a trzeciego dnia dekorować i podawać. Można jednak wszystko zrobić w jeden dzień, jeśli zacznie się rano, a tort serwowany jest wieczorem.

 

Beza orzechowa

  • 120 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 15 g mąki pszennej
  • 3 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru drobnego do wypieków

Orzechy uprażyć na suchej patelni aż zaczną odpadać skórki. Chwilę ostudzić i obrać z pozostałych łupinek. Przełożyć do pojemnika do siekania i zmielić na drobny pył. Wymieszać z przesianą przez drobne sitko mąką. W oddzielnej misce (musi być zupełnie sucha!) ubić białka. Chwilę ubijać na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając. Gdy piana będzie prawie idealnie sztywna, zacząć dodawać cukier. Po każdej dodanej łyżce miksować ok 30 – 40 sekund. Po dodaniu całego cukru, miksować jeszcze jakieś 2 minuty. Tak ubite białka bardzo delikatnie (łyżką) wymieszać z składnikami sypkimi.

Bezę wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec ok 15 minut. Obniżyć temperaturę do 90 stopni i suszyć jeszcze 30 minut. Wyłączyć piekarnik. Bezę zostawić w środku i studzić w lekko uchylonym piekarniku. Dokładnie ostudzić przed wyłożeniem lodów.

Lodowa masa jogurtowa

  • 200 g śmietanki 36% bardzo zimna
  • łyżeczka usztywniacza do śmietany np. śmietan – fix (opcjonalnie, ale polecam jeśli są duże upały)
  • 250 g mascarpone
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g kremu czekoladowo – orzechowego typu Nutella

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem „usztywniacza”. W osobnej misce zmiksować pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną, starając się, by jak najmniej opadła. 1/3 masy odłożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Resztę wstawić do zamrażarki na ok. 5 godzin. W tym czasie co kilkadziesiąt minut koniecznie zamieszać masę, by pozostała kremowa i się nie zbryliła.

Orzechowy tort lodowy

  • beza z powyższego przepisu
  • masa jogurtowa z powyższego przepisu
  • 1,5 kg lodów orzechowych
  • 100 g orzechów
  • 100 g malin
  • ok 25 rożków do lodów

Zacząć od upieczenia bezy i od masy jogurtowej. Resztę tortu przygotować dopiero, gdy beza będzie całkowicie wystudzona, a masa jogurtowa spędzi co najmniej 5 godzin w zamrażarce.

Bezę wyjąć z formy. Lody przełożyć z zamrażarki do lodówki, by lekko odtajały. Orzechy drobno posiekać.  Maliny przekroić na połówki (kilka zostawić do dekoracji). Lody przełożyć do dużej miski i zmiksować z orzechami. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Lody przełożyć na dno formy, w której piekła się beza. Na lody położyć bezę i rozsmarować na niej zmrożoną masę jogurtową. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do zamrażarki, najlepiej na całą noc (można dłużej).

Na ok 45 minut przed podaniem tortu w boki powciskać połówki rożków przyciętych na wysokość tortu (można przyciąć wcześniej). Na wierzchu położyć jeden cały rożek przecięty na dwie połówki.  Nie należy dekorować rożkami zbyt wcześnie, bo namiękną. Rożki wypełnić pozostałą masą jogurtową wyciskaną z szprycy i wstawić na około pół godziny do zamrażarki do schłodzenia. Na 15 min przed podaniem udekorować malinami i przełożyć do lodówki, by lody nieco namiękły.

Orzechowy tort lodowylodowy tort urodzinowytort lodowy z malinami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

  1. Zakochalsmsie w tym torcie jak tylko wpadł na blog i wiedziałam ze muszę go zrobić! Jest fantastyczny!!! Dziękuje!

  2. Niesamowite! Przede wszystkim smakowo – idealnie w moje gusta. A sposób udekorowania to totalny majstersztyk! Przepięknie prezentuje się wykonawczyni oraz sam przysmak. *___*

  3. Jak by to powiedzieć… pani Kasiu, ja słodyczy nie jadam, ale gdybym jadła to powiedziałabym WOW bo pewnie mistrzostwo świata. Ja z tych co wrzucają warzywo na parę i jest obiad. Podziwiam za pasję i zaangażowanie. Poza tym, blog wizualnie i contentowo na najwyższym poziomie. Bardzo dobrze się ogląda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami